自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

國際學校俾同學仔起飛腳踢傷

我哋小朋友喺九龍塘就讀國際學校,小朋友平日乖巧只係有啲頑皮,小朋友亦都比較細膽。最近轉堂上樓梯上面課室嘅時候,小朋友貪玩拍咗同學仔pat pat,比同學仔起飛腳踢中中間要害。我小朋友細膽又怕羞,忍痛直到放學先同我哋講。帶小朋友去急症室發現JJ出血,最後當然花咗大量時間精神金錢住院處理。學校完全唔知道呢件事點樣發生,我哋希望電話學校溝通,學校表示只可用電郵因為佢哋平日好忙冇時間電話。學校要求我哋唔可以聯絡對方家長。小朋友受傷家長真係好心痛,學校又唔係太願意處理呢件事,對方家長亦都冇反應,我哋好無奈但係都冇辦法。我哋對學校和對方家長好失望,我哋和對方家長認識㗎,雖然唔熟。我哋小朋友係有唔啱拍人哋pat pat(小朋友話係掂下咋)但都唔需要踢到我仔JJ出血兼入院,我哋只係希望透過學校獲得一句慰問或者歉意,作為父母我都爭取唔到,我哋感覺好難受。

伯爵府

得一面之詞不會盡信

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

細膽怕羞,但又頑皮貪玩?

伯爵府

Ck003 發表於 24-6-16 00:31

我哋小朋友喺九龍塘就讀國際學校,小朋友平日乖巧只係有啲頑皮,小朋友亦都比 ...

直接入學校約見校長,老師得唔得?
有没有cctv影到可以睇番?有没有同學見到?
希望小朋友早日康復

子爵府

回覆樓主:

自己搞人先,唯有叫小朋友唔好再咁做。

子爵府

我哋小朋友喺九龍塘就讀國際學校,小朋友平日乖巧只係有啲頑皮,小朋友亦都比 ...

報警啦!

珍珠宮

V_VPONG 發表於 24-6-16 00:51
報警啦!

X2
見血入醫院驗傷報警

子爵府

回覆樓主:

你仔搞人有唔啱,但你仔受傷對方都有錯,學校冷處理咪報警和報傳媒,學校最驚「欺凌」問題,自然會搵你解決

大宅

細路(同性別)玩拍到patpat好正常
男仔玩真係會動手腳
咁對方回踢腳果下未必識就力
咁啱踢中最痛處係唔好彩

其次係轉班房大家行樓梯
老師唔知條隊中間發生過乜事亦正常
唔會全日每秒望實每個學生
當時同全日冇人出聲真係唔會知有事發生左

咁你想對方父母點樣做?
叫小朋友道歉?
學校要再教全部學生小心自己玩既力度?
我諗到都係咁

子爵府

如果學校同對方家長都唔理,我㑹選擇報警,雙方有唔岩,但對方Pat Pat 無流血喎…我係父母會想知發生咩事囉,雙方道歉都要啦

男爵府

學校唔理,搵家教會主席講成件事

子爵府

好明白作為家長看到自己小朋友受傷會心痛,但件事因為你仔搞人在先,對方還手(小朋友之間動手動腳難免會有無情力),如果已知會學校,而學校這樣處理,我吾會再追問落去,會叫自己小朋友以後不要多手多腳。

而如果本身對學校都有不滿,或是有轉校嘅意向,那可以找校長傾,要求就事件作出交代。

子爵府

報東張再報警囉,搞大佢

不過,你期待學校同對方家長做到乜? 向你道歉? 但係你小朋友拍人patpat 在先, 拍左幾大力, 嚇到成個人彈起? 呢D 得你小朋友先知....你小朋友由始至終有無向對方小朋友道歉先,?....始終係你小朋友侵犯人在先, 拍pat pat 絕對可以構成侵犯架,人地有權告你小朋友非禮在先 !!!
(即使係同性 !)

大宅

你仔拍人pat pat在先,屬於性騷擾,人地可以話出於自衛起飛腳,無情力重手咗
你仔性騷擾人地在先,有無向該位同學表示歉意?

大宅

回覆樓主:

咁多人話拍patpat係性騷擾
樓主仔同個同學係咪玩開既朋友先?
平時玩開既、男仔成日玩捉玩打動晒手腳拍下真係好平常

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

又話乖、但又話頑皮?咁我覺得係百厭多!你小朋友打人patpat唔似細力,否則人地未必有咁大反應還手!大家都有錯,你小朋友同人地道歉左未?未既話,你又期望人地同你道歉?你首先要教導你小朋友唔好打人(即使係當玩都唔應該),而唔係追究。

大宅

Kaoru.Lavender 發表於 24-6-16 01:37
咁多人話拍patpat係性騷擾
樓主仔同個同學係咪玩開既朋友先?
平時玩開既、男仔成日玩捉玩打動晒手腳拍下真 ...

依家唔係玩緊捉wor,係轉堂上樓梯,你上上吓樓梯都唔會預俾人拍pat pat吧,幾熟都係咁話啦

大宅

jrforsure 發表於 24-6-16 02:01
依家唔係玩緊捉wor,係轉堂上樓梯,你上上吓樓梯都唔會預俾人拍pat pat吧,幾熟都係咁話啦
...

國際學校既話真係好平常
行樓梯轉班房都不會嚴格要求唔準出聲唔準玩
啲學生真係玩住上落樓梯
可以老師上到五樓,隊尾仲響一樓

珍珠宮

家長

第一,你去急症室睇醫生,當值醫生、警察冇懷疑?

第二,對方係男仔定女仔?家長你要交代清楚

第三,對方冇啦啦比人摸私人部位,轉身踢埋好正常,人哋都冇預計到,作為家長你有冇叫小朋友道歉先?

大宅

Kaoru.Lavender 發表於 24-6-16 02:06
國際學校既話真係好平常
行樓梯轉班房都不會嚴格要求唔準出聲唔準玩
啲學生真係玩住上落樓梯

哦,咁人地起飛腳都好平常,樓主要睇開啲,國際學校係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊