夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我就快捱唔住啦…..

老公由今年2月開始, 放假多過返工, 我都知你唔想, 但係你坐係到等電話等老細call你返工, 倒不如你出去搵下其他工, 日日坐係屋企, 家務又唔點做, 飯又唔煮, 女又唔洗你湊(我朝朝都放低個女係婆婆到, 我放工返黎先接走佢) , 倒垃圾….洗衫掛衫d野都要等我放工返黎先做, 阿女星期日晚腸胃炎, 我訓得3個鐘第2朝就要返工, 返到黎你個樣仲攰過我, 我真係好想知點解?? 前日我仲病埋, 嘔到死死下返唔到工, 個女10點幾彈左起身, 陪佢出廰玩個果係我唔係你, 你仲係房到訓到死豬咁….. 個晚我又疴, 疴到死死下, 諗住第2朝要返工, 叫你幫手睇下個女, 等個女訓左你先好訓, 你答應完我之後, 個女未訓你就訓左….. 我真係唔知點解你每日訓成10個鐘都好似好攰咁, 我每日訓得4-5個鐘, 我都仲要係到撐….. 好日都唔問下你, 幾時有工返, 一問你就黑口黑面, 你到底想我點????????

伯爵府

唉...係咁架啦,經濟唔好,
我FD個老公失業左兩年,
而家先搵到份地產做下,
一個月都係得5千咋,
我FD又搵得7K,
慢慢黎啦,好多人都係咁捱啦,
後生捱生唔怕WOR

男爵府

唔係唔肯同佢捱, 係佢都唔主動搵, d工唔會自己行埋黎, 再者你唔返工, 家務又唔做, 女又唔湊, 係屋企打機….. 口就成日講「辛苦我」咁你都做d, 返工又好, 家務又好, 睇下個女都好丫, 唔好樣樣留俾我做, 我就黎顛啦!

男爵府

我都好明白你係會好激氣...
不過而家經濟真係好差, 我公司而家本身full time 個d位都cut晒, 請過晒d後生past time, 得$23一個鐘, 兩個星期兩個星期咁簽約, 咩福利都冇, 都好多人見呀..你可以諗到個經濟有幾差...
我唔係話想幫住你c6, 佢唔幫忙做家務我都覺得佢錯, 不過你知有時d男人自專心好強, 可能有時人工低又唔想做low~
你可以心平氣和同佢傾一次, 話佢知你返工都好辛苦, 想佢體諒下你, 我相信如果咁出到聲, c6通常都會做下野既....
唉....咁既經濟有時真係要大家體諒體諒啦~~

男爵府

冇野做佢都唔想,咁得閒又唔幫手做家務又真係好難頂
原帖由 88yan88 於 09-6-19 11:33 發表
我都好明白你係會好激氣...
不過而家經濟真係好差, 我公司而家本身full time 個d位都cut晒, 請過晒d後生past time, 得$23一個鐘, 兩個星期兩個星期咁簽約, 咩福利都冇, 都好多人見呀..你可以諗到個經濟有幾差...:sig ...

伯爵府

之前聽過你話, 你老公幫62裝修架???
仲有無得做呀???
慢慢再同佢傾下啦, 叫佢幫下你做家務, 同湊盈盈.

男爵府

無啦, 咪做左一個星期左右, 62接唔到生意, 佢做開個d工又係等開工….. 我都唔洗佢全日湊盈盈, 佢搞唔掂食飯同氹訓覺, 我只要求佢幫手做下家務, 我返到黎時幫手照顧下個女, 我病想訓陣, 幫我睇一陣個女, 我已經心滿意足啦!
原帖由 123!@# 於 09-6-19 13:11 發表
之前聽過你話, 你老公幫62裝修架???
仲有無得做呀???
慢慢再同佢傾下啦, 叫佢幫下你做家務, 同湊盈盈.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你c6係咪做三行ga?

男爵府

係呀。我知三行景麻麻, 不過佢姐夫同舅父都係做三行, 一樣日日有工開。
原帖由 心抱 於 09-6-19 13:47 發表
你c6係咪做三行ga?

伯爵府

原帖由 060905 於 09-6-19 13:52 發表
係呀。我知三行景麻麻, 不過佢姐夫同舅父都係做三行, 一樣日日有工開。

可否叫姐夫同舅父幫下佢???

大宅

原帖由 060905 於 09-6-19 13:35 發表
無啦, 咪做左一個星期左右, 62接唔到生意, 佢做開個d工又係等開工….. 我都唔洗佢全日湊盈盈, 佢搞唔掂食飯同氹訓覺, 我只要求佢幫手做下家務, 我返到黎時幫手照顧下個女, 我病想訓陣, 幫我睇一陣個女, 我已經心滿意 ...

我覺得唔做家務都算啦, 因為查實連自己都唔想做, 男人又點會係呢個時期幫手呢? 但係連個囡都唔理, 連老婆病左都照樣自己顧自己就真係好衰喎!

我地雖然有份工做, 但係都知道而家出面咩環境, 有時佢有壓力, 我地都有壓力架喎? 係公司做阿4, 係屋企又係做阿4, 係公司個壓力都冇屋企果d咁大, 但係都要打醒12分精神做野, 唔好斷正比老細, 係屋企就更加唔可以hea啦, 話晒果個係自己親生, 唔理唔得, 我好明白你感受, 你試下同你老公好好地坐低傾下啦! 如果唔係, 你會越黎越辛苦架啦!

水晶宮

所以我咪話男女吾公平 law

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 060905 於 09-6-19 13:52 發表

我老公都係做三行,都差吾多開足工(touchwood先),今日就day off,初頭佢話斗埋呢兩日,聽日先打電話搵野做,不過今朝就已經有人打黎搵我老公sunday開工.

三行呢行好衰,會養懶人,因為返工吾駛on time,打工既都好d,因為日日返先有數,判頭就最懶,條數自己篤,接到野做仲懶,無日上三竿都吾開工.

話時話,你老公吾積極d搵人開工,因為無乜人會記得有佢呢個人喎,有幾多判頭會搵人開工ga,判頭係等人打俾佢ga ma,有位都俾人打電話去攞左啦,我老公一打工就係勤快果隻,所以好多人會搵我老公開工,如果老公自己接到工程就懶囉.

不如你叫你老公去social吓啦,三行要埋堆先多工開ga,成日收埋自己,邊個記得你係乜水,我老公都social左成兩年,晚晚去飲酒埋堆先識到咁多判頭同老細咋.

男爵府

佢都唔肯打電話俾佢地問。
原帖由 123!@# 於 09-6-19 13:54 發表

可否叫姐夫同舅父幫下佢???

男爵府

我耐唔耐就會哦佢打電話俾老細, 佢次次都支吾以對…. 間唔中先會彩下你打俾人, 哦得多又怕佢唔鐘意, 傷佢自尊, 好多時都唔出聲架啦!
佢有試過去應酬, 返到黎又話悶, 又話聽唔明人地講咩鄉下話…. 發晒脾4
原帖由 心抱 於 09-6-19 14:12 發表

我老公都係做三行,都差吾多開足工(touchwood先),今日就day off,初頭佢話斗埋呢兩日,聽日先打電話搵野做,不過今朝就已經有人打黎搵我老公sunday開工.

三行呢行好衰,會養懶人,因為返工吾駛on time,打工既都好d,因為 ...

男爵府

好矛盾, 你話佢唔鍚我咩又唔係, 好似早排我外家搬屋, 佢主動落手落腳幫手, 得閒都會氹下我開心….. 我只係覺得佢懶」大過一切…….
原帖由 lanlanaRies 於 09-6-19 14:00 發表

我覺得唔做家務都算啦, 因為查實連自己都唔想做, 男人又點會係呢個時期幫手呢? 但係連個囡都唔理, 連老婆病左都照樣自己顧自己就真係好衰喎!

我地雖然有份工做, 但係都知道而家出面咩環境, 有時佢有壓力, 我地都 ...

大宅

你寵壞佢, 我C6前陣子無野做, 我返工, 阿仔係婆婆度, 我每日 打電話REMIND 佢, 叫佢記得拖地, 洗衫, 同狗仔清潔, 有時佢同我阿媽講唔駛婆婆湊阿仔, 佢自己湊阿仔, 照樣做家務, 我放工返去, D野我接手返, 我可以接受。總言之, 佢無工開就要做屋企野, 不過佢好快搵到野做, 咁佢就將D家務比返我, 所以而家放工返屋企做家務, 好累。

伯爵府

原帖由 060905 於 09-6-19 14:24 發表
好矛盾, 你話佢唔鍚我咩又唔係, 好似早排我外家搬屋, 佢主動落手落腳幫手, 得閒都會氹下我開心….. 我只係覺得佢「懶」大過一切…….

hea 下hea下又1年喎.
揾日同佢傾傾, 睇下佢其實想點囉.

大宅

仲有佢無工開嗰陣子, 我日日上網幫佢搵工, 係咁SEND RESUME , 有叫我老豆, 我妹幫佢留意下, 我好積極, 令佢都好積極咁睇報紙, 去勞工處, 我好老實同佢講, 我可以頂幾個月, 但唔係以後, 一個家要洗好多錢, 我無可能個個月清袋。有時做老婆可以好自動波, 男人要逼架。

子爵府

原帖由 060905 於 09-6-19 14:24 發表
好矛盾, 你話佢唔鍚我咩又唔係, 好似早排我外家搬屋, 佢主動落手落腳幫手, 得閒都會氹下我開心….. 我只係覺得佢「懶」大過一切…….

你要好好同佢商量下啦, 男人最緊要有責任心, 點可以唔去搵野做架, 一陣「懶」開要你養埋佢過世咪死啦!

首頁

尾頁

跳至