自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

呢排做斷捨離,已清走一半衫、1/3圖書、1/3雜物、半個廚柜,而家有D廚柜個格係吉嘅添;唔知係咪上咗癮,而家一日唔掉嘢唔安樂,上星期清完嘅柜又再打開再摷吓有冇嘢可以掉。屋企就嚟可以家徒四壁架喇。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 24-6-13 10:52
呢排做斷捨離,已清走一半衫、1/3圖書、1/3雜物、半個廚柜,而家有D廚柜個格係吉嘅添;唔知係咪上咗癮,而 ...

好現象呀!清清雅雅 畢竟屋係人住,唔係物件住。

pansy888hk    發表於 24-6-14 02:18
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

呢排做斷捨離,已清走一半衫、1/3圖書、1/3雜物、半個廚柜,而家有D廚柜個格係吉嘅添;唔知係咪上咗癮,而 ...

加油~

其實2年冇用過的東西、根本就是冇用、可以掉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果得我一人住,我可以家徒四壁,基本上而家屋企得半個衣櫃的衫係我,一屋雜物都係家人的

公爵府

我有朋友係不停掉
但又不停買
香港經濟真係靠佢

edhepp    發表於 24-6-13 11:02

大宅

如果廚櫃吉左,可以考慮放其他嘢落去,之後掉左啲唔入牆既櫃,你會覺得間屋大左,加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我同你一樣,我之前每星期weekend 嘅節目就係掉咗啲無謂嘢同整理,睇好多斷捨離嘅書同資料,屋企清爽好多,少咗好多雜物
除咗掉嘢之外所有嘢都都諗清楚先帶返屋企,現有有用嘅嘢就用到盡先掉,希望係屋企圍繞我身邊全部都係我喜歡嘅

Skytree1000    發表於 24-6-14 16:10
kwhkwh    發表於 24-6-13 18:21

男爵府

回覆樓主:

我都覺得掉野好爽。。。。唔知點解,掉完心情好舒暢

jc2009    發表於 24-6-14 10:57

侯爵府

環保接龍勳章

呢排我都係清緊柜.
但D書唔知點安排.
衫/鞋/袋都清咗好多.
轉季可以買新野

珍珠宮

減齡達人勳章

大力大力 發表於 24-6-13 10:58
加油~

其實2年冇用過的東西、根本就是冇用、可以掉~

講係咁講,但有d嘢2年唔用又唔可以掉的,例如家居維修工具,電鑽、鉗、梯。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fatmousechai 發表於 24-6-13 11:12
我同你一樣,我之前每星期weekend 嘅節目就係掉咗啲無謂嘢同整理,睇好多斷捨離嘅書同資料,屋企清爽好多 ...

住得耐咗就會囤下一堆雜物,今次清咗幾個手機尿袋、幾個叉電、幾個已經係之前型嘅嘅手機殼、N條叉電線... 個原本塞滿晒嘅小柜桶吉出1/3位置了;D衫凡係著得唔舒服、唔再適合身形及年齡、難襯... 一律果斷地清!廚柜清走保暖杯、密實盒、水杯、餐具... 而家個廚柜有D新入伙的感覺。

想問吓,有冇地方會收購二手CD架? 想KO佢哋,因已10年冇再攞出嚟聽喇,佔了整整兩個柜桶。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

香蕉煎餅 發表於 24-6-13 11:14
我都覺得掉野好爽。。。。唔知點解,掉完心情好舒暢

真係開心咗,
我睇資料原來可以解釋
「斷捨離是一個輕鬆簡單,任何人都能做到的方法,能讓停滯不前的人生開始流動,恢復生生不息的狀態。儘管乍看之下,這只是一個丟棄雜物的行為。事實上,它同時也整理了一個人的內心。丟掉對自己來說「不需要、不恰當、不舒適」的東西,你的內心就會感到十分舒暢,陰霾一掃而空,每天開心愉快。重拾暢通的人生,自然吸引意想不到且美好的人事物,進入你的人生。更棒的是,你的人生將沒有任何浪費與遺憾」

https://www.storm.mg/lifestyle/240805?page=1

pansy888hk    發表於 24-6-14 02:20

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

onlam2005 發表於 24-6-13 11:16
呢排我都係清緊柜.
但D書唔知點安排.
衫/鞋/袋都清咗好多.

圖書可以放上網賣,又或者捐去救世軍之類嘅志願團體

珍珠宮

Giant 發表於 24-6-13 11:21
住得耐咗就會囤下一堆雜物,今次清咗幾個手機尿袋、幾個叉電、幾個已經係之前型嘅嘅手機殼、N條叉電線... ...

做得好
我掉衫用咗人哋介紹嘅方法
當自己去咗店舖咁睇吓自己衣櫃,啲衫吸引到會再買嘅留底,否則就送人/掉/捐
係櫃搵到好多未著過嘅衫,我應該今年都唔使買
Sorry 我CD 只係留咗我最喜歡嘅玉置浩二,其他掉晒(我都唔知邊度可以捐呀sorry )
我之前都想開個post 講斷捨離但懶,見你開一定要support

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

fatmousechai 發表於 24-6-13 11:23
真係開心咗,
我睇資料原來可以解釋
「斷捨離是一個輕鬆簡單,任何人都能做到的方法,能讓停滯不前的人生 ...

之前就係呢件貴呀--KEEP,呢件新呀--KEEP,呢件將來或者用得著呀--KEEP... 一年後、兩年後依然loop;但忽然間叮一聲,冇晒呢種感覺,可能老喇。

我仲想買個scanner,將D相轉晒做soft copy,hard copy就可以掉,而家長埋床下底,真係唔會千辛萬苦攞出嚟睇囉。

珍珠宮

Giant 發表於 24-6-13 11:31
之前就係呢件貴呀--KEEP,呢件新呀--KEEP,呢件將來或者用得著呀--KEEP... 一年後、兩年後依然loop;但忽 ...

我又無乜好貴嘅衫唔捨得掉,不過之前有keep 條勁窄牛仔褲,諗住瘦返可以再着,前排終於鼓起勇氣掉咗啦
啲相我都未捨得掉住,不過scanner 我應該都唔會買,唔想買咁多嘢返屋企
我屋企把風扇啲風弱咗好多本來想買個新嘅,不過老公話唔會掉舊嗰個,所以新嘅我都唔買住(買一掉一)

伯爵府

恭喜

伯爵府

fatmousechai 發表於 24-6-13 11:31
做得好
我掉衫用咗人哋介紹嘅方法
當自己去咗店舖咁睇吓自己衣櫃,啲衫吸引到會再買嘅 ...

上facebook marketplace/ bk 二手市場 捐/送, 一定有人要架

伯爵府

回覆樓主:

羨慕,我都希望可以咁

珍珠宮

回覆樓主:

我找來找去,都只掉下膠袋,廢紙。硬係覺得有用,冇掉到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊