自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我喺 trip.com 訂咗中山四合院一個庭園房,包括5間獨立房同公眾地方,整個院子。到達酒店嘅時候,酒店話無我預訂記錄,已經將呢個院子賣咗,有客人入住緊。
酒店安排最後兩間房比我,因為太夜,人多,行李多,僻靜,焗住接受咗。
然後酒店話當日兩間房房價(即時價)貴過我比嘅錢,所以 upgrade 咗我,唔會賠償。
我訂嘅時候有 discount,對比即時價兩房價無 discount,咁酒店咪食晒我 discount?仲要無房比喎 ~
咁對客人咪一 d 保障都無?
Update: trip.com 全數賠返比我,好滿意 trip.com 服務

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 24-6-11 18:41
我喺 trip.com 訂咗中山四合院一個庭園房,包括5間獨立房同公眾地方,整個院子。到達酒店嘅時候,酒店話無 ...

咁都得

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-6-11 18:41
我喺 trip.com 訂咗中山四合院一個庭園房,包括5間獨立房同公眾地方,整個院子。到達酒店嘅時候,酒店話無 ...

有無喺trip.com投訴?

水晶宮

補充,訂房已經比晒全數,有酒店確認編號,即晚聽到酒店同 trip.com 對話,酒店睇到我訂房記錄,因為個名係字母,未能確認客人名喎 ~
唔通字母唔係名?我唔肯定 trip.com 入唔入到中文名,我嘗試喺 pre-set 客人名度改,係改唔到中文,一定要用英文。

象牙宮

Trip.com果邊無訂房?

水晶宮

終極熊貓 發表於 24-6-11 18:44
有無喺trip.com投訴?

有,未有結果。酒店提議我取消 trip.com 訂房,然後再比現金酒店,我簡直有遇騙子嘅感覺。

水晶宮

mercurycc 發表於 24-6-11 18:47
Trip.com果邊無訂房?

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-6-11 18:49
有,未有結果。酒店提議我取消 trip.com 訂房,然後再比現金酒店,我簡直有遇騙子嘅感覺。
...

有啲覺得佢根本唔想放你訂嘅房俾你
取消左,就係你責任嘛
唔取消,佢就可能有麻煩⋯⋯

未聽過無房俾人會叫人取消order囉

水晶宮

終極熊貓 發表於 24-6-11 18:51
有啲覺得佢根本唔想放你訂嘅房俾你
取消左,就係你責任嘛
唔取消,佢就可能有麻煩⋯⋯

希望 trip.com 同佢跟進,等酒店知自己有咩問題,職員當晚同我地溝通,講咗好多大話,完全無誠信

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-6-11 18:47
補充,訂房已經比晒全數,有酒店確認編號,即晚聽到酒店同 trip.com 對話,酒店睇到我訂房記錄,因為個名係 ...

佢呃鬼咩
我估你字母=英文
只要係同證件上一樣名,就可以續個a b c對名

水晶宮

終極熊貓 發表於 24-6-11 18:53
佢呃鬼咩
我估你字母=英文
只要係同證件上一樣名,就可以續個a b c對名 ...

Exactly

象牙宮

pauline_c 發表於 24-6-11 18:49
當時有無即同 trip果邊聯絡?
你係佢度訂,應該佢地同酒店攪.

子爵府

pauline_c 發表於 24-6-11 18:47
補充,訂房已經比晒全數,有酒店確認編號,即晚聽到酒店同 trip.com 對話,酒店睇到我訂房記錄,因為個名係 ...
我次次都用英文名

水晶宮

mercurycc 發表於 24-6-11 18:54
當時有無即同 trip果邊聯絡?
你係佢度訂,應該佢地同酒店攪.

返嚟先聯絡 trip.com,當晚太攰,而且已經親眼見到職員同 trip.com 聯絡,trip.com 應該有記錄

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講唔講得邊間酒店?等我下次避雷

水晶宮

Become 發表於 24-6-11 18:56
我次次都用英文名

我都係,用咗 trip.com 訂大陸酒店都應該有廿年,未出過事

子爵府

我諗9成係因為你太夜去到

酒店當你唔出席,所以賣左間房比第二個

點知你又出現喎,咪是旦作個理由囉

酒店一向做法,之前唔知係BK定連登睇過一樣個案

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 24-6-11 18:56
講唔講得邊間酒店?等我下次避雷

「美宿·雍陌民宿」,唔知 trip.com 會唔會下架

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

你可以打內地電話12315 投訴

水晶宮

Become 發表於 24-6-11 18:58
我諗9成係因為你太夜去到

酒店當你唔出席,所以賣左間房比第二個

我比晒錢呀 ~ 唔係訂咗未比錢喎 ~ 咁都搏我唔入住?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊