跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日晏晝阿b食完奶, 訓左差唔多一個鐘之後喊左幾下, 以為佢掃風掃得唔清頂住或者扭抱, 於是抱直佢諗住掃多一陣, 點知佢狂喊唔收聲, 仲係全面紅晒, 喊到透唔到氣, d眼淚係咁流出來 (平時喊都係得一滴半滴眼淚咋), 佢個樣好辛苦好辛苦. 我未見過佢咁樣喊法, 肯定係身體有唔妥.

又唔係頂住個胃, 估佢係肚痛啦, 我用手摸佢肚仔又無凍. 佢唔停咁喊足半個鐘, 搞到我人都慌埋, 諗住帶佢去睇醫生. 好在湊b姨姨有經驗. 佢話原來要捽"興"隻手, 先摸到阿b肚仔係咪凍, 跟住佢用d baby massage oil捽興左掌心, 按落阿b個肚一陣, 暖番佢個肚. 如是者做左幾次, 阿b好似舒服左好多. 跟住啜住個奶咀慢慢訓番. 個狂喊過程歷時半粒鐘到, 但好似成幾個鐘咁長! 湊b姨姨話bb個肚好多風, 所以搞肚痛.

阿b訓左大半個鐘就醒左, 即刻精靈番, 仲識笑同埋同人傾計. 湊b姨姨跟住烚左兩隻蛋, 唔要蛋黃, 用紗巾包住蛋白, 蛋白入面放左隻純銀戒指, 幫阿b碌下個肚仔, 碌番d肚風出來. 嘩隻戒指變左紫藍同啡色呀. 好誇張. 湊b姨姨話戒指變紫色即係有風, 啡色即係熱氣. 同埋, 因為多風, 碌完後阿b肚仔皮膚會痴立立架.

尋日碌左兩次, 今日再碌多兩隻蛋, 今日隻戒指無變色得咁犀利, 肚仔皮膚又無咁痴立立. 即係風少左好多. 跟住阿b個樣真係好似好舒服咁, 下晝仲訓左成三個鐘好lum無醒過. 之前佢下晝訓一陣就會醒架喇.

湊b姨姨話, 下次遇到咁情況, 叫我要鎮定d, 唔駛下下帶bb去睇醫生, 因為醫生都係俾d去肚風水, 同埋坐得車去睇醫生都好耐 (阿b又辛苦), 又嘥錢, 不如試下呢d傳統方法先.

複式洋房

阿b喊有好多原因,點知阿b係唔係風多至喊?

別墅

原帖由 呆人 於 09-6-24 19:58 發表
阿b喊有好多原因,點知阿b係唔係風多至喊?

其實我都係估估下. 因為bb咁喊法, 又唔係扭計(平時扭抱呢, 一抱起就收聲, 但尋日抱住都係喊到癲), 一定係身體唔舒服. 一係就估佢肚有風, 一係食奶未落格頂住. 但平時掃風唔清都唔會喊成咁. 所以估佢肚痛囉.

別墅

呀, 仲有, 湊b姨姨一見我阿b就話佢眼白好藍, 個肚好多風. 但我就唔識分點至係藍.

別墅

我阿b自從前日碌完肚仔後, 呢兩日無論日夜都訓得好好喎, 我估真係有d效呀!

別墅

真係好有用...好多謝分享

別墅

點解會有baby message oil的? 你平時都有幫bb按摩?..如果有,係點樣做massage?

原帖由 bobg 於 09-6-24 19:17 發表
尋日晏晝阿b食完奶, 訓左差唔多一個鐘之後喊左幾下, 以為佢掃風掃得唔清頂住或者扭抱, 於是抱直佢諗住掃多一陣, 點知佢狂喊唔收聲, 仲係全面紅晒, 喊到透唔到氣, d眼淚係咁流出來 (平時喊都係得一滴半滴眼淚咋), 佢 ...

民房

bobg, 個鋹器黑咗,用乜野點變返銀色? Thank you.

別墅

原帖由 duckchickhome 於 09-6-30 10:01 發表
點解會有baby message oil的? 你平時都有幫bb按摩?..如果有,係點樣做massage?

傳統方法其實係用生油架, 不過因為我之前買左支BB按摩油, 所以就用呢支囉. 平時幫阿B沖完涼都有幫佢打圈按下肚臍周圍, 等佢放多D屁唔駛咁多風. 之前試過幫BB用I LOVE U同OPEN BOOK方法按摩, 但我阿B好似唔鍾意呀, 次次都硬晒軚. 所以而家無再做. 淨係沖涼後按肚仔.

別墅

原帖由 Happygloria 於 09-6-30 19:01 發表
bobg, 個鋹器黑咗,用乜野點變返銀色? Thank you.

用抹銀布一捽就會變番銀色. 響銀器店買架. 老公話可能五金舖都有得賣.

首頁

尾頁

跳至