自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

野原美冴 發表於 24-3-26 21:43
我有買年金。
好多人話年金搵笨,d錢自己投資回報仲高,呢個我相信係啱嘅,如果識投資的話。

對呀!投資中賺到錢真非易事,就係想簡單的安穩過日子,所以研究下大家的睇法!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

choyki 發表於 24-3-26 13:10
保險公司係做生意,唔會賭。
賭嘅係投保人(同其他投保人對賭),年金:短命嘅輸,長命嘅贏;壽險:長命嘅 ...

「年金:短命嘅輸,長命嘅贏;壽險:長命嘅輸,短命嘅贏。」
所以我就兩種都買晒!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Elenalan 發表於 24-3-26 12:39
唔會買,錢喺自己袋最好。

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

當大家年青有能力管理自己財富,政府推香港年金未必係首選(5%回報),但當能力及認知出現問題,或不想再化精力及時間去管理,回報比定期更穩定及長遠。
長者買政府推香港年金,每年派番金額計收入,投保金額不計入資產,故此有不少長者會將超過申領長者生活津貼(需入息及資產審查)資產限額的部份,轉買政府推香港年金,以求享有長者生活津貼。

男爵府

Strawberrys 發表於 24-3-27 05:49
當大家年青有能力管理自己財富,政府推香港年金未必係首選(5%回報),但當能力及認知出現問題,或不想再化 ...

又知多一點,謝謝你!

男爵府

KUDOS 發表於 24-3-27 00:12
「年金:短命嘅輸,長命嘅贏;壽險:長命嘅輸,短命嘅贏。」
所以我就兩種都買晒!
...

咁你有冇買醫保?
自己一向FTM, 有少少儲蓄保險,近年買埋醫保等需要時不要太徬徨,計劃一下人生下半場

子爵府

我有買年金。
好多人話年金搵笨,d錢自己投資回報仲高,呢個我相信係啱嘅,如果識投資的話。

我就係d唔識投資,試過學人買股票,好認真學睇股票圖、陰陽燭、公司年報,都係蝕到傻,始終學唔識。我淨係識做定期,所以年金對我來說,係另一個較簡單的投資,當儲蓄比退休用,唔期望賺一筆,純粹想分散投資,有定期、有年金、有mpf, 好似穩陣d。

無錯。
各人的能力不同,自己有能力,不等於別人也有能力。
自己願意冒險,不等於別人也應冒險。

我未有打算買年金,多數都唔會買。

好多人哭股喪。
好多人話「買基金好傷」,其實係買咗投連險——係保險嘅一種——係有投資成份嘅保險,連買咗咩都唔知。
好多人將派息當回報。
年金係無投資成份嘅,我認為年金應該唔算投資,應該算理財。
對於呢啲人,年金可能真係啱佢多啲。

我認為定期、年金都唔係投資,MPF 則係投資。

我覺得保險應分為:
1. 純保險
2. 有儲蓄成份嘅保險
3. 有投資成份嘅保險
年金應可算是有儲蓄成份嘅保險。
保險應算是理財產品而不算投資產品,我在錢家有道網站的「投資產品」處找不到「保險」(但有投資成份的「投連壽」亦可在「投資產品」處找到);「保險」是放在「金融產品」處,當中包含了純保險、有儲蓄成份嘅保險、有投資成份嘅保險,亦包含了「年金」。
定期存款也是放在「金融產品」處。
強積金放在「理財入門」處。
https://www.ifec.org.hk/web/tc/financial-products/insurance/product-types/index.page

珍珠宮

juniormiu 發表於 24-3-26 12:31
係,以我理解其實似同保險公司對賭,你之前供嘅錢,日後每月所謂嘅自製長糧其實都係自己嘅錢,只係保險公司 ...

鬥長命,60歲買,80歲左右後咪開始有賺,之前派嘅系自己嘅本金

珍珠宮

CCY22 發表於 24-3-26 08:44
請問大家會買政府香港年金嗎?希望大家齊齊研究交換意見

我到60歲會買政府年金,可以安心每月有錢攞直到死亡

大宅

我有買年金。

同你一樣!我都知買股票靈活賺得快,但係買親都坐緊艇,要花太多心力去睇,又要擔驚受怕,所以都係買年金可以扣稅實際啲,萬一早死都可以留返俾仔女,又唔算多,好適合我呢啲唔敢搏唔想煩我人。

侯爵府

現在玩銀債都有 5% 回報,到期可以退回本金,

因為年金不會退回本金的,所以我唔明點解我老公不停叫我/我家人買年金?

玩年金,不如自己開個戶口,開個常性指示,自己派錢比自己更好啦,其餘的錢做定期。

唔玩銀債,玩晒政府的綠債,Ibond,
再唔係,玩美債都大把選擇。

水晶宮

juniormiu 發表於 24-3-26 12:31
係,以我理解其實似同保險公司對賭,你之前供嘅錢,日後每月所謂嘅自製長糧其實都係自己嘅錢,只係保險公司 ...

你說得對。所以我多數不會買。

水晶宮

焯媽媽 發表於 24-3-27 12:37
現在玩銀債都有 5% 回報,到期可以退回本金,

因為年金不會退回本金的,所以我唔明點解我老公不停叫我/我 ...

因為買年金後,仍可申請高額老人津貼。呢樣野可能吸引人。

侯爵府

2023年兔年勳章

投保香港年金考慮:
1)投保期間通貨膨脹
2)分散投資比例
3)其他機會成本
4)可分開不同時期(年齡)買,愈後買回本期愈短

https://www.hkmca.hk/hk/tool/calculator_web-result_tc.php

例子:

如果女性60歲買,第13年即73歲(紅色線)已經平手,之後所收已超過投保額

如果只計算每月實際所收金額,第19年即79歲才算平手

attach1/tmp/phpj8BRBJ
attach2/tmp/php1gGVUf
attach3/tmp/phpxijEeM
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

CCY22 發表於 24-3-26 08:44
請問大家會買政府香港年金嗎?希望大家齊齊研究交換意見

如果長者現金2M樓下
買年金每個月有$10600
加埋長者生活津貼$4195
有得諗

侯爵府

2023年兔年勳章

Anka 發表於 24-3-27 13:14
如果長者現金2M樓下
買年金每個月有$10600
加埋長者生活津貼$4195

男性長者65歲投保額$2M有$11,600/月

諗長遠少少就要預留部分現金,將來有需要安老服務
1)在家請工人+改裝無障礙設施;或
2)入住安老院舍- 私營至少$20,000/月,政府宿位$2,060/月,但需要合乎資格輪候及至少輪候5年

珍珠宮

Strawberrys 發表於 24-3-27 13:34
男性長者65歲投保額$2M有$11,600/月

諗長遠少少就要預留部分現金,將來有需要安老服務

最多可以保留資產限額$401000
即係大約2.4M最fit

侯爵府

2023年兔年勳章

Anka 發表於 24-3-27 13:46
最多可以保留資產限額$401000
即係大約2.4M最fit

年金每月$11,600收入,又超過長者生活津貼單身人士$10,710總入息限額喎!

伯爵府

但年金係咪定額㗎?今日嘅一萬同20年後嘅一萬好唔同, 其實年金係咪同按揭相反咗, 供樓越供越輕鬆,年金越攞越唔見洗, 世界只會通脹,我諗唔會通縮掛

珍珠宮

Strawberrys 發表於 24-3-27 13:49
年金每月$11,600收入,又超過長者生活津貼單身人士$10,710總入息限額喎!

女性少的
2M年金每月$10600

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊