自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

你想在超過3500座建築或機構關燈兩小時內,在尖沙嘴星光大道重拾久違了的星光嗎?
是次「今夜星光夠照」活動將於6月21日(星期日)下午八時至十時,假尖沙咀星光大道舉行。這是一次難得的機會讓天文同好帶同望遠鏡與市民一同分享熄燈後的星空。歡迎市民在適逢父親節的一夜,和家人來參與這個別具意義的星空約會。
由香港地球之友及2009國際天文年香港聯盟主辦的「今夜星光夠照」節目如下:

「夠照就好」展覽
文化中心海旁

6月20日 - 6月21日
「暴力式照明真人秀」攝影展;
「香港原來有星星」攝影展;
光污染體驗之旅;
「光的藝術」作品展。
天文講座
文化中心海旁
1900-1930: 星空之風采 (四季星座介紹);
2030-2100: 鏡頭下的香港星空
(簡單教攝影方法、香港星野照片);2115-2145: 睇星何處去?
(觀星好去處、天文學堂)
路邊天文觀星
星光大道
19:00-22:15
約100支天文望遠鏡擺滿星光大道,供市民觀星,包括口徑8吋半的巨型折射望遠鏡
「今夜星光夠照」 啟動儀式
星光大道
19:30-20:00
見證維港關燈的一刻
關燈兩小時
全港
20:00-22:00
全港超過3500橦建築物一同關燈
簽署《搶救黑夜》宣言
星光大道
20:00-22:15
《搶救黑夜》,大家齊來簽署支持
伽利略工場
星光大道路邊天文
父親節親子活動 - 製作伽利略望遠鏡、
「我是伽利略」土星觀測
古董天文望遠鏡展
星光大道路邊天文
展出以下的望遠鏡
1783-1838年艾傑森天文望遠鏡1台
1941年英國黃銅望遠鏡2台
1943年蘇聯偵查望遠鏡1台
1957年參與觀測蘇聯第一顆人造衛星的AT-1型天文望遠鏡2台
齊參與!
http://www.astronomy2009.hk/

愛一個人! 要了解,也要開解;要道歉,也要道謝;要認錯,也要改錯;要體貼,也要體諒; 是接受,而不是忍受;是寬容,而不是縱容;是支持,而不是支配;是慰問,而不是質問;是傾訴,而不是控訴;是難忘,而不是遺忘;是彼此交流,而不是凡事交代;是為對方默默祈求,而不是向對方諸多要求; 可以浪漫,但不要浪費;可以隨時牽手,但不要隨便分手。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

希望今晚好天啦...
原帖由 fish123 於 09-6-21 15:27 發表
你想在超過3500座建築或機構關燈兩小時內,在尖沙嘴星光大道重拾久違了的星光嗎?
是次「今夜星光夠照」活動將於6月21日(星期日)下午八時至十時,假尖沙咀星光大道舉行。這是一次難得的機會讓天文同好帶同望遠鏡與市民一同分 ...

大宅

e家偶爾見到粒星星已經好難得,好想同囡囡一齊去

唔知會唔會好迫人呢?

男爵府

點觧反應得咁冷淡,大家上嚟支持吓啦!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

畀面勳章

support

翡翠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

都幾無聊! 環保係要由生活做起,唔係做一兩個show就叫環保! 雖然熄燈兩小時真係可以減少dd污染,但係呢個行動似想駁出位多d囉!

p.s> 比起25.5度有腦dd啦!

洋房

好似我公司都有響應,本來唔開果D大光燈,今晚開哂,好交代(大公司Bor);做戲禁做。

翡翠宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 天蓬元帥 於 09-6-22 02:12 發表
好似我公司都有響應,本來唔開果D大光燈,今晚開哂,好交代(大公司Bor);做戲禁做。

咁咪費仲唔環保! 仲要運100支天文望遠鏡擺滿星光大道只用一日,浪費氣油又叫唔叫環保? 佢哋都係為駁知名度做show啫,唔好講都自己咁公義同份偉大啦, 好心!

首頁

尾頁

跳至