1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都係小朋友一歲左右先戒母乳,因為佢一歲明白好多嘢,食固體食得好,好多營養都可以係固體度吸收到,變相母乳變左係安撫奶嘴,自己困身做唔到其他嘢,對bb個口腔發展都唔好。我係擺抵佢一個星期左右係奶奶屋企,掛住佢都可以睇視頻,慢慢佢就會接受到冇左母乳親餵只能夠選擇奶粉

複式洋房

想gentle少少建議樓主可以用長少少時間同佢戒,我自己歲半左右同個仔戒,前前後後用左一個月,每一兩個星期減一餐埋身,每日我都會同佢講媽媽餵到你幾時,俾心理準備佢。我自己唔prefer distraction既方法,所以一定會經歷佢爆喊同好扭計既過程,只有抱抱佢安撫佢,就算冇左奶奶媽媽都一樣咁錫你,只係用其他方法同你一齊。完全停埋身之後佢扭左一星期,之後就冇野了,不過而家都仲會好痴身架 (emoji)

複式洋房

happyfamilylee 發表於 24-2-1 09:41
已經20個月,見佢食飯仔食得幾好,加上我應該已經唔算多奶,諗住幫佢戒,想問大家一般用幾耐時間戒人奶?
...
情況許可我都會照俾bb飲, 始終人奶最天然, 不過預左媽媽會辛苦啲, 個陣我都因為要準備復工所以同佢轉左奶粉再配合加固, 佢都扭左好耐, 好彩之後揀到隻啱佢嘅奶粉, 佢飲緊雅培hmo, 而家免疫力好左都病少左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊