自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

尋晚半夜收到SMS,但已經瞓咗,賊人咁勁,竟然取消我網上理財,然後再申請驗證碼,今早我已無法登入,渣打我只有一張信用卡,為免日後損失,啱啱都cut埋張卡
attach0/tmp/phpwNkLjb

男爵府

xyz_yy 發表於 24-7-6 08:56
尋晚半夜收到SMS,但已經瞓咗,賊人咁勁,竟然取消我網上理財,然後再申請驗證碼,今早我已無法登入,渣打 ...

渣打個保安問題真係好差

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

尋晚半夜收到SMS,但已經瞓咗,賊人咁勁,竟然取消我網上理財,然後再申請驗證碼,今早我已無法登入,渣打 ...

可能佢多次試入唔得都會block 左online access
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 24-7-6 09:01
可能佢多次試入唔得都會block 左online access

賊人能夠取消到,即係已有我資料,只係改唔到我個登記電話號碼,佢撞得入嚟呀,遲早就畀佢申請到,取消信用卡係唯一保障自己方法

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

半夜好多人都會關聲訓
銀行唔幫手,真係防唔到
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

zxyggp 發表於 24-7-6 09:09
半夜好多人都會關聲訓
銀行唔幫手,真係防唔到

我慣咗瞓覺熄曬手機啲wi-fi數據呀,所以係上唔到網,不是手機被hack

珍珠宮

回覆樓主:

點取消嘅呢

子爵府

2024年龍年勳章

吾系好明?網上理財吾系取消,應該入錯密碼三次,比銀行凍結左戶口,唯一可能係知道你嘅登入名稱,但就不知道你密碼,
另外渣打係有雙重認證登入網上理財㗎,即係你喺網上版登入咗網上理財後要喺手機版度開鎖先可以登入

子爵府

2024年龍年勳章

樓主第一個訊息系停咗渣打保安安全匙,第三個訊息就係啓動服務,所以要一次性密碼
attach1/tmp/phpq7AN3E

珍珠宮

回覆樓主:

嘩 咁得人驚

大宅

Lm

珍珠宮

無用渣打
賊人登入到online banking .
取消mobile key同push notifications 唔洗OTP?

珍珠宮

佢冇成功取消你網上理財喎,第三個訊息只係一次性密碼,個騙徒攞唔到可能又嘗試login 超過三次所以你個網上理財先被lock 啫,你應該讚渣打喎

男爵府

yan12345678 發表於 24-7-6 09:22
吾系好明?網上理財吾系取消,應該入錯密碼三次,比銀行凍結左戶口,唯一可能係知道你嘅登入名稱,但就不知 ...

賊人取消我個網上理財登記,然後重新再申請網上理財。

珍珠宮

yan12345678 發表於 24-7-6 09:22
吾系好明?網上理財吾系取消,應該入錯密碼三次,比銀行凍結左戶口,唯一可能係知道你嘅登入名稱,但就不知 ...

係呀。我用其他banks都係咁。
最近有啲更加一login即有SMS通知戶口login了。

男爵府

whyyou 發表於 24-7-6 09:44
佢冇成功取消你網上理財喎,第三個訊息只係一次性密碼,個騙徒攞唔到可能又嘗試login 超過三次所以你個網 ...

賊人係成功取消咗我個網上理財,因為我今早已經登入唔到網上理財,我打去客服,佢話取消咗,第三個sms係賊人重新登記網上理財但係需要驗證碼

男爵府

teresayan07 發表於 24-7-6 09:41
嘩 咁得人驚

https://youtu.be/EnNuxxcOJfg?si=JXlV3P4-GBHBmH4D

原來渣打試過集體客戶畀人盜用信用卡
呢間銀行保安真係好有問題㗎

男爵府

babytt2 發表於 24-7-6 09:16
點取消嘅呢

其實我都唔知係點樣取消到,因未試過取消

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果賊人把你SMS 飛去他的手機,就可以hack 入你個戶口。

你最好去銀行check 下,有冇事。

子爵府

xyz_yy 發表於 24-7-6 09:47
賊人係成功取消咗我個網上理財,因為我今早已經登入唔到網上理財,我打去客服,佢話取消咗,第三個sms係賊 ...

我都有渣打戶口,頭先睇咗係要帶身份證去分行先可以取消網上理財

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊