自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

準備呈三,所以呢個月都補習密左,每星期中英數各一堂,其實每星期咁樣補,你地仲會係屋企同小朋友點温?我有買練習,但感覺補習又係做,番黎又係做,好似好慘咁,但唔做,佢又好得閒完全無壓力咁

子爵府

rainbow000 發表於 24-2-12 22:09
準備呈三,所以呢個月都補習密左,每星期中英數各一堂,其實每星期咁樣補,你地仲會係屋企同小朋友點温?我 ...

經歷過兩個小朋友呈分,我就絕對唔會信晒補習社,一定自己再跟返考試範圍

男爵府

準備呈三,所以呢個月都補習密左,每星期中英數各一堂,其實每星期咁樣補,你地仲會係屋企同小朋友點温?我 ...

梗係要
補習是輔助
作為家長一定要再把關睇下有冇温漏同邊部分唔熟

珍珠宮

回覆樓主:

常識會溫
中英數靠平時浸
無乜溫

大宅

再重點溫習唔熟嘅範圍

大宅

做幾多練習,唔係視乎佢做咗幾多?
係視乎佢識唔識?
識就唔會做
做咗都唔識,就要再做

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

天使之心02 發表於 24-2-12 22:17
經歷過兩個小朋友呈分,我就絕對唔會信晒補習社,一定自己再跟返考試範圍
...

x2

呈分前已不敢再信補習社或上門補習,
換了補習社/上門的人,成績也原地踏步, 甚至退步....補習hae 做

我自己買齊各科練習, 自己操佢,
但佢坐定一個鐘, 就玩個半鐘先肯再坐低,
不是讀書料子, 遺傳唔倒父母DNA.
就算谷到入band 1, 也是自討苦吃6年,
我如不爆血管,命都可能短10-20年.

算了,去band 2 算了

珍珠宮

我仔細個時,出街補,溫書就私補。
我係屋企一粒字都未教過,保持開通大方好脾氣既媽媽形象
功課我都未教過

子爵府

我頭2次就係成日俾練習佢做,呈分結果一次好一次唔好,搞到我都迷失埋,淨係諗到温常識。多謝媽媽們意見,咁我睇下邊方面唔得,再重點操吧

侯爵府

我小朋友未呈分,而家小四,由小一開始有補中英數,補習係等我返工時有人教下佢,唔好浪費時間,但所有考試我都自己全部跟足。
下年呈分一樣。

珍珠宮

我係全溫範圍、執返仔女唔識既部分
整理好錯題,叫補習老師幫手再教再跟
啲補習老師見我做足,唔敢hea 我
成效好好

侯爵府

畀面勳章

一星期一堂唔算多。我仔小學時主要我同個仔溫,補習只係輔助。我會睇吓個仔乜嘢無錦熟,重點溫返嗰啲。平時有溫習,唔會只靠補習

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔可以靠哂補習,想成績更進一步,做家長一定要再跟

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

唔會,外判咗就唔好返轉頭
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 24-2-12 22:36
x2

呈分前已不敢再信補習社或上門補習,

我都覺得而家做補習嘅普遍都心散,好多都明睇/暗睇手機,唔夠專注

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最後一次呈分試,俾心機頂埋佢啦。
補習社唔可以盡信,家長自己都要出手。
我仔果時呈三我幫佢狂溫,最後級排名可以由30幾上到22,大抽獎安心好多唔駛做邊緣人。
利申:阿仔宜家已經中三了

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 24-2-12 22:37
我仔細個時,出街補,溫書就私補。
我係屋企一粒字都未教過,保持開通大方好脾氣既媽媽形象
功課我都未教 ...

伯爵府

回覆樓主:

小朋友吾上心, 唯有阿媽跟
補習老師吾上心, 都係唯有阿媽守尾門
因人而異

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

好得閒好似冇壓力,咁做下練習又覺得佢好慘??

伯爵府

回覆樓主:

睇佢熟習情度
如果真的滾瓜爛熟,就唔會啦
但補完都件金魚,迫住温
我仔係每日細温型
考前早一個月,要日日温少少,先記到多啲
考前十日8日先嚟温,少少都記不住

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊