自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

現在玩銀債都有 5% 回報,到期可以退回本金,

因為年金不會退回本金的,所以我唔明點解我老公不停叫我/我家人買年金?

玩年金,不如自己開個戶口,開個常性指示,自己派錢比自己更好啦,其餘的錢做定期。

唔玩銀債,玩晒政府的綠債,Ibond,
再唔係,玩美債都大把選擇。

侯爵府

Astra00 發表於 24-3-27 12:59
因為買年金後,仍可申請高額老人津貼。呢樣野可能吸引人。

可能係我悲觀,我睇唔到購買年金的好處呢!
如果想合資格申請長生津,其實有大把合法的方法。

侯爵府

annie133 發表於 24-3-27 15:14
主要買來扣稅,每年6萬便可扣一萬稅

小心因小失大呢!

侯爵府

domantai 發表於 24-3-27 16:21
可以分享下合法方法嗎?

我爸爸在臨去老人院前,已經把他的所有資產比我們幾兄妹保管,

他當時中風後得了失智症,不得已送他入老人院,

當年沒有長生津,但他拿到高額高齡津貼。好似都有 2000多元。

但當年(20多年前) 私營安老院都唔平的,加加埋埋都要萬幾蚊。

可以參考下。

侯爵府

政府剛剛出了新聞稿,
現時全港有 15000人購買了香港年金。

香港年金公司執行董事李令翔表示:「香港年金計劃自推出以來,不斷進行產品優化,迄今已幫助逾15 000名客戶將約150億港元積蓄轉化為保證及穩定的終身年金收入。

另外,年金公司出了優化計劃,(即係年金加碼)

你有興趣可以考慮。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202404/26/P2024042600359.htm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊