自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

Amy7802 發表於 24-2-3 08:21
殺咗人,咁咪個個都可以用自己被激怒一時衝動,又可以輕判?呢個理由係佢自己講㗎,咁又邊個可以證明到? ...

同樣地,咁又有邊個可以證明唔係咁呢,你有無?

你估d官及檢控咁豬佢up 乜就信咩

反而原判有專家報告,但個法官叫陪審團忽略埋呀

水晶宮

回覆 漱口水 的帖子

係,許衰得多。

水晶宮

回覆 loveclementine 的帖子

係惡頂。睇報紙訪問個大學宿舍管理員,講到死者點對張。講真,唔係一般惡妻。

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-2-3 09:11

係惡頂。睇報紙訪問個大學宿舍管理員,講到死者點對張。講真,唔係一般惡妻。 ...

原來係咁,但一樣判左終身監禁

伯爵府

回覆樓主:

YouTube 片有人留言,張生唔想掉佢老婆去垃圾站或大海,聽到好心酸,其實仲有愛
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-2-3 10:16
YouTube 片有人留言,張生唔想掉佢老婆去垃圾站或大海,聽到好心酸,其實仲有愛
...

原來係咁,不過法律及官不會考慮呢d

珍珠宮

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 24-2-3 13:11

係惡頂。睇報紙訪問個大學宿舍管理員,講到死者點對張。講真,唔係一般惡妻。 ...

好似話佢屋企財產都要教授寫欠單,真係非一般⋯結果悲劇收場

伯爵府

其實上訴只不過係意義上一個程序,最後如果判佢減刑就先係出奇,因為香港人有邊個未試過壓力而失去判斷力,好似讀書壓力夠大,咪一樣照考到試,吾通壓力大就殺咗個考官咩,呢啲人再花吓錢都好,坐終身根本已便宜咗佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

Amy7802 發表於 24-2-3 12:21
殺咗人,咁咪個個都可以用自己被激怒一時衝動,又可以輕判?呢個理由係佢自己講㗎,咁又邊個可以證明到? ...

重審係因為程序出問題,法官忽略專家報告真係有得拗,香港法庭而家未至於差到自己講就得,都要有證明嘅~

水晶宮

唔講佢犯咩事先

依家好多咩原審法官錯誤引導 又錯誤忽略等等
放係商業社會 根本做錯嘢 唔專業
已經係record俾人留一筆 有d即炒添

但放係所謂司法界
好似無事咁
喔錯啊 上訴囉 發還重審囉

子爵府

mickeyeva 發表於 24-2-2 13:00
港大前副教授張祺忠殺妻案上訴得直 發還重審 - RTHK

有錢既人可以走法律罅上訴 ⋯⋯⋯

上訴得值既話,真係好唔公平

伯爵府

回覆 zone123 的帖子

我都有睇,照佢哋咁講,佢老婆成日話佢無用講d 好難聽既說話收辱罵佢,大佬當當教授日日返去俾女人闹,又cap 哂起d 錢,兩個仔女都都怪怪的,雖然都係專業人仕。
其實教授可以離婚啫,何必要搞到要殺人。
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

珍珠宮

Bobo1210 發表於 24-2-3 10:50
有錢既人可以走法律罅上訴 ⋯⋯⋯

上訴得值既話,真係好唔公平
不如你睇下上高d人留言先
而家係之前個法官要人忽略專家報告
咩走法律罅呀

男爵府

ilovehuman 發表於 24-2-3 10:32
其實上訴只不過係意義上一個程序,最後如果判佢減刑就先係出奇,因為香港人有邊個未試過壓力而失去判斷力, ...

如果你咁講,有咩案可以告誤殺罪?

珍珠宮

BKsquare 發表於 24-2-3 10:40
唔講佢犯咩事先

依家好多咩原審法官錯誤引導 又錯誤忽略等等

同意,居然仲有不少BK人話唔好理呢d錯誤,仲強烈反對可上訴話無天理,真係大開眼界。

珍珠宮

bebepopo 發表於 24-2-3 10:16
...

真係愛佢就唔使千方百計藏屍多日,搞到老婆屍體發出惡臭而事敗啦。

教授承認人係佢親手殺,殺人後點解唔立即自首而要一錯再錯,搞一大壇野藏屍去隱瞞老婆被殺的事情?自首後佢老婆就可以早日安葬。

話佢老婆惡死,佢老婆被勒死時應該都經過一番掙扎,當時只要個教授唔係精神失常,都會好清楚唔停手會勒死人。用刀殺都可以話一時衝動,一刀桶過去追唔返,勒死人唔係一野就死。唔停手即係有心要佢死。

珍珠宮

平平常常 發表於 24-2-3 11:00
真係愛佢就唔使千方百計藏屍多日,搞到老婆屍體發出惡臭而事敗啦。

教授承認人係佢親手殺,殺人後點解唔 ...
咁佢都有在非法處理屍體上認罪既。。。呢點雙方冇爭議

珍珠宮

cowe 發表於 24-2-3 10:58
如果你咁講,有咩案可以告誤殺罪?
好多啊,打交打死人,危駕等

珍珠宮

ilovehuman 發表於 24-2-3 10:32
其實上訴只不過係意義上一個程序,最後如果判佢減刑就先係出奇,因為香港人有邊個未試過壓力而失去判斷力, ...

佢太太真係好非一般太太,你講人人都有同樣壓力好難令人同意。不過從判左佢終身監禁就知法庭係不會理呢d

仲有就係太多人只怪教授,好似冇人講佢太太也有責任,話教授點解唔離婚的點解唔話女的去離?佢都唔中意老公點解唔離婚成日咁迫教授?

大宅

BKFinder 發表於 24-2-3 11:00
同意,居然仲有不少人話唔好理呢d錯誤,仲強烈反對可上訴話無天理,真係大開眼界。

呢個post D人來來去去都係話個官點點點、專業人士點點點,
簡單D講, 見到法官、港大、專業人士呢D字眼就完全無晒理智, 連人地點解上訴得直都唔睇唔理唔明, 就鬧左先,
或者好似前面有人所講, 唔係BK網民想要嘅結局, 就係無法治。

BTW, 我明明記得呢單案BK一直有跟開, 一直都係撐教授, 點解突然轉晒口風, 係唔係撈亂左許金山

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊