0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

過左100日之後BB痾臭臭好似愈黎愈難咁, C6話一係搵啲益生菌俾佢, 好似我陀個陣飲益生菌咁, 有冇jm知道work唔work架?

別墅

好多奶粉本身已經有益生菌,唔使自己額外添都得,最緊要搵隻啱嘅奶粉俾bb

大宅

Goko4 發表於 24-1-20 23:31
過左100日之後BB痾臭臭好似愈黎愈難咁, C6話一係搵啲益生菌俾佢, 好似我陀個陣飲益生菌咁, 有冇jm知道work ...
bb需要的係益生元(e.g. HMO, GOS)含幫助排便的纖維和增加腸道益菌,一般奶粉都有益生元(不是益生菌,很多人都搞錯益生菌和益生元)bb唔同大人,腸內菌叢未完善,服用益生菌要連續食幾個月至有效,會令bb腸道成為負擔。
奶粉比較難消化,大便比較硬是正常,可以餐與餐之間比50ml以下的水,仲有比bb多活動,幫助腸道蠕動。

大宅

奶粉都有益生菌,唔使額外再食,便便臭,會唔會因為奶粉唔岩佢食?我B 飲緊美素金裝都無咩便便問題,同埋可以試下飲多水,按摩下肚仔,幫助消化

大宅

bb係飲人奶還是奶粉,其實要搵出原因先係治本,通常人奶b就好少會有bb便便唔出問題,咁如果係奶粉b,咁就大機率係奶粉唔夾bb,造成便便困難,味道臭,所以應該要轉奶粉,搵啱bb腸胃既奶粉先治本

別墅

回覆樓主:

奶粉已經提供適合嬰幼兒的成份及份量,如果BB飲用奶粉其實不用特意補益生菌。
可以考慮幫嬰兒按摩多些肚仔。

男爵府

回覆 Goko4 的帖子

睇吓你食緊嗰隻奶粉有冇益生菌,BB太細個我唔建議加補充劑俾佢,嘗試搵有益生菌嘅奶粉,睇吓情況有冇改善。

別墅

你本身餵人奶定奶粉,BB咁細個,唔需要額外添加益生菌俾佢,如果你飲奶粉又唔係隻隻奶粉都日日有便便, 你平時飲完奶有冇幫佢按肚仔,幫佢做多啲踩單車, 等佢容易啲去便便?
我bb 飲美素,日日都有便便

複式洋房

我妹個女之前都係咁,直頭R到patpat損埋,佢個陣就冇特別另外餵益生菌,係轉左有益生菌嘅雅培HMO俾佢個女飲,啲便便已經變返正常啦

大宅

我B就飲開有益生菌的奶粉,腸胃一直都吾錯呀

複式洋房

回覆 Goko4 的帖子

自己補其實好易過量或者唔夠,如果想另外買益生菌俾BB補,最好都係問下醫生意見,不過如果飲開個隻奶粉本身已經有就最方便啦

別墅

我地食開美素金裝已經有益生菌啦,暫時便便都OK, 一日最少有一次. 唔會另外再補著, 買左都未必記得日日比, 飲奶就一定記得餵!

複式洋房

sanger 發表於 24-1-22 23:45
我妹個女之前都係咁,直頭R到patpat損埋,佢個陣就冇特別另外餵益生菌,係轉左有益生菌嘅雅培HMO俾佢個女飲 ...
我女本來飲緊好貴個隻, 後期飲左一排發現啲便便好深色同硬身, 都係轉左飲你呢隻先慢慢痾返黃色便便, 我諗有益生菌同hmo嘅奶粉會好啲嘅

複式洋房

sanger 發表於 24-1-22 23:45
我妹個女之前都係咁,直頭R到patpat損埋,佢個陣就冇特別另外餵益生菌,係轉左有益生菌嘅雅培HMO俾佢個女飲 ...
我阿B都係飲心美力,有HMO對BB腸胃有幫助,痾便便都順啲、無咁易消化不良同痾臭便便

伯爵府

Goko4 發表於 24-1-20 23:31
過左100日之後BB痾臭臭好似愈黎愈難咁, C6話一係搵啲益生菌俾佢, 好似我陀個陣飲益生菌咁, 有冇jm知道work ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊