自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

細仔今年升小五,編班一向由學校決定,咁啱佢幾個好朋友會同佢同班,但係我覺得佢嘅朋友會成日阻住佢學習。明年嘅班主任係全校最好嗰幾個老師之一,咁嘅情況下,你哋覺得我應唔應該同細仔轉班?

如果俾你哋揀,你哋寧願個小朋友有一個好嘅學習環境,抑或係有一班好嘅朋友同一班呢?

男爵府

goodsnooky 發表於 23-12-23 05:57
細仔今年升小五,編班一向由學校決定,咁啱佢幾個好朋友會同佢同班,但係我覺得佢嘅朋友會成日阻住佢學習。 ...

同好朋友一班,讀書溫書固然重要,但有朋友都重要,我覺得小朋友都有自己思想既,你夾硬幫佢轉都唔係好事

男爵府

回覆樓主:

可以話轉就轉?點同校長解釋要轉班?同校長講因為怕太多好朋友會阻住佢讀會,我估校長唔會理你掛

子爵府

學校應該唔會比你轉,首先理由係你自己認為,未必成真,其次比得你轉去第二班,其他媽咪有樣學樣咪令到學校好忙?

是否應該教導個仔專心學習,而唔係要求人哋改變去配合你呢?仲有個仔大喇,開始步入青春期,會覺得你管住晒,心會唔高興. 除非你咁做係無人知,老師亦唔會爆響口。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

細仔今年升小五,編班一向由學校決定,咁啱佢幾個好朋友會同佢同班,但係我覺得佢嘅朋友會成日阻住佢學習。 ...

個個都用D咁嘅理由轉班,學校咪好唔得閒。

男爵府

係想做生仔要考牌post嗎?
父母見小朋友同好朋友一班就想轉班,咁如果同一級班班都有幾個好朋友,係要叫校長比小朋友留班定自己轉校?世界唔會圍住你轉,你小朋友自己要培養專注力。

侯爵府

2024年龍年勳章

俾你個仔知爸爸用咁既理由要求學校轉班,轉唔轉到都好,都實嬲死你

緣份的天空    發表於 23-12-23 09:56

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

返工又好, 返學又好, 公司或學校有好朋友是返工返學的動力之一。返得唔開心, 就連學習都無動機了。

你有無諗過未必係阻佢學習? 突然無哂好朋友,學都唔想返, 到時你就後悔了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主好似唔係往香港,所以可能可以轉班。

如嗰幾位,真係影響學習,會轉。小五朋友都未定,隨時加入新朋友

珍珠宮

喺唔影響其他人嘅環境下,個人一定堅持搵能力範圍可以提供嘅最佳環境俾小朋友成長,亦絕對相信孟母三遷,周邊環境一定影響成長。
但既然選擇了一套環境,譬如學校,就要尊重系統,學校分班結果後唔會去越線,要求加插自己要求。都已經小五,快要MS了,家長同學校配效果應該更合適。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

應該從源頭解決問題、不是要環境遷就自己~

相信學校、亦不會接受這個理由調班~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

轉咗班肯定班同學係好?一陣原來班同學仲差咗,老師又無咁好,咪雙失?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會啦
轉去另一班,識到幾個仲fd既,咪一樣
唔通轉校咩?
仲有,學校唔會因為你咁既理由就同你調班,個個家長都係咁咪好唔得閒?!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小五應該已經編左入精英班同普通班,我個人覺得學校唔會比你話轉就轉,另外,你話有同學仔會影響佢學習,我想問你 你阻到佢小學同學唔一齊,咁中學,大學你阻止到嗎?
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

要個仔做孤獨精?

水晶宮

你咁做,驚小朋友唔開心,會嬲你。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實你唔洗諗咁多,學校係唔會俾你轉。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

回覆樓主:

開心都黎吾切,各方面都好,係我要還神了,竟然要孟母三遷,乜野道理呀!

珍珠宮

HLDMaMa 發表於 23-12-23 09:45
開心都黎吾切,各方面都好,係我要還神了,竟然要孟母三遷,乜野道理呀!
...

我希望佢明年可以保持今年學業成績,但係個仔唔係好定性,我驚佢啲朋友會影響佢學習。

珍珠宮

foggyao 發表於 23-12-23 07:25
樓主好似唔係往香港,所以可能可以轉班。

如嗰幾位,真係影響學習,會轉。小五朋友都未定,隨時加入新朋 ...

如果有特別要求學校會考慮,同香港可能有啲唔同。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊