自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

朋友言談間驚自己被裁員 (唔止一次咁講)

咁我咪話:被裁都冇辦法,萬一真係被裁,就嗱嗱臨搵工,搵唔到咪食住穀種慢慢搣先囉…

點知平時見佢咁富貴 (以前試過話我唔捨得買嘢) , 話佢積蓄只係夠用兩三個月…

既然咁驚,都唔明點解依家未被炒,唔自己儲多個錢,成日咁呻都唔係辦法!

做朋友,已經唔想聽咁多負面野,開解又開解過,講嚟講去自己唔肯行,咁做朋友都冇辦法幫到佢啦!

佢仲話,香港地好多人餐搵餐食餐餐清… 我都費事反駁佢…

琥珀宮

BO_NG 發表於 24-6-9 00:10

咁我咪話:被裁都冇辦法,萬一真係被裁,就嗱嗱臨搵工,搵唔到咪 ...

佢講未聽,可能夠兩三年用呢

子爵府

咁我咪話:被裁都冇辦法,萬一真係被裁,就嗱嗱臨搵工,搵唔到咪 ...

講無用架!要你朋友受下教訓先識醒。
你fd 幾歲呀?

珍珠宮

回覆樓主:

經歷過97,03 仲可以大花筒的,自求多福啦!

錢冇人會夠的

男爵府

Bobo1210 發表於 24-6-9 00:14
講無用架!要你朋友受下教訓先識醒。
你fd 幾歲呀?

30尾…

出嚟食飯嘅時候,唔覺意又呻…
呻得多,搞到自己都唔想出嚟食飯!

我鍾意食飯gathering講開心嘢

男爵府

babytt2 發表於 24-6-9 00:15
經歷過97,03 仲可以大花筒的,自求多福啦!

錢冇人會夠的

同意你講錢冇人會嫌夠!

所以我覺得好景嗰陣時,可以嘅話盡量搵多啲錢返嚟,儲多啲!

經濟差,搵錢又難左,坐響度呻有乜嘢用?

珍珠宮

我都試過講呢句說話時,被人不屑咁竊笑!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我識嘅
銀行無乜錢 又無樓
但手錶手袋 一大堆

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 24-6-9 00:30
30尾…

出嚟食飯嘅時候,唔覺意又呻…

我都明,有啲人講野好負面,但又唔去改變,現在呢啲野唔會上心,聽左就算,只要唔係問我攞/借,我就唔理佢點用錢,反正爛船都有三斤釘,仲有要借都應該問家人先,唔使上心,笑下到時你就有辦法,快快改話題

子爵府

我,打住最少兩份工,萬一其中一份無左都有另外一份或兩份人工頂住,最憎得一份工,一無左就乜收入都無哂,要老本度日

子爵府

BO_NG 發表於 24-6-9 00:32
同意你講錢冇人會嫌夠!

所以我覺得好景嗰陣時,可以嘅話盡量搵多啲錢返嚟,儲多啲!

我男家果d人唔明架,成日話我好去返兼職,而家個c6完全唔湊d仔,唔做家務,我半夜收工返去仲要做埋d家務先瞓得,有時嬲嬲地唔鬼做,第二朝6點又要起身,個半月已經明顯覺得自己成個人瘦哂

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-6-9 03:31
我男家果d人唔明架,成日話我好去返兼職,而家個c6完全唔湊d仔,唔做家務,我半夜收工返去仲要做埋d家務先 ...

咁樣打工法,你都要顧住身體!

搵多個錢傍身唔係唔好,但身體變差咗,睇醫生都係錢…

複式洋房

回覆樓主:

我覺得無話夠唔夠只有知唔知足。唔知足幾多都唔夠。好景時過低欲生活,任何嘢都量力而為,咁就算低谷對生活都唔會有太大影響。做人健康平安已經好幸福。

大宅

我算做到,20 中開始認真儲蓄
1 星期返7 日工,個陣仲係同屋企住
用左4 年時間,叫儲到少少錢,結婚
然後好彩抽中居屋,上左車
間屋都未裝修好,就疫情被裁
然後大肚,疊埋心水做全職媽媽
2 年抱2, 期間1 直做緊D 能夠wfh 既工作
最近請埋工人姐姐,大仔準備返n
可以再重投社會,繼續儲錢

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

中學讀econ 講過人生搵錢嘅peak rate ,要預埋老年,同埋當年睇tbb某節目,出econ書個作為李偉成講at least 要有半年一個家庭洗費嘅儲備。佢仲話自己得一張credit card.....。仲有阿媽自細教落人工,1/3洗,1/3家用,1/3儲。

水晶宮

你那朋友都算好啲,仲有2-3個月糧用下。我舊同學,我好記得當年大家都仲係單身時,出來食飯聚會,佢同我說佢戶口長期得2-3位數!(當年每人月入都有近二萬一個月!佢父母當時仲未退休!佢沒供樓租樓,仲同父母住!)

水晶宮

Onlok 發表於 24-6-9 05:57
中學讀econ 講過人生搵錢嘅peak rate ,要預埋老年,同埋當年睇tbb某節目,出econ書個作為李偉成講at least ...

係!我長輩都係成日咁說,一出糧一定要儲錢!

水晶宮

philofung 發表於 24-6-9 05:48
我算做到,20 中開始認真儲蓄
1 星期返7 日工,個陣仲係同屋企住
用左4 年時間,叫儲到少少錢,結婚

你蝕左二個小孩子的產假及人工呀。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-6-9 03:29
我,打住最少兩份工,萬一其中一份無左都有另外一份或兩份人工頂住,最憎得一份工,一無左就乜收入都無哂 ...

我公司不比我返兼職。故此我得一個方法是狂儲錢,盡量做定期,變相錢生錢。

大宅

Astra00 發表於 24-6-9 06:19
你蝕左二個小孩子的產假及人工呀。

係,不過當時份工都幾大壓力
曾經小產過,同埋個段時間疫情真係好勁
為左BB 寧願蝕呢D
so far 陀住心情好,大仔性格暫時都幾開朗 樂天
同埋真係時間過左就冇,我當初1 星期返7日工 全職兼職咁返
就係想可以自己湊小朋友,陪佢成長

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊