自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

香港基督教會斥逾3600萬 連掃觀塘商廈3伙

有教會再斥資購入物業,消息指,億京旗下觀塘電訊一代廣場中層3個單位沽出,單位分別位於中層A、B及C1室,建築面積分別為1643平方呎、2122平方呎,及802平方呎,成交價共約3653.6萬元,呎價8000元。

新買家為The Hong Kong Church of Christ Co. Ltd.,即香港基督教會,是次教會一手向發展商億京購入上述單位。

事實上,香港基督教會曾於2020年底以4996.2萬元,買入灣仔東區商業中心中層全層,面積約4,542平方呎,呎價11000元,早期亦曾於2017年,買入同由億京發展的沙田石門京瑞廣場11樓J及K室,當時成交價為2142.7萬元。

太誇張,錢從何來?

水晶宮

jollyma 發表於 24-5-23 16:05

有教會再斥資購入物業,消息指,億京旗下觀塘電訊一代廣場中層3 ...

奉獻

男爵府

jollyma 發表於 24-5-23 16:05

有教會再斥資購入物業,消息指,億京旗下觀塘電訊一代廣場中層3 ...

教會嘅會友奉獻囉,唔係你以為係邊到嚟?定想話錢來源不明?

多有錢人嘅教會,奉獻都特別多,咪多錢買物業囉!

大宅

2024年龍年勳章

十一奉獻,即係奉獻十分之一的收入。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

咁奉獻要唔要交稅

水晶宮

回覆樓主:

我朋友做partime搵大約一萬蚊,自己亞媽都冇比家用,但就比教會$1000

別墅

唔誇張
宗教力量好大

大宅

B.BB 發表於 24-5-23 16:21
十一奉獻,即係奉獻十分之一的收入。

咁睇嚟奉獻卑保良局好啲,買咁多房產都 冇奉獻者份,奉獻保良局可以幫到人又積福

大宅

ddkaka 發表於 24-5-23 16:25
我朋友做partime搵大約一萬蚊,自己亞媽都冇比家用,但就比教會$1000
...

係,有識得嘅人係咁,真係生舊叉燒好過

珍珠宮

回覆樓主:

大把教會有自己物業,唔係邊度嚟地方聚會祟拜?
如果有返過教會,無諗過佢哋點解有地方坐咁多人?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

冰震奶茶 發表於 24-5-23 16:30

仲有一個在左右
放下自在

水晶宮

冰震奶茶 發表於 24-5-23 16:30

最怕佢成日叫我乜都唔好煩/做,乜都話神會安排,叫我返主日就會解決晒所有問題

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係唔好睇少十一奉獻,仲有 19 年應該都收唔少錢,幾多牧師開放教堂俾人換衫呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

...

你個朋友好虔誠,我個ex阿姐搵幾萬蚊個個星期日帶埋老公小朋友返教會,毛都唔捐條,佢解釋自己要供樓,佢老公又廢,又要養仔,九萬個藉口。點解知?!因為佢有個死敵同佢同教會,佢個死敵通街唱

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

教會給對心靈空虛+意智薄弱給予平安

侯爵府

19年收美金好禾味

珍珠宮

幾時都話宗教係一門生意

侯爵府

開心吸收勳章

爹親娘親不及教會親.

公爵府

...

一個人唔孝順信咩教都冇用

珍珠宮

睛靈勳章

Ritzmary 發表於 24-5-23 17:12
你個朋友好虔誠,我個ex阿姐搵幾萬蚊個個星期日帶埋老公小朋友返教會,毛都唔捐條,佢解釋自己要供樓,佢 ...

係可以唔捐?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊