自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今朝起身有少少喉嚨痛,冇其他病徵有快測冇事,放工去睇E生,比咗一般感冒藥,再比咗4合一快測我,話如果甲型流感就返去換藥,冇提到如果新冠咁點,回家測咗新冠。會唔會唔睇,要我入急室?

男爵府

如果你平時健健康康.不需太緊張.食蓮花清溫.多休息.
醫生需有特效藥.但我醫生也不推薦

子爵府

fishkpc623 發表於 24-7-10 21:39
今朝起身有少少喉嚨痛,冇其他病徵有快測冇事,放工去睇E生,比咗一般感冒藥,再比咗4合一快測我,話如果甲 ...

e生會睇. 可能都係比感冒藥

中年失業    發表於 24-7-10 21:46

子爵府

回覆樓主:

如九龍區,急的話,可去浸會醫院24小時門診,不過可能要等約2小時. 診金$1,000 另加藥費.

早3星期我去睇過.

子爵府

回覆樓主:

其實普通家庭醫生都睇,不過而家太夜了

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

流感就開特敏福,新冠都係普通傷風感冒藥
兩樣都係食普通藥, 飲多啲水抖多啲ok

水晶宮

今朝起身有少少喉嚨痛,冇其他病徵有快測冇事,放工去睇E生,比咗一般感冒藥,再比咗4合一快測我,話如果甲 ...

冇急事唔好去急症。新冠一般唔會好嚴重,平時健康正常嘅人都係當傷風感冒處理。

大宅

回覆 fishkpc623 的帖子

都可以視像睇中醫。

珍珠宮

我三星期前中,一間診所就咁叫我寫低病徵,醫生無比我入去睇,就咁睇紙開藥,重要我系對面公園仔等
睇第二個醫生就面對面除口罩睇,又睇我醫健通資料重比埋特效藥我,我估系一個個醫生,你睇之前問下姑娘

珍珠宮

咁耐以來你身邊無人中過咩?!佢地都有經驗掛?

一般人中左,依家醫生對covid都係當一般flu或者感冒咁樣處理,除非係好fragile嘅高危病人先會入醫院/急症室。

珍珠宮

星期一頭痛+少少流鼻水,星期二我去咗醫院覆診,但係我喺醫院嗰時突然間好頭暈頭痛血壓好高心跳快,跟住就叫咗姑娘嚟睇一睇我跟住醫生就話 睇咗我先,睇完醫生話啲病徵似中咗新冠或者流感叫我做檢測跟住證實咗不過醫生都係開普通傷風感冒藥冇開特效藥,特效藥係畀老人家或者係 身體有嚴重疾病嘅人食嘅
回到家就發高燒 不過 發冷發燒發冷發燒好似過山車咁
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

就咁揾西醫,中醫,睇就得,吾駛驚,而家好普通。

珍珠宮

多飲水休息自然會好返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊