自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

港大前副教授張祺忠殺妻案上訴得直 發還重審 - RTHK

因殺害妻子罪成被判終身監禁的港大機械工程系前副教授張祺忠,因不服定罪提出上訴,上訴方今日於高等法院陳詞,張祺忠上訴得直獲撤銷定罪,上訴庭下令發還重審案件。

張祺忠被控於2018年在港大宿舍偉倫堂,利用電線勒頸方式殺害妻子,再以自製木箱輾轉將屍體運到辦公室,陪審團之前以5比2大比數裁定謀殺罪成立,被判終身監禁。

上訴方代表指,辯方專家證人臨牀心理學家鄭健榮,曾指出被告在極大壓力下會影響判斷理智,審前覆核時已確定專家證供所涉及部分,但原審法官引導陪審團時,卻指不需考慮鄭健榮專家意見作減責因素。控方回應指該證供與減責相關,但影響不大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

理由?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 hkgra 的帖子

上訴方代表指,辯方專家證人臨牀心理學家鄭健榮,曾指出被告在極大壓力下會影響判斷理智,審前覆核時已確定專家證供所涉及部分,但原審法官引導陪審團時,卻指不需考慮鄭健榮專家意見作減責因素。控方回應指該證供與減責相關,但影響不大。

hkgra    發表於 24-2-2 13:11

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

幾時抄呢班冇天理的官
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 24-2-2 13:00

癡咗線 !!

公爵府

如果身份唔係醫生而係一個清潔工,相信連上訴機會都冇,香港啲官專幫有身份地位既人,真係垃圾

hinhin_ma    發表於 24-2-3 12:58
yeung_ma    發表於 24-2-2 14:17
qoo888    發表於 24-2-2 13:18

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

之前張自己講過話唔上訴㗎?

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

極大壓力下一時錯手唔奇,但殺人後仲收埋條屍同誤導警方,仲可以改誤殺?

侯爵府

karenlohy 發表於 24-2-2 13:46
之前張自己講過話唔上訴㗎?
可能見中大教授都上訴

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

伯爵府

法官引導錯誤, 重審合理

激怒原則:
在謀殺罪的檢控中,如有證據可供陪審團裁定被控人在案發時被激怒至喪失自我控制(不論激怒因素是行動或言語或兩者兼有),則被控人所受刺激是否足以令一個合理的人作出被控人當時的作為的問題,須由陪審團裁定。在裁定該問題時,陪審團須根據其認為有關行動及言語會對一個合理的人產生的影響,考慮所有該等行動及言語。

琥珀宮

mickeyeva 發表於 24-2-2 13:00

可能改判誤殺

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

天理何在?

hinhin_ma    發表於 24-2-3 12:59

珍珠宮

好媽媽勳章

真係冇天理、
不知厚顏一個點、重審
乜殺
都係佢殺

男爵府

我有睇之前嘅報導,有分析過其實可以改判誤殺,我都覺得呢單野係有商榷之處。

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

[link="https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1738891-20240202.htm" ]港大前副教授張祺忠殺妻案上訴得直 發還重審 - RTHK[/link]

“利用電線勒頸方式殺害妻子,再以自製木箱輾轉將屍體運到辦公室”

咁樣唔係有預謀嗎?點解仲可以重審

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

cowe 發表於 24-2-2 14:09
我有睇之前嘅報導,有分析過其實可以改判誤殺,我都覺得呢單野係有商榷之處。
...

佢可能係長期嬲怒下處心積慮去殺
亦都可能係果一刻壓力爆煲殺

佢有多個證人證明佢品格(好),亦有多個證人證明佢老婆品格(差)

無證據證明倒佢係早有準備去殺個老婆
反而有專家證人證明佢係有可能係激怒失控所以殺人

有兩個版本,兩個版本都有可能(除非你主控可以有理由證明倒佢唔係因為激怒而殺人, 例如殺人既工具(條電線), 係佢一早預備好放係床邊)
否則就係疑點利益歸被告, 謀殺不成立, 誤殺罪成

任何案有另一個成立可能既話, 疑點利益都係歸被告, 殺人案控方就係要打只有謀殺一個可能, 從來都係咁打

至於佢處理屍體就係另一條罪, 同佢殺人果刻係點無關

法庭係睇證據同法理

BK JM就係睇:我覺得,所以無天理

邏輯就係咁簡單

pinkp1314    發表於 24-2-5 17:22
MeiCheLin    發表於 24-2-2 16:13
zstb    發表於 24-2-2 15:13
QUEEN314    發表於 24-2-2 14:50
myjasmine    發表於 24-2-2 14:40

水晶宮

貓咪達人 發表於 24-2-2 13:18
如果身份唔係醫生而係一個清潔工,相信連上訴機會都冇,香港啲官專幫有身份地位既人,真係垃圾 ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊