自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年全球氣溫創下歷史新高,聯合國世界氣象組織(WMO)表示,亞洲暖化速度特別快。熱浪近期侵襲南亞和東南亞部份地區,泰國曼谷市政府發布極端高溫警告,菲律賓各地的學校停課,印度一些地區氣溫更高達44度。

3月、4月和5月通常是東南亞地區當中最熱、最潮濕的時候,厄爾尼諾(El Niño)現象又加劇熱浪的情況。

泰國曼谷市政府4月25日發布極端高溫警告,預計體感溫度可能飆破「極度危險」等級的攝氏52度,並表示2024年中暑已導致至少30人死亡。

菲律賓作為最容易受氣候變遷影響的國家之一,大約一半的省份處於乾旱。當地天氣預報員表示,24日至少30個地區的高溫指數將達到攝氏42度或更高的「危險」水平。

在孟加拉國,極端熱浪迫使當局宣布全國各地停課,更有數千穆斯林聚集在首都達卡祈雨。孟加拉氣象局表示,過去一週達卡平均最高氣溫比30年同期平均最高氣溫高出4至5度。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

男爵府

回覆樓主:

好熱

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

行商場。

男爵府

4-5月一向泰國都爆熱…冇咩出奇 我自己上年試過4月 熱到爆炸 唔會再4月出發

水晶宮

elbar 發表於 24-4-27 11:32
2023年全球氣溫創下歷史新高,聯合國世界氣象組織(WMO)表示,亞洲暖化速度特別快。熱浪近期侵襲南亞和 ...

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

4月係最熱嘅月份
不過真係太誇張了

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

睇文字都覺得熱

象牙宮

回覆樓主:

潑水節前後係最熱,香港遲d一樣熱到癲

子爵府

好媽媽勳章

準備7月去,會不會熱爆

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

公爵府

elbar 發表於 24-4-27 11:32
2023年全球氣溫創下歷史新高,聯合國世界氣象組織(WMO)表示,亞洲暖化速度特別快。熱浪近期侵襲南亞和 ...

但還是有人認為全球暖化是騙局來的⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好熱

大宅

回覆樓主:

在家中享受冷氣。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

咁熱都唔想係條街度

子爵府

試過暑假去泰國旅行熱到黐線,怕咗。想像唔到體感52度

珍珠宮