自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

原文網址: 國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1015509?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

大家有無試過搭飛機遇到驚險情況呢?

公爵府

親子王國15週年勳章

再上星期二也是cx 香港去南京, 也遇到從未遇到过的气流,抛很高,長時間,持续多次,机上有人大叫及叫救命,我也想嘔,飛机餐也话不能送,结果臨落机才求其派餐,水也不能派。

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBG1 發表於 24-5-4 00:02
再上星期二也是cx 香港去南京, 也遇到從未遇到过的气流,抛很高,長時間,持续多次,机上有人大叫及叫救命 ...

查返資料4月23日係黃雨+雷暴,天氣好差,你係香港上空已經遇到氣流?

咁嘅情況飛機餐食咗都嘔返出來,好彩未派餐

公爵府

親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 24-5-4 12:54
查返資料4月23日係黃雨+雷暴,天氣好差,你係香港上空已經遇到氣流?

咁嘅情況飛機餐食咗都嘔返出來,好 ...
yes. 在香港上空已抛,差不多到才穩定。香港天气差,南京天气非常好。

珍珠宮

2024年龍年勳章

BBG1 發表於 24-5-4 13:10
yes. 在香港上空已抛,差不多到才穩定。香港天气差,南京天气非常好。

IC,呢排成个南中國天氣都唔穩定,好多人五一都唔搭飛機出行,所以有d地方飛機票宜家賣好平

珍珠宮

回覆樓主:

有一次搭Air Continental 突然跌左一下,離心力好勁,全機尖叫

珍珠宮

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 24-5-4 19:38
有一次搭Air Continental 突然跌左一下,離心力好勁,全機尖叫

我都試過遇到氣流,前前後後都拋左幾吓,連空姐都跪低左,嚇到面青!

珍珠宮

bobomia 發表於 24-5-4 16:20
IC,呢排成个南中國天氣都唔穩定,好多人五一都唔搭飛機出行,所以有d地方飛機票宜家賣好平
...

系啊,近排d氣流好勁,好多人都唔敢搭飛機,我家人3月4月搭都話好恐怖,行雷閃電,跳樓機feel

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KTKTKT5 發表於 24-5-4 19:38

我試過搭HX, 跌過幾下,冇人叫, 但我個心跳到我怕會心臟病死

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-5-4 22:38
系啊,近排d氣流好勁,好多人都唔敢搭飛機,我家人3月4月搭都話好恐怖,行雷閃電,跳樓機feel
...

我見到小紅書有人喺飛機影嘅相,雲層下幾度閃緊電,嚇都嚇死。

先幾日香港夜晚狂閃電,我見到出面有兩架飛機飛過,我默默祝福佢地

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-5-4 22:46

先幾日香港夜晚狂閃電,我見到出面有兩架 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

hellomiki 發表於 24-5-4 22:38
...

搭飛機去邊个位置?
3月好似未到雨季喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

珍珠宮

bobomia 發表於 24-5-3 23:53
國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

原文網址: 國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米  ...

其實係CX出左名天氣比較差都唔停航,繼續飛。
以前咪試過打風都飛,搞到有乘客落機後係香港機場無交通出市區。

同期深圳機場有唔少航班取消/延誤,因為佢地看待天氣風險比較嚴格,作風比較保守。

呢兩年極端氣候變化,CX會容易冒不必要的風險。

珍珠宮

之前BK有JM分享,小紅書有人講天氣預報幾得,我follow左真係收益良多。早排就係憑著小紅書的大灣區天氣預報訊息,巧妙地安排一個比較安全又容易飛返來的日期與路線。

珍珠宮

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 24-5-5 14:49
其實係CX出左名天氣比較差都唔停航,繼續飛。
以前咪試過打風都飛,搞到有乘客落機後係香港機場無交通出市 ...

IC,咁香港其他航空公司呢?是否跟住CX一樣咁博?有無邊間比較保險d安全d架?

珍珠宮

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 24-5-5 14:53
之前BK有JM分享,小紅書有人講天氣預報幾得,我follow左真係收益良多。早排就係憑著小紅書的大灣區天氣預 ...

可以分享係小紅書賬號嗎?唔該曬!
所以你那次係深圳上落飛機?

男爵府

回覆樓主:

有年8號風球日本飛番黎坐CX照飛,氣流好勁,拋左好多次,之後我坐親飛機都好驚

珍珠宮

2024年龍年勳章

zero66 發表於 24-5-5 17:21
有年8號風球日本飛番黎坐CX照飛,氣流好勁,拋左好多次,之後我坐親飛機都好驚
...

揾命博

珍珠宮

bobomia 發表於 24-5-5 16:56
可以分享係小紅書賬號嗎?唔該曬!
所以你那次係深圳上落飛機?

小紅書:中國氣象愛好者、粵港澳氣象愛好者。

我係一邊玩一邊訂酒店、火車票、機票。

珠海飛出(我順道玩埋澳門),深圳飛回(回來前check過廣州天氣更差,深圳比香港多國內航班)。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊