自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

1,醫療好,救護速度快
2,喜歡運動
3,多湯水
4,飲食清淡較健康
5,食安中心把關,食物品質有保障
6,活到老做到老,七十八十歲仲工作,保持頭腦靈活
7,?

珍珠宮

hellomiki 發表於 24-6-13 20:14
1,醫療好,救護速度快
2,喜歡運動
3,多湯水

1-6都好岩
7就系注重健康,定時體檢

水晶宮

回覆樓主:

路過!先冇戰争,另香港防疫做得好,生活開心因香港賺錢深圳使錢,北上做大爺做大媽。。。。

珍珠宮

brother4 發表於 24-6-13 20:20
路過!先冇戰争,另香港防疫做得好,生活開心因香港賺錢深圳使錢,北上做大爺做大媽。。。。
...

但很多人話香港地方狹窄壓力又大

珍珠宮

三個字

遲退休

大宅

怕死,食好多supplements,有少少病就去睇醫生

珍珠宮

回覆樓主:

大家可以分享下身邊長壽之人生活習慣?真系經常去做體檢?食很多supplement?

子爵府

回覆樓主:

與香港爭這個名銜第一位只有日本,日本4,6都有,但日本禁煙不夠大力,工作壓力大,又鐘意二輪三輪會飲酒。且他們文化較內歛,不以真面目見人,出街唔化妝是有問題,家人只有一人犯過事全家要搬避嫌,否則要面對閒言閒語,表面客氣,內心卻xyz你. 香港文化相對比較真,不怕暴露自己的看法和情緒‘麻煩人’, 有正統宗教信仰人較多(佛教,天主教,基督教)去梳理情緒,不像日本太多人信占卜拜神,或沉迷單一興趣和性來減壓。

不過,公平講句,香港是一個城巿,但往往被拿去和不到國家比,是不對應的。

水晶宮

回覆樓主:

香人食和用是最好,如汽油最貴,豬肉香港約1百元,深圳约2O元斤,好品質好驗證好保証,健康基本不會差

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港公共醫療服務、真心講不錯~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

近醫院,打三條九好快到
醫療設備,醫生護士勁
食物安全檢測好 (除左輻射食物)
無重工業,空氣中有害物相對少

水晶宮

hellomiki 發表於 24-6-13 20:14
1,醫療好,救護速度快
2,喜歡運動
3,多湯水

仲有2點,香港人比內地都好喜歡餐餐放薑炒餸,藥材煲湯,老人慣飲熱水

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 24-6-13 20:23

睇過報導,話研究點解有d人一放假就病

https://hk.news.yahoo.com/點解我-放假就病-揭露-休閒病-3大原因-012607366.html

「休閒病可能是壓力所致。當我們處於緊張狀態時,就會增加腎上腺素及皮質醇的分泌,幫助我們應付壓力。當我們放假時,壓力跟著降低,腎上腺素很快停止分泌,但皮質醇仍需一段時間才能停止。當皮質醇分泌仍持續偏高,就容易減弱免疫力,繼而生病」

我覺得香港人長期壓力大,afford唔起病(真心的)

水晶宮

brother4 發表於 24-6-13 20:35
香人食和用是最好,如汽油最貴,豬肉香港約1百元,深圳约2O元斤,好品質好驗證好保証,健康基本不會差
...

仲有水質好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

面積細

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

hellomiki 發表於 24-6-13 20:23

壓力真係好大,長壽,不過係唔健康咁長壽

水晶宮

回覆樓主:

水ok

我飲大陸d有陣味

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-6-13 21:41
仲有水質好

我覺得水質

子爵府

香港地方細去醫院快,有需要轉院都快,唔使比錢救咗你先,而家仲好可以返深圳睇醫生,多個選擇。乜事都睇急症,要等但一定有得見醫生,緊急時又可call白車。

水晶宮

之前有個日本節目黎香港探討長壽秘訣,其中一樣是香港人普遍鍾意飲茶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊