自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身以為只係一般大肚婆個種焦慮同抑鬱,聽聽下先發覺唔對路呢個朋友識左好多年,只係一直都事與願違
早幾個月佢check到有小朋友之後好開心,但岩岩過完年就開始好焦慮,feel到佢情緒係好down
佢又唔係亂發脾氣個種,但係就覺得好似成個世界唔同左
唔知關唔關佢奶奶事,因為一直都住埋一齊,自從有左個「孫」之後就咩都唔做得咁
除左好多野唔比食,連有機會吸收化學物既野好似敷面膜呢類都唔比,但佢份工要見客......
佢一方面都想個小朋友健健康康出世但另一方面又真係覺得成個世界唔同左

我都有諗過係咪因為荷爾蒙問題所以先咁唔穩定?因為佢之前唔係咁既人黎...

以前身邊都有朋友因應種種原因有情緒病,都幾肯定唔係三言兩語見佢睇開少少就得
個陣另一個fd係要食幾隻藥先勉強支撐到,佢而家好驚自己要食藥然後又比人話...
真心想幫佢但完全唔知可以點做...

男爵府

標題打左焦慮症但其實我唔係好識分邊隻情緒病打邊隻
我見wiki講焦慮症係煩躁不安、虛弱、注意力不集中,暫時佢都好明顯係有呢個現象...
當然我都明最後其實係搵醫生處理最好
只係一旦搵醫生又係會擔心出現其他唔同情況既問題,例如要食藥之類

子爵府

試吓音樂治療 花香治療 藝術治療 對情緒有幫助

子爵府

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

可以約佢多啲出來睇下 BB 嘢、傾下計、分下注意力
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jayso0911 發表於 24-3-8 09:38
本身以為只係一般大肚婆個種焦慮同抑鬱,聽聽下先發覺唔對路呢個朋友識左好多年,只係一直都事與願違
早幾 ...

um ....我都幾肯定關佢奶奶事。如果唔搬走,一直繼續住,好易變抑鬱。連mask都唔俾敷,真係over了。樣樣都管,bb出世後,奶奶會更多「食鹽多過佢食米」,樣樣話哂事咁,到時你朋友更加抑鬱。
如果佢要旨意奶奶幫手湊,冇其他方法,唯有調節自己心態。或者要睇老公係咪豬隊友,唔幫手又唔幫口,個女人會好易屈死。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

可以見醫生,不一定食藥,輔導學習正面思想以及甚回應別人的無理要求。

象牙宮

jayso0911 發表於 24-3-8 09:38
早幾 ...

焦慮症是多方面來自的壓力。心理, 身理。情感。1个壓力, 2个, 3个..... 你可能 handle 到。N个壓力一起來。 未必你可以 handle 崩塌也很自然。

面對 生活, 工作, 夫妻 & 婆媳 关系 + 角度的轉變… 好太太, 好媽媽, 好新袍, 事業女性 好多角度。不容易。

您在感到壓力時可嘗試以下這些活動來控制皮質醇水平:壓力 荷爾蒙
運動優先。您可以散步、游泳、打理園藝或與孩子玩耍。
每日冥想。花一些時間來調節壓力,調整身心。
注重深呼吸。在您感到壓力過大時,深呼吸可降低皮質醇水平並幫助您平靜下來。
練習瑜伽。這種伸展形式結合冥想和運動,幫助您放鬆。
尋找有助於分散注意力的事。從事您最喜歡的愛好、服務有需要的人或在您家中完成一項可行的任務。有效運用時間能讓您的思緒擺脫壓力。
睡個好覺。皮質醇水平存在周期性。皮質醇水平會在睡眠不足時上升,讓您感到更大的壓力。
健康飲食。食用由完整的營養食物組成的餐飯,為您的身體補充能量。
學會說不。拒絕很困難。不要承擔超出能力範圍的責任。避免超負荷並優先排序最重要的任務。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我要開工做野野,感謝大家分享意見,我晏少少再上黎睇,感謝感謝

水晶宮

jayso0911 發表於 24-3-8 10:04
我要開工做野野,感謝大家分享意見,我晏少少再上黎睇,感謝感謝

叫佢唔好上咁多網,唔睇新聞,因為呢個階段小小負面的資料都會影響好大,成日擔心呢樣嗰樣,99係咪影響佢好多?唔係,真正的係佢自己。一定到check 晒結構,過埋唐寶檢查,人先會定落嚟的。所以介上網,介睇負面的新聞,搵d野分散下焦慮,做手工,唱歌,玩樂器等等。。。。

別墅

要睇佢係咪居住環境影響先,如果係既都幾麻煩,因為你每日都有幾個鐘要對住
即係平日都仲可以當冇咩野,但有左係好唔同,可以返娘家住就返娘家(唔一定更加好)
兩邊都唔想住,再睇住經濟條件點
我會明你個朋友心態,如果話係等到好耐終於有,係會有好大既危機感因為會覺得一唔小心就咩都冇
所以老實講又未必一定關奶奶事,但佢又的確係會放大晒身邊唔同的負面感覺

珍珠宮

回覆樓主:

見臨床心理學家,搵專業輔導會好啲。普通人好難安慰得到,當然朋友都要盡量陪伴。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

多啲陪佢,做個聆聽者,提佢做產檢時話俾醫生知佢焦慮嘅情況,睇下係咪要專介

複式洋房

你話咩都唔做得係佢奶奶講定係佢自己限制自己多先?

其實有好多product已經係度身訂造比大肚媽媽,就咁講mask,淨係sasa隻sasatinnie個款本身selling point係防止不良chemical 吸收,大肚婆都應該用得,呢十年係愈黎愈多呢類型產品,又唔使太擔心「所有」日常都會唔同晒

至於你話戒口就真係免不了,一般大肚婆真係少食生冷野,酒精個類更加唔使講
如果佢先生可以同佢一齊戒口咁件事會好少少
唔知係香港人近年問題定點,識D唔太戒口既媽媽,唔講流產,小朋友都好似特別易有濕疹之類,係都幾麻煩,當然亦可能係本身香港呢個地方易有呢種問題

男爵府

volan 發表於 24-3-8 09:41
可能都有,我會試下約佢出去做下唔同活動,未必係話治療
但都想問埋,香薰同按摩呢類係咪最好暫時唔好掂住?

男爵府

esmehouse 發表於 24-3-8 09:49
可以約佢多啲出來睇下 BB 嘢、傾下計、分下注意力
有whatsapp傾,呢排的確係少約出黎,本身我自己都唔係咁易行得開,而家嘗試睇下星期六日約佢出去散下心先
傾計有時好驚自己講多錯多,講上面JM話齋,做住聆聽者先

男爵府

是是但但 發表於 24-3-8 09:51
um ....我都幾肯定關佢奶奶事。如果唔搬走,一直繼續住,好易變抑鬱。連mask都唔俾敷,真係over了。樣樣都 ...
唔知...以前又好少聽佢呻佢99既事
可能真係有咁上下年紀先第一胎大家都好緊張,咁佢係陀B個個,緊張程度係會幾何級上升...
佢老公算唔算豬隊友又真係唔識講,唔係唔鍚老婆,但係咪適當時間做到調解又真係冇深入研究過

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jayso0911 發表於 24-3-8 12:03
唔知...以前又好少聽佢呻佢99既事
可能真係有咁上下年紀先第一胎大家都好緊張,咁佢係陀B個個,緊張程度係 ...

當時相處到,可能始終冇bb ,咁大個人又唔係自己個女,始終唔會管佢。但一有了個孫,就唔同講法,老人家就會著緊。

或者叫老公幫忙私下同媽媽講,唔好樣樣都管住佢老婆,好易抑鬱架。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

rello 發表於 24-3-8 09:57
可以見醫生,不一定食藥,輔導學習正面思想以及甚回應別人的無理要求。

...
都有簡單睇過類似有咩選擇
1. 宗教機構有輔導(都係一節收一千或者幾百個類)
2. 臨床心理輔導(好貴下)
3. 精神科(直接食藥,私家可能幾千蚊一個月)
4. NGO有D機構好似都有社工協助,但唔知係咪有用,社工一向比人感覺似做admin野多過專業解決問題咁

男爵府

333s 發表於 24-3-8 09:59
焦慮症是多方面來自的壓力。心理, 身理。情感。1个壓力, 2个, 3个..... 你可能 handle 到。N个壓力一起 ...
真心好多謝你詳細既分享
不過我諗我唔會一次過比晒意見佢費事佢又爆煲
可能一星期或者兩星期加一樣,等佢慢慢紓解到同睇下有冇好轉先...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊