時事熱話

跳至

首頁

尾頁

別墅

我見到好多小朋友喺街玩, 喺shopping mall行, 去xx樂園玩, 去公園玩. 我個人唔覺得呢d地方會清潔過學校, 如果話學校太多小朋友, 又喺同一個課室度好易傳染, 咁去xx樂園 or shopping mall玩, 又有咩分別.

我個人認為只要學校加強清潔, 小朋友有任何唔舒服家長唔好比小朋友返學, 特別係一d家長, 有時會諗住自己的小朋友只係小小鼻水, 小小咳又比佢番學. 其實唔單止會傳染比人, 小朋友本身都會因為有小小唔舒服而抗體弱咗, 好易小病變大病.

加上今次流感, 唔同sars, 而且經過個多月的觀察大部份人仕只係輕微, 有d仲自己會好番.

希望政府復課, 唔好停止小朋友summer的活動. 如有個別學校發現大規模傳染, 可個別暫停.

子爵府

但係一復課...冇事就最好...一有事d人又罵政府.....

伯爵府

我都想復課, 想同亞囡上暑假班, 但係如果政府停課個班就會停, 咁成個暑假流流長, 好悶啫, 我又要返工, 唔可以同佢去玩.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

而家爆得咁勁, 點復課呀~
係街同課堂唔同架, 課堂坐幾十人,
空氣又唔流通, 好易中招架~
有0的病例係會死人架, 0個0的人本身都無病無痛, 仲0左呢隻病毒就死0左啦~
你覺得搏得過咩~

男爵府

原帖由 samllshop 於 09-6-18 08:28 發表
我見到好多小朋友喺街玩, 喺shopping mall行, 去xx樂園玩, 去公園玩. 我個人唔覺得呢d地方會清潔過學校, 如果話學校太多小朋友, 又喺同一個課室度好易傳染, 咁去xx樂園 or shopping mall玩, 又有咩分別.

我個人認 ...

The main difference is:

If kids got sick in schools, it is the govt's responsbility;

If kids got sick outside schools, no matter where, it is the parents' responsibility!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 april48 於 09-6-18 09:48 發表
但係一復課...冇事就最好...一有事d人又罵政府.....

agree....

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原帖由 WYmom 於 09-6-18 09:59 發表

The main difference is:

If kids got sick in schools, it is the govt's responsbility;

If kids got sick outside schools, no matter where, it is the parents' responsibility!

That is the main points

子爵府

係囉....我都見商場好多小朋友,好似平時放假咁,我個女(4歲)佢都話停課好悶,好想返學.....而家只希望d興趣班&暑期班唔好停就好喇....

侯爵府

我見沉日有 d 個案係小朋友停課期間感染架..... 唉

珍珠宮

畀面勳章

所以我成日都話,呢個流感唔會消失架..遲下變左流行性感冒,唔通過左9月又有確診,又停課? 停幾耐? 停成年
跟本係個政府唔想負責任!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-6-18 10:03 發表

岩, 根本係政府唔想負責任!

同埋係掩耳盜鈴囉........唔返學, 唔響學校集體感染, 其實d人可能都響遊樂場/商場/卡啦ok等好多地方感染, 只係冇法有系統咁查出係某一個特定地方之嘛....... ...

Agree.....
佢地咁樣,跟本就推卸責任,d小朋友,都唔會乖乖留係屋企咁耐,冒險樂X,泳池咪一樣人山人海,唔通果d地方唔會傳染??
再講,讀小學果班,可能會玩到散晒,考緊試果班,要再pick up返就難,父母識教就話好d,有d唔識教既,都唔知去邊度問

子爵府

個病都搞唔掂.....
唔通...無了期咁停課....
睇住d小朋友日日出街玩...去圖書館.....去商場.....去呢度..去個度...??????????????
我都唔明正苦停課仲咩?
好啦..一日五十幾宗...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-6-18 10:03 發表

同埋係掩耳盜鈴囉........唔返學, 唔響學校集體感染, 其實d人可能都響遊樂場/商場/卡啦ok等好多地方感染, 只係冇法有系統咁查出係某一個特定地方之嘛....... ...

咁你覺得學就一定要返, 正苦依個責任點都走唔甩, 有病毒社區爆發只好當正苦唔好彩!

別墅

問題係當初決定停課, 係因為對對病唔太了解, 加上希望減低傳播機會, 但而家感染人數唔覺有減少. 如果連中學都停埋, 中學生咁大個, 你估佢哋會留喺屋企, 唔會自己約埋d friends一齊出黎玩咩.

珍珠宮

原帖由 samllshop 於 09-6-18 08:28 發表
我個人認為只要學校加強清潔, 小朋友有任何唔舒服家長唔好比小朋友返學, 特別係一d家長, 有時會諗住自己的小朋友只係小小鼻水, 小小咳又比佢番學. 其實唔單止會傳染比人, 小朋友本身都會因為有小小唔舒服而抗體弱咗, 好易小病變大病. ...

唔好咁天真啦 mouth: 發燒番學都有呀
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

感染0左, 要七日之後先有病徵,
即係未停課前已經感染0左啦~
如果當時唔停課, 你諗下後果幾嚴重~
原帖由 cubixluk 於 09-6-18 10:07 發表
我見沉日有 d 個案係小朋友停課期間感染架..... 唉

大宅

absolutely 'no'

水晶宮

100% 支持

洋房

原帖由 samllshop 於 09-6-18 10:15 發表
問題係當初決定停課, 係因為對對病唔太了解, 加上希望減低傳播機會, 但而家感染人數唔覺有減少. 如果連中學都停埋, 中學生咁大個, 你估佢哋會留喺屋企, 唔會自己約埋d friends一齊出黎玩咩.

...

睇黎你根本仲未明白!! 依+嘅h1n1根本唔可怕, 可怕嘅係孌種後嘅豬流感, 以為唔可怕就唔使太驚的話, 可以話係無知, 因為病毒係會係人傳人嘅時候慢慢孌種ka...
本人覺得政苦並冇問題, 停課確實可以避免病童嘅傳播而保護比較容易受感染嘅小童, 如果家長們仍然容許自己嘅小孩到處亂跑, 請各下自己想想後果!!
唔通要d警察把守住d公園, 唔比人入?!

首頁

尾頁

跳至