自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫書唔使做功課唔使補習? 外國讀書係咪真係會提升學習的興趣?因為外國唔係填鴨式教育

男爵府

回覆樓主:

如果無學習興趣,唔主動學習,去到邊都一樣

水晶宮

回覆樓主:

外國一樣分不同學校也有貴族學校,名校,私校,政府等,不過活動和興趣班一定比香港好

男爵府

gigicatb 發表於 24-3-14 14:12
我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

係。
其實香港讀國際學校都係少功課少背誦
無壓力仲好鐘意返學
不過通常中文會落後同齡啲。

男爵府

視乎家庭背景硬唔硬
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

男爵府

如果香港係填鴨,咁外國係放養,啲糧嚮到,你想食就自己食,甚至係問先至有糧比你食。

好處係自由同思考空間大、小朋友多啲時間做自己想做嘅野,但缺點係學校學既野無香港咁多,進度慢,如果家長自己唔理,唔同佢做練習或者唔出去學,去到高年級就可能跟唔上甚至被淘汰。 大致係學校學得好簡單、但公開試就難。

外國注重啟發思維,香港傳統教育注重成績、分數同埋速度,2者各有各好。

水晶宮

回覆樓主:

路過,除填鴨,其實本地教得快和深,D题目難,外國一般容易D,考平時上堂老師內容,如本地學生如孩子考尾尾,去到同级考前幾名,但升上去想考好成绩一定要努力

水晶宮

我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

外國活動教育,好睇小朋友資質,叻嘅可以好叻,差嘅可以幾乎目不識丁。

公爵府

回覆樓主:

於我,我自己鍾意响外國讀書,真係好開心。

侯爵府

bbbusy 發表於 24-3-14 14:32
外國活動教育,好睇小朋友資質,叻嘅可以好叻,差嘅可以幾乎目不識丁。
...

但目不識丁係好多

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

阿女讀小學時有個同學, 佢媽係完全唔參與學習
佢兩個女成績一向包尾
自從移民加拿大後
佢兩個女話大約考中間成績
佢地學習態度其實無變過
一樣唔做/無功課做, 放學依舊瞓覺/玩

珍珠宮

對自己有要求
去邊都要讀
外地留學,啲學生對自己有要求,一日到黑都浸圖書館、搵教授、老師吹水
香港學生少有咁做
文化差異問題

男爵府

Mimmy 發表於 24-3-14 14:44
佢兩個女成績一向包尾
自從移民加拿大後

如果好似呢個case咁,以為去到外國可以改變小朋友學習態度,咁係好定唔好?如果為咗子女讀書唔想再接受填鴨式教育而移民去外國,真係如賭一鋪大細

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

gigicatb 發表於 24-3-14 14:51
如果好似呢個case咁,以為去到外國可以改變小朋友學習態度,咁係好定唔好?如果為咗子女讀書唔想再接受填 ...

我以上個case, 佢媽一直都覺得過到外國就會成功
但佢兩個女唔努力都係咁上下架啦

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

去外國又咪一樣要做功課同考試,,避吾開

男爵府

Mimmy 發表於 24-3-14 14:53
我以上個case, 佢媽一直都覺得過到外國就會成功
但佢兩個女唔努力都係咁上下架啦
...

個case一模一樣,不過就未實行,要去到先知

男爵府

其實去邊到都一樣,一分耕耘一分收穫。世界上無不勞而穫的。

總覺得國外不用填鴨式就叫做好,都要睇人同埋有無其他嘢去輔助,否則目不識丁絕對有可能。唔好話去國外,就算讀不用考試不用做功課的本地國際學校,其實都一樣。

係香港本土讀書,盡了力,唔好太強求成績名次,讀書一樣可以好開心。講到底,係父母的心態和要求。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我諗日韓都唔會輕鬆

男爵府

2024年龍年勳章

Mimmy 發表於 24-3-14 14:44
佢兩個女成績一向包尾
自從移民加拿大後

即係考IQ

男爵府

外國開心童年,如英國到中六七,野突然深,跟唔上嘅大把。
外國人好學一部分會主動去圖書館借書,溫習,唔鍾意讀嘅都大把,甚至一樣升唔到大學,英文唔合格。
睇自己想要咩,我寧願要香港填鴨式,都唔想去外國所謂嘅自由發揮,多數小朋友嘅惰性一定大過自己自律學習。
但華人不嬲比西方人勤力

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊