自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有海外護照不得申請回鄉證或自動取消回鄉證,有幾多人願意寧願保留回鄉證?
(我會保留回鄉證)

禁止訪問

珍珠宮

sharebuy 發表於 24-6-12 23:09
如果有海外護照不得申請回鄉證或自動取消回鄉證,有幾多人願意寧願保留回鄉證?
(我會保留回鄉證)
...

有特區護照咪得囉…我一定保留回鄉證,因為我要內地網購

男爵府

HappyHappy888 發表於 24-6-12 23:41
如果移民外国都好少回国啦,保留回乡证有乜用

香港有好多人雙重國籍、唔係得特區護一本護照
好多人拎有加拿大、澳洲、英國護照…

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我要外國護照,我仔今年用護照去中國,免簽證,仲方便過我用回鄉卡。

男爵府

我愛Corina 發表於 24-6-13 02:36
我要外國護照,我仔今年用護照去中國,免簽證,仲方便過我用回鄉卡。

如果無左中國藉呢?即香港永久性居民,你會點揀?

複式洋房

sharebuy 發表於 24-6-13 05:01
如果無左中國藉呢?即香港永久性居民,你會點揀?

就算冇咗三粒星,仍然係中國籍;除非你本身係鬼佬或三哥

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

點方便呢?條隊都長d
放下自在

男爵府

都要睇吓邊個國家,唔係個個國家都免簽證喎
豈能盡如人意,但求無愧於心......

珍珠宮

虎到金來勳章

點會方便過回鄉卡?回鄉卡可以自助過關喎

珍珠宮

虎到金來勳章

ccaa 發表於 24-6-13 08:28

係囉,我見我朋友係要簽證

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

(我會保留回鄉證)
...

回鄉證,之前我知道如果外國人要去拎中國簽證好貴,仲有期限,好似得幾日甘,不過而家改咗就唔知。
日本の平安を祈ります

伯爵府

sharebuy 發表於 24-6-13 02:15
香港有好多人雙重國籍、唔係得特區護一本護照
好多人拎有加拿大、澳洲、英國護照…
...

你又知唔知,好多外國人都有幾本合法護照。

又其是以仔

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

(我會保留回鄉證)
...

咁佢用外國護照入大陸咪得囉。
都冇乜所謂㗎。
我工人都系用印尼護照返深圳。

公爵府

牛年勳章

美國藉要簽證, 分一次定多於一次, 有限期

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 24-6-13 00:27
點方便呢?條隊都長d

淨係條隊長d...但我去拎回鄉卡,要去申請,要去拎,仲要比錢。

瑪瑙宮

ccaa 發表於 24-6-13 00:28

樓主問我地點揀嘛,咁我果本可以。

瑪瑙宮

polliebb 發表於 24-6-13 00:49
點會方便過回鄉卡?回鄉卡可以自助過關喎

回鄉卡要去申請,加上我地極少返大陸。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我愛Corina 發表於 24-6-13 10:11
淨係條隊長d...但我去拎回鄉卡,要去申請,要去拎,仲要比錢。

係申請去一次, 之後可揀寄回, 幾舊for 10年, OK喇, 排咁長龍真係咩意欲都減晒
放下自在

瑪瑙宮

cattz288 發表於 24-6-13 02:19
係申請去一次, 之後可揀寄回, 幾舊for 10年, OK喇, 排咁長龍真係咩意欲都減晒
...

我本身都無咩意欲,回鄉卡過期十年,今年先renew, 都只係去過一次。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊