自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年生日,老公有同我哋出街食,已經冇要求要生日禮物同蛋糕,但係連一句生日快樂都冇,你哋接受到嗎?

珍珠宮

kiki1217 發表於 23-12-18 09:19
今年生日,老公有同我哋出街食,已經冇要求要生日禮物同蛋糕,但係連一句生日快樂都冇,你哋接受到嗎?
...

接受唔到。 我(emoji)叫佢講(emoji)
叫做佢要講句生日快樂

水晶宮

...

接受到,最唔鐘意過乜乜節,日日都特別,不只有1日是特別。過好每一日

girlbear    發表於 23-12-18 15:12
la_source    發表於 23-12-18 14:59
20170101    發表於 23-12-18 13:06
熙fi媽媽    發表於 23-12-18 12:25

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

對我黎講每日齊齊整整,恩恩愛愛比任何儀式感來得重要

大宅

這個情況, 如你想要的就要直接同佢講, 唔係佢唔知的。
呢啲就係"溝通"了~

珍珠宮

無儀式感無問題,一個人係唔係重視你喺其他地方會體會到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

儀式感... 結得耐就會慢慢無左

珍珠宮

回覆樓主:

儀式感對我嚟講,好造作好假好虛偽

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

叫佢講你聽囉...
叫左, 唔講又唔同, 你無叫, 佢又點知你想聽?

子爵府

...

如果你問我, 我接受到.

但如果你接受唔到, 你可直接向先生說出你的想法,
睇下佢識唔識 do 吧!

伯爵府

2024年龍年勳章

我老公都係咁
會記得所有節日, 但唔會隆重慶祝, 偶爾會有禮物收
會出街食飯, 但會叫我諗食乜, 因佢乜都冇所謂
慣左了, 勞氣只會傷自己身體
我~好~幸~福~呀~

象牙宮

...

佢生日時: 無出街食。無生日禮物同蛋糕。無一句生日快樂,佢覺得 ok 表示無此需要。 以為別人, 太太, 也同樣。

婚姻里遇到沒有儀式感的老公,怎麼辦?

儀式感 = 生活調味劑,是婚姻保鮮劑,是一個人表達心意利器
女人想要儀式感,無非就是想看,這個男人還願不願意為自己花心思男人心裏還有沒有你
如果有一個缺乏儀式感的老公,你可以首先透過溝通讓他了解儀式感的必要性

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024年龍年勳章

咁餐飯你認為係生日飯定唔係

複式洋房

凌陵綾 發表於 23-12-18 10:17
咁餐飯你認為係生日飯定唔係

平時都會出街食,食乜我自己諗自己book,我估佢當係生日飯囉。

公爵府

2024年龍年勳章

kiki1217 發表於 23-12-18 13:19
...

睇兩人相處,如果日日都好好唔會介意,如果平時好似同屋住客咁,呢段關係都無謂強求有咩驚喜

水晶宮

...

點解會咁

子爵府

畀面勳章

...

下 如果係我,接受唔倒。

我老公每年都記得我生日 ,仲會預早book定枱食野,返黎又買蛋糕比我食。雖然唔一定有禮物,但以上全部做足

伯爵府

拍拖個時係唔係咁先?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

minmin 發表於 23-12-18 09:26
接受唔到。 我(emoji)叫佢講(emoji)

伯爵府

回覆樓主:

我著重儀式感,唔好同我講係好既就日日都過節d廢話!根本節日就係節日,唔係聖誕唔會有聖誕樹,新年唔會擺桃花年桔啦!

根本過節就係要做d平日唔會做既事,令生活更添色彩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊