自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

盧宛茵爆被後輩教做戲

唔知講緊邊個電視台同邊個後輩呢?

前亞視製作人楊紹鴻近年開設Youtube頻道,同曾經合作過嘅藝人訪問傾偈。楊紹鴻近期搵到兩位資歷深厚嘅演員盧宛茵同吳浣儀做嘉賓。

盧宛茵爆被後輩教做戲 批評年青藝人搵一班人服待︰發哥都唔會有啦
盧宛茵爆被後輩教做戲 批評年青藝人搵一班人服待︰發哥都唔會有啦
一輪熱身之後,楊紹鴻入正題問2位對現今電視圈嘅睇法,人稱Madam嘅盧宛茵先係大笑一番,然後直言「每況愈下」,而吳浣儀認同之餘再加多句「夕陽工業」。三人講到演員水平,楊紹鴻話而家好多劇集嘅角色都係冇父母,因為「冇晒甘草演員」。而盧宛茵對於新一代水平未夠有佢嘅睇法,Madam話「我哋以前都有戲劇大師,即係阿King(鍾景輝)教我哋呀嘛,我哋都獲益良多。但而家唔係,『好聲音』唱吓歌又話『得喇,出嚟拍啦』,賣吓廣告又話拍啦!」,而吳浣儀就認為好多後輩基本功唔夠。

講到興起,盧宛茵直指有後輩「樣樣唔識一舊雲,仲要教人喎」,隨即自爆開工時被後輩「指點」,「試過叫我呀……『你呢句對白應該咁講喎』」,當時Madam聽到「吓」一聲再望吓對方,無理到「意見」,「咪照我自己做囉,使乜理佢?」。咁後輩請教前輩呢?盧宛茵同吳浣儀都話好少,但效力亞視多年嘅吳浣儀話試過指點下,對方都接受,盧宛茵聞言立即唔同意,仲話「唔好呀,黑面㗎!」,而楊紹鴻就打圓場話「可能唔同電視台啦」。

曾經喺內地工作嘅楊紹鴻,自言多年前已經認為部份經理人公司硬捧旗下藝人,搞亂整個影視圈,對行業造成影響。「將啲演員當成賺錢工具,未紅已經捧到佢哋變天王巨星」,楊紹鴻提到有年輕藝人身邊有多名工作人員服侍時,吳浣儀都話有見過呢啲場面。盧宛茵憶述八十年代拍長劇《季節》,碧姐(鄧碧雲)都係一個人返嚟開工,對於而家嘅情況嗤之以鼻,認為此風不可長。「睇到啲人出外景我都作嘔呀,一個拎遮、一個拎茶、一個撥扇,嘩!大佬而家咩事呀?」,吳浣儀亦和應「發哥(周潤發)都唔會有啦!」。

講完年青藝人,三位前輩都提到電視台管理層睇錢份上,盧宛茵試過喺某場合同一位高層碰面,Madam談到對電視台某劇集嘅意見時,高層竟然一頭霧水,估計對方應該唔清楚劇集製作情況。

大宅

回覆樓主:

誰?

大宅

回覆樓主:

已經係前排嘅事,我又冇特別深究喎

子爵府

幾鐘意睇盧宛茵做戲 佢德藝雙馨 冇留意D年輕演員做戲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

前面嗰part 唔係一直都係咁咩?以前好多星探在街,酒吧disco 搵人,仲有模特兒啦, 袁潔瑩,吳彥祖,陳慧琳,薛凱琪都無學過唱歌做戲,港姐更唔駛講,不過估以前後輩唔敢教前輩做戲啦!

伯爵府

nicksonma 發表於 24-2-27 16:57
盧宛茵爆被後輩教做戲

唔知講緊邊個電視台同邊個後輩呢?

定係盧冇跟稿講對白,後輩提佢。
不過其實上一兩代有啲藝人,做戲都唔見特別好,好多都一板一眼。亦可能以前機會及角色種類唔多,戲種唔多元化。做忠嘅就成日都係忠,做開奸嘅就成日奸。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

年輕演員身旁有多名工作人員服侍,究竟呢樣係邊個出錢呢?
TVB出錢?
點解咁做?
有好處咩?

大宅

回覆樓主:

佢言下之意係咪就係等於,前輩唔會錯 佢啲思維唔得,即係啲長輩最鍾意講,我食鹽多過你食米,駛乜你教

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

無學過點演戲
但又唔受教
仲教返前輩轉頭
仲要好大排場,小演員變阿姐咁款

究竟講緊邊d人?

侯爵府

bobomia 發表於 24-3-7 11:39
年輕演員身旁有多名工作人員服侍,究竟呢樣係邊個出錢呢?
TVB出錢?
點解咁做?

無可能TBB掛,TBB出名節儉,除非演員自己帶資入組喇!

珍珠宮

2024年龍年勳章

shobi 發表於 24-3-7 11:42
無可能TBB掛,TBB出名節儉,除非演員自己帶資入組喇!

會唔會TVB經理人公司操作唔同,當d演員好似歌手咁湊,有幾個跟班咁

公爵府

講真。佢都唔係好戲

珍珠宮

2024年龍年勳章

加菲貓3 發表於 24-3-7 11:50
講真。佢都唔係好戲

佢2位都好過好多人啦,宜家嗰啲?

子爵府

加菲貓3 發表於 24-3-7 11:50
講真。佢都唔係好戲

細細個就睇佢 係老戲骨

冇眼睇而家啲新演員

侯爵府

bobomia 發表於 24-3-7 11:46
會唔會TVB經理人公司操作唔同,當d演員好似歌手咁湊,有幾個跟班咁

咁優待,除非幫公司賺好多嗰啲囉!
真係好難估!

侯爵府

好媽媽勳章

LoveCorgi2 發表於 24-3-7 11:37
定係盧冇跟稿講對白,後輩提佢。
不過其實上一兩代有啲藝人,做戲都唔見特別好,好多都一板一眼。亦可能以 ...

無錯,盧苑茵係我眼中就係唔好戲嘅其中一個,喊親都好似詐喊咁,做個個角色都一樣
開心每一天

子爵府

雪影 發表於 24-3-7 12:28
無錯,盧苑茵係我眼中就係唔好戲嘅其中一個,喊親都好似詐喊咁,做個個角色都一樣
...

講對白又悶又硬掘掘,唔通年紀大左等如好戲?

侯爵府

好媽媽勳章

huiwo太太 發表於 24-3-7 13:30
講對白又悶又硬掘掘,唔通年紀大左等如好戲?

啲前輩係咁樣覺得
開心每一天

男爵府

newlifenewholy 發表於 24-3-7 11:41
佢言下之意係咪就係等於,前輩唔會錯 佢啲思維唔得 ...

係啦,其實對方都係俾吓意見,大家一齊工作又要分前輩後輩,大家討論一吓,對雙方同個效果都好

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

成班隨從服侍,唱歌嘅唔計嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊