自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

▲ ViuTV節目《不一樣的爸媽》訪問10年生5孩的香港夫婦,80後港媽大談「窮養」方法。

香港出生率愈來愈低,很多人寧願養寵物都不願意生兒育女。但有一對年輕夫婦竟然生了5個小孩,每隔兩年就生一個組成大家庭,5兄弟姐妹分別是1、3、5、7、9歲,這對5個小孩的爸媽接受Viu TV節目《不一樣的爸媽》訪問,解釋生5個小孩的原因,分享日常照顧子女的苦與樂,以及養育5個小朋友的使費!

由少爺占與李敏主持的《不一樣的爸媽》,一連10集訪問10個家庭,發掘不同的故事。首集就訪問了一個擁有5個孩子的家庭,年輕夫婦Benson與阿殷,10年來共誕下兩子三女,大仔將近10歲,最小的五弟1歲。這個7人大家庭每次「出巡」都會引來不少目光,阿殷說:

"行到出商場好似明星一樣,好多人會留意,身邊人會覺得我們好勁,我已經習慣了這個角色,所以不覺得特別。"

照顧5個小朋友一點都不容易,所以夫妻分工得很仔細,分為「第一梯隊」及「第二梯隊」。爸爸屬「第一梯隊」負責叫大仔和大女起床,然後步行11分鐘路程送返學,而此時,「第二梯隊」媽媽就要為二女及三女在家中穿好幼稚園校服及整理一切,等爸爸回來接應,再送二女及三女返學。而在教養方面,爸爸會負責學術,包辦檢查功課、默書測驗;媽媽則負責照顧起居飲食,夫婦坦言在教養孩子上方向一致,但一個做好人,一個做壞人。

「窮養」方法

據調查指養大一個小朋友要花600萬,阿殷坦言身邊人都有問過「生咁多養唔養得起?」,她解釋「窮有窮養」,5個小朋友在公立醫院出生及獲朋友送二手衫及校服,衣服會一個傳一個,書包、書本等都會環保重用,最重要是孩子乾淨企理,所以她覺得養育5個小朋友的使費不算多。她說初時聽到別人的質疑會感到不開心,後來自我調整心態,安慰自己「可能他們是出於擔心我」。

爸爸希望媽媽做回自己

節目中夫婦深情地講出心底話,Benson感激太太對家庭的付出,又給他空間讓他跟朋友打波,擁有自己的Me Time,他希望將來仔女都會支持媽媽,也希望太太不止是5個小孩的媽媽,也可以做回自己。而阿殷就感激丈夫實現她的夢想:

"陪我癲生5個,應該好難搵到人願意同我生咁多個。"

「校服對照表」防著錯校服

每日返學最麻煩是小朋友要穿着不同校服,所以他們特設「校服對照表」,包保不會著錯校服。節目組問到為何會決定生5個小朋友,阿殷表示自己很喜歡小朋友,受媽咪影響下,覺得生3個是很好的組合,兄弟姊妹會團結,大仔於她26歲時出生,接著每隔2年生1個,所以近10年都是穿哺乳裝,也犧牲了自己的興趣,以及與朋友相處的時間。老公Benson則爆太太夢想就是做家庭主婦,在拍拖階段已經表示婚後要生3個,但他自己覺得不生也可以,或者生1個先,但最後被太太改變成為5孩爸爸。

公爵府

elbar 發表於 24-5-30 09:27
▲ ViuTV節目《不一樣的爸媽》訪問10年生5孩的香港夫婦,80後港媽大談「窮養」方法。

香港出生率愈來愈低 ...

佢地應付到咪得囉
關其他人咩事

Morow    發表於 24-5-30 14:34

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

別墅

回覆樓主:

佢心態好好,我3個小朋友出街都已經好注目,耐唔耐有d阿姐都係多多野講,我無佢咁好心態,都會有d負面情緒

大宅

wannabe118 發表於 24-5-30 09:30
佢地應付到咪得囉
關其他人咩事

珍珠宮

2023年兔年勳章

elbar 發表於 24-5-30 09:27

香港出生率愈來愈低 ...

珍珠宮

人哋兩公婆搞得掂,又唔使問人借錢開飯,有乜好質疑?

伯爵府

牛年勳章

政府應該表揚下,唔係咁多人咁勇敢

侯爵府

養得起咪得囉, 又唔係攞綜援問題家庭

珍珠宮

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢攪得掂唔好生出來唔教就得啦,每個家庭點教小朋友都唔同
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

如果唔覺得有咩特別,點解要拍一個特輯。自我感覺良好………………

男爵府

回覆樓主:

以前生六七八個都係咁,同埋我覺得父母識教重要過有錢(小康或假中產)

珍珠宮

5個真係好少
3個其實好平常

男爵府

一路睇,-路諗,生一個小朋友,又有工人嘅家庭都話湊唔掂真係情何以堪!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地覺得開心, 我屋企7兄弟姐妹..朋友5兄弟姐妹... 我地都都羨慕人地兄弟姐妹小, 矜貴D 阿媽多D資源幫個女扮靚, 買野都多D 感覺錫多D咁, 好羨慕表妹 可以攬住佢阿媽:mami mami, 我地兄弟姐妹多 冇呢個可能..........
雖然係咁 但其實我覺得細個係開心既 始終年代唔同, 以前生活簡單好多, 同鄰居係走廊/落樓下遊樂場玩已經好開心... 呢個年代係物質+比較重D

其實係佢2公婆開心, 細路未必開心..唔好意思, 我覺得佢地幾自私

海之風    發表於 24-5-30 22:36

男爵府

好正面積極生得出養得起,2公婆分工合理一家人感情好,夠曬親密
好過好多人,生2個話困身,出唔到去做野,又話4大長老幫唔到手湊所以自己幫唔到屋企財政之類。果d就好心啦,講到好似有人揸住枝槍逼佢生b o甘~

公爵府

好媽媽勳章

selinako^^ 發表於 24-5-30 09:52
佢地覺得開心, 我屋企7兄弟姐妹..朋友5兄弟姐妹... 我地都都羨慕人地兄弟姐妹小, 矜貴D 阿媽多D資源幫個女 ...
係呀!我C6自已6兄弟姊妹,佢話佢由細到大都要做廳長,所以好唔開心(同埋長期都訓得唔好),所以我同C6結婚前,佢已經話只會生1個,就係想可以將d資源俾曬1個,同埋想自已個小朋友會有一個屬於自已既房。

selinako^^    發表於 24-5-30 10:31

大宅

佢地覺得開心, 我屋企7兄弟姐妹..朋友5兄弟姐妹... 我地都都羨慕人地兄弟姐妹小, 矜貴D 阿媽多D資源幫個女 ...

人做的所有決定都有"自私"成份 ga la

唔生, 都係自私, 唔盡人類責任

生得少,都係自私, 唔盡社會責任
生得多,都係自私, 唔提供優質生活責任

我欣賞他們做自己想做的事, 成個家庭都充滿愛~

男爵府

應同。我都係6姊妹弟家庭,果時同學一般係2-4兄弟姊妹,所以覺得自己好異類。以前生活簡單 ,無咁多物質,亦無能力負擔格外既興趣班。我自己係唔想有咁多兄弟姊妹,我覺得2-3就夠。

selinako^^    發表於 24-5-30 10:32

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊