自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果上司人品差 eg . 姑寒 , 蝦弱小同事 , 係公司溝靚女岐視醜女, 處事唔公平 , 但又好識吹水 , 同高層關係好好 , 公司好多中低級同事都唔鐘意佢 , 批評佢 , 但佢又對你幾好 , 而且份工你覺得好做

你會點 , 聽到同事講你上司壞話 , 點做好 ? 點面對呢個上司好 ?

男爵府

shirley784 發表於 23-12-7 12:39
如果上司人品差 eg . 姑寒 , 蝦弱小同事 , 係公司溝靚女岐視醜女, 處事唔公平 , 但又好識吹水 , 同高層關係 ...

佢為人係點唔關我事,淨係對我好&我中意份工已經okay。
其他人講佢壞話,你可以唔出聲。

winwint    發表於 23-12-7 19:31

子爵府

2024年龍年勳章

打份工啫,最緊要係你鍾意份工,放工走人,明日又一日,跟著又放假,日子過得好快,相反,你唔鍾意份工,就真係度日如年

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

公司同事是非聽完就算,有野做就做,最緊要有糧出,唔需要認真,又唔係選老公。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

打份工啫,唔會理上司人品點,對自己唔衰就得,返工亦唔系識朋友既地方,人地講咩唔出聲就得。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

呢個世界好現實, 上司對其他人唔好, 唔關自己事。
份工好PAY , 好做, 上司對你OK, 就夠。
除非佢做既野, 真係好離譜, 如犯法, 非禮女同事之類....呢D就好難再跟佢做野....
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

回覆樓主:

我覺得自己做得開心最重要,又唔係自己老公唔使對住佢成世唔大問題

琥珀宮

如果上司人品差 eg . 姑寒 , 蝦弱小同事 , 係公司溝靚女岐視醜女, 處事唔公平 , 但又好識吹水 , 同高層關係 ...

記住你係打工,唔係揾老公

karenlohy    發表於 23-12-7 14:54

子爵府

吾會理其他同事

伯爵府

最重要係你喜歡份工,同佢又無針對你。 其他嘢變得其次。

已刪除用户

珊瑚宮

回覆樓主:

你打工啫, 又唔要你同上司結婚, 佢人品關你鬼事
真係煩惱自找

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢人品點冇所謂,只要唔係對我差就得,是非聽下就算,唔會理

珍珠宮

要生活, 如果份工揾到錢, 就算上司對自己麻麻都會睇錢份上, 更何況佢對我好自己又鍾意份工, 唔會唔做.

佢點對其他人我理唔到咁多, 其他人唔滿意自然會反抗. 聽到同事批評佢唔會講返俾佢聽費事做醜人, 多一事不如少一事, 總之自己唔講埋一份就算.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

上司人品係點我唔會理,佢對其他人好唔好我亦唔會評論。人地講佢壞話無問題,我唔會幫口,聽左就算

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

我年輕時都遇過呢D上司 (女人黎) , 果時初出茅廬, 佢又出奇地對我好好, 但其實公司有超過2/3人都話佢唔係好人... 不過諗番起受佢「照顧」果幾年, 係公司又真係順風順水, 無人敢蝦我 (其他新人一定會比人恰, 但我從來都無)...

但其實有利有弊囉, 我既弊就係好多人會默認我係佢黨羽, 唔多敢同我講太多野, 驚我會講番比佢聽, 所以果份工都無乜點識到朋友, 而同呢個上司依家都無再聯絡lu ~

其實自私D諗, 大家都係打份工姐, 只要無違反仁義道德, 你自己因此過得順風順水都係一件好事, 都算係你命中有貴人扶持

水晶宮

「眾言勿論」, 笑笑口應付, 唔參與討論, 因為到最後傳到你上司耳邊, 有機會變成你講佢是非.

我上司係長期eq貼近零, 可能佢聰明, 工作能力好, 變相佢會以為大家(下屬或其他同事)會諗到佢諗到或想要嘅嘢, 令到某部份同事無所適從、做唔到我上司要求嘅嘢.

我只覺得, 我上司冇錯, 同事亦唔係出咗問題, 只係大家要磨合搵個雙贏嘅溝通方法.

我係我上司嘅跟身妹仔(唔係秘書, 我自己都有其他嘢做), 但某程度上我喺能力範圍內去理解上司要啲乜, 然後解釋俾同事知上司想佢哋做乜或者想要乜嘢結果, 完!!!

謓言, 係small potato喺工作間嘅必殺技.

翡翠宮

回覆樓主:

同事講是非正常梗係唔岀聲啦

珍珠宮

"聽到同事講你上司壞話 , 點做好 ? "
茶餘飯後講壞話?還是再向上一級講壞話先?

基本上,前者聽完就算,咪多事。後者,就看情況,如非甚麼生C攸關,都一樣係聽完就算,無謂樹敵。

珍珠宮

你去街市買菜,都係睇啲菜靚先買,
唔係揀檔主好人品去買!
同事之間嘅是非,你唔需要理,
亦唔好多口插嘴及轉述,由得人哋講!

你啱啱出嚟做嘢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊