自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

中學生, 已經睇過好多醫生, 中醫, 西醫都睇過. 食藥食到瘦哂, 又極度影響社交.
咀唇腫腫哋, 不痛不痕. 唇皮會增生. 香港唇炎病者不多, 大家有冇醫生推薦?

子爵府

你係乜性質的唇炎?

男爵府

試吓換牙膏,可能牙膏敏感,你上網sear h 下牙膏有d成份係會敏感的!

公爵府

AprC 發表於 24-6-25 12:47
中學生, 已經睇過好多醫生, 中醫, 西醫都睇過. 食藥食到瘦哂, 又極度影響社交.
咀唇腫腫哋, 不痛不瘄. 唇 ...

有無睇過皮膚科?食vit b

侯爵府

牙膏敏感?或者試B雜,B12。朋友成日生痱滋,食左B雜後有好大改善。

男爵府

我以前有試過,後尾發現係因為潤唇膏成份敏感。

最後我只能用某一個牌子潤唇膏先無事,懷疑係某成份/香料敏感。如是者用左12年,今年換番普通潤唇膏,又ok喇啵

大宅

回覆樓主:

可能係牙膏敏感,家人都試過, 仲要係貴價牙膏 , 困擾咗整年 ,換咗第二隻牌子牙膏之後就冇事

大宅

回覆 lilysun123 的帖子

有睇過皮膚科, 楂藥高, 食抗敏感藥, 抗組織安, 類固醇, 抗生素... 食到個人瘦哂. 每次食完, 咀冇咁腫, 但完咗3日藥, 又再腫返. 唔想不停食西藥, 轉睇中醫, 仍然冇明顥改善.
維他命都有食, B雜, 魚油, 益生菌.

子爵府

回覆樓主:

用資生堂唇炎專用潤唇膏,黃色紙盒包裝,我用左幾日冇再甩皮,加食維他命b

大宅

牙膏都換過呀. 冇氟, 冇薄荷, 兒童牙膏. 有段時間牙膏都冇用呀!

大宅

回覆 KINGMAX 的帖子

剝脫性唇炎. 不痕不痛, 咀腫, 脫皮.

大宅

回覆 ChaBean 的帖子

有用過.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇咩時候係正常?唯有再細心留意!

伯爵府

Covid 嗰陣,戴住口罩爛咗好耐,又痛又水泡,差不多成年後自己好返,無特別搽乜,唇瘡膏都有用到既,之後又唔得,決定放棄又佢爛,爛爛下佢又自己慢慢好返,到宜家都無事
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

大宅

AprC 發表於 24-6-25 14:24
回覆 KINGMAX 的帖子

剝脫性唇炎. 不痕不癀, 咀腫, 脫皮.

我個嘴成日脫皮 又癢 嘴角又容易爛 之後我研究左一輪原來我係缺維他命B2 (riboflavin R-5-P)每日最少50mg 食完第二日已經有好轉 一個禮拜變返正常 但要每日keep住食 一唔食個嘴又會癢同脫皮 可能我身體吸收唔到B2 你可以試吓

男爵府

2024年龍年勳章

買凡士林潤唇膏厚搽,我係被唇炎困擾咗好耐,睇極醫生都唔好,最後係呢隻搽凡士林好番。
attach1/tmp/phpB7ULui

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

買呢枝,好得的
attach0/tmp/phpvg0sAP

龍鳳媽

男爵府

AprC 發表於 24-6-25 14:21
回覆 lilysun123 的帖子

有睇過皮膚科, 楂藥高, 食抗敏感藥, 抗組織安, 類固醇, 抗生素... 食到個人瘦哂. ...

一定對一d食物敏感,有冇介奶,蛋?

子爵府

2023年兔年勳章

千祈唔好搽花士令或任何潤唇膏,我之前幾年一直勁乾兼甩皮都係因為搽咗呢啲嘢。我唯一可以用嘅係施巴嘅補濕水份面箱,圍住個嘴搽。仲有,避免食物接觸嘴唇,盡量用叉、匙羹、飲管,食緊嘢唔好舔嘴唇,食完馬上濕水印乾。

男爵府

2024年龍年勳章

會唔會係經常食辣野熱氣野?
或試吓飲蜂蜜。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊