自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

消委提供實例,在聖誕節期間下午6時30分訂餐,KeeTa 23鐘內送達、Foodpanda 花了37分鐘、Deliveroo最長要78分鐘更比顯示的預定時間遲10分鐘。6個平台共在56次實試中,有9次(16%)遲到情況,當中「Foodpanda」遲到次數較多,達4次(31%),最長1次遲了19分鐘;而「Deliveroo」及「Pizza Hut」則遲了2次;「KFC」遲了1次,更達89分鐘,消委會認為不符合消費者期望。

https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E7%A2%BC%E7%94%9F%E6%B4%BB/991051/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%836%E5%A4%A7%E5%A4%96%E8%B3%A3%E5%B9%B3%E5%8F%B0%E5%AF%A6%E8%A9%A6-delveroo%E6%85%A2keeta%E8%BF%911%E5%B0%8F%E6%99%82kfc%E6%9C%80%E9%95%B7%E7%AD%8989%E5%88%86%E9%90%98

平時用keeta都覺得佢送餐時間係最快,最估唔到係Deliveroo要成78分鐘先送到黎,好同意消委會認為不符合消費者期望呢一句

外賣遲到真係一肚氣,我試過一次同四大長老做節叫foodpanda加餸
連糖水都食埋先送到來仲要凍晒,一睇就知擺咗勁耐
最後99仲比面色我睇嬲到爆咁話自己落去劏同煮加埋食都唔使咁耐
唔知各位JM有冇類似咁既經驗

珍珠宮

回覆樓主:

大時大節真係唔敢叫
試過一次遲咗成個鐘

公爵府

peggypigpig 發表於 24-2-16 19:53
消委提供實例,在聖誕節期間下午6時30分訂餐,KeeTa 23鐘內送達、Foodpanda 花了37分鐘、Deliveroo最長要78 ...

我覺得KeeTa係最快

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢個測試對外賣平台好唔公平。
店舖收平台order又唔係立即出餐,店舖好多時會做左堂食客先,因堂食客會催而且又未俾錢。
好多時係外賣員到店成半個鐘都未出到餐,到外賣員攞完餐再送,已經唔知遲左幾多。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

Deliveroo已經無order好耐了,多次遲到,而且成日話車手有另外一個order附近送完再送俾我,但運費又唔見減少,只係不停咁遲。
也試過order後很久也未到,原來店沒開門,但又唔通知唔退錢!

侯爵府

回覆樓主:

我錯重點,返而我覺得做消委會又幾好喎,做呢個project叫幾廿次外賣都可出公數。

公爵府

2024年龍年勳章

幾間快餐自己送自己食品,都算外賣平台嗎

D冇用過
另兩間,感覺差不多,基本响預計時間內到

大宅

peggypigpig 發表於 24-2-16 19:53
消委提供實例,在聖誕節期間下午6時30分訂餐,KeeTa 23鐘內送達、Foodpanda 花了37分鐘、Deliveroo最長要78 ...

KeeTa係最快。我訂熊貓都有好差經驗,以後唔會再訂。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

因為美團準時先有獎金
其他計接單率

FB吹緊話政府偏幫大陸(美團)
根本唔關事
只係獎金制度唔同

伯爵府

回覆樓主:

年初五出咗街食晚飯,啲晚特別多客冈外賣,見有個送外賣哥哥仔喺店外等咗好耐,個伙計話廚房師傅做唔切仲要等多6張單,所以未必關送外賣員事。

子爵府

29XX86 發表於 24-2-16 22:55
我錯重點,返而我覺得做消委會又幾好喎,做呢個project叫幾廿次外賣都可出公數。
...

係丫,幾正,叫咩美食都得啦!公數私用,護膚品測試都係啦~

子爵府

Deliveroo 係差。就算好近落咗單都要個半鐘頭先到,成日呃你話已經有車手,其實冇,嗰啲車手兜嚟兜去,一個人接幾張單,又唔識路又唔識排單,嘥氣,仲要運費又貴,個Menu又貴。

子爵府

Deliveroo仲有好多其他問題,例如,聲稱如果你經國泰嘅網站再訂Deliveroo係有國泰飛行里數可以儲,即係好似OpenRice訂枱一樣,但係佢完全唔認數,當好似冇幫襯過咁,黐線搵笨。

仲有好多信用卡推廣碼,永遠都係用唔到嘅,聲稱quota 已經完,咁不如唔好做啦。

大宅

KFC Pizza Hut 不嬲手腳慢

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實真係應該要有機制比消費者有權取消訂單,依家搞到好似幾點嚟都要硬食咁

翡翠宮

減齡達人勳章

29XX86 發表於 24-2-16 22:55
...

我尋晚睇新聞一聽到,已經話好正

男爵府

好媽媽勳章

KeeTa真係超快,試過15分鐘左右已經送到嚟⋯⋯

侯爵府

huiwo太太 發表於 24-2-17 10:08
係丫,幾正,叫咩美食都得啦!公數私用,護膚品測試都係啦~

我都咁唸,啲產品測試一定唔會只買一枝喇,有剩又可以

男爵府

回覆樓主:

太多變數、出餐慢、堵塞、單車徑、小區閘、看更、小區複雜度、距離、斜路…等等,不應計早或遲,唔想大數據變交通意外誘因,大家都唔想在街比車撞、路上撞車、騎手傷亡。

大宅

牛年勳章

namnamnamlolo 發表於 24-2-16 20:20
大時大節真係唔敢叫
試過一次遲咗成個鐘
經一事長一智
我下次大時大節都唔會用佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊