婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

I HAVE AN EXAMPLE 2: My best fd's 99!!

1.我朋友今個月剛結婚(同一個加拿大黑人),佢99第一次見我朋友時,已經話好鐘意我朋友,又話好開心自己多左個女!!

2. 佢地拍左拖6年,但無乜save money結婚,佢99話7月1日等我朋友同佢老公飛去canada時,99會比個big surprise佢地(hold一個盛大wedding party,invite左近百人,錢由99出 )

3. 朋友結婚,佢太99送屋比佢地兩公婆做結婚禮物

4. 未wedding時,朋友成日飛去canada搵bf一家,佢99教我朋友整cheese cake,成日一齊有傾有笑;外國人習慣d仔女夠18歲就要佢地move out,但係佢99管理到成家人超級和諧共處,朋友老公就30歲都唔須要move out,係一個big happy family!!

禁止訪問

大宅

做99o既其實要明白,人地其實本來好尊重你,係你自己唔識尊重人,先會導致各種問題出現,唔好有咩問題就推晒比人,自己從來唔檢討

↑完全同意!!而家我同bf mammy咁疏遠,都係佢自己拿來!!

另外,我講朋友既事,唔係超現實,係真人真事,佢地上個星期已經係hk結左婚喇..佢99真係幫左佢地唔少,仲話7月返去比多個big surprise佢地..開心到我朋友暈...佢都話自己好lucky,嫁到咁遠,有個愛自己既老公,仲賺左個鍚自己既99,我都好羨慕佢!!

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

嘩....樓主姐姐...真係好幸福...有個好99.
希望珍惜

大宅

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

呢d咪識做人阿媽同99囉,"好仔不如好新抱"你對新抱好新抱都唔會刻薄你,你對朋友都會客氣d啦,我唔明點解有d99要當新抱係仇人。

禁止訪問

別墅

原帖由 浩天靚媽 於 09-6-28 19:12 發表
睇左呢個topic咁耐,幾乎99%都係呻遇著難頂o既99&自私的男家上下,想問下身邊有無好99 o既例子,大家分享下,平衡一下...

我大家姐就有一個超級好99,佢99當佢自己女一樣,連我大家姐生日,佢99都會記得,仲買蛋糕一家人慶祝,

家姐 ...
裡位真是超級好99,我諗難再找到另一位咁好ga啦!

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我發夢都好想99會對我好,我都明白,只要自己先對人好,人地就會對自己好,可惜唔只99,連男家既人只會覺得人地對佢地好,係好應份既,真係咩人都有架.....

子爵府

好媽媽勳章

我99都算OK嫁
結婚時佢借左1X萬俾C6從來冇追我地還過
我生細B佢俾左5位數我
結婚咁耐從來冇問我地要家用,仲問C6夠唔夠

複式洋房

好羨慕
我99有樓主家姐一半就好啦 ~~
唔好話錫我, 錫我個B 都好呀 !
點解有99可以咁好架 ?

大宅

非常明白事理既好99!
好羡慕呢!

大宅

樓主姐姐真係好幸福ar 佢99 真好ar
佢好有心機照顧小朋友
佢真係明白事理 樓主姐姐 一定好放心

我都講下99 d 好野先 佢好明事理
我老公係獨仔黎 62 已經唔係度

結婚之前99 講明話唔同我地一齊住
返而我老公佢好想同99 一齊住

後來99講明唔想
因為佢覺得相見好 同住難

我地舊年10月尾結婚 99係咩都無所謂果d人
咩禮節都唔駛tim 我地婚禮簡單得黎好開心

我地分開左住 住得唔係幾近
(我地係kln 西,佢住係kln東 )

到我地結左婚la 99要返工
放假得一日唔又定時
我老公都好少見到佢
但係佢從來都無咋型話我地唔返去睇佢
因為我老公d 時間好難就到

都係等我地得閒先返去
99一放假 佢會係自己屋企煮定d餸,湯
攞過黎比我地食嫁 佢整份量我地可以食3日
有陣時佢幫我地做家務tim 真係勁ar

連我mum 都話佢勁 mum仲話第時生小朋友
如果比99照顧一定無問題

99從來都無問叫老公比$$ 返而比返轉頭tim

我覺得99 真係好好

公爵府

嘩~~呢個99真係好好呀! 對新抱好又識湊/教孫, 去邊度搵呀~

公爵府

我未生bb之前都覺得我99好好, 90分啦最少都, 不過生左bb之後, 我覺得佢得50分, 因為佢原來唔識湊bb, 尿片奶樽唔識用, 同bb清潔一d都唔識, 係我座月既時候, 攪到我同我老公差d離婚<--呢個先係我由鐘意99變成討厭佢既原因, 所以我宜家同99雖然係住用一間屋, 不過我好少出房門, 都好少俾bb佢見<-- 我知同親朋友講, 朋友都覺得唔係咁好, 不過我唔想佢又多事搵野講, 攪到我2公婆又為佢嘈, 衰人我都要做喇~

禁止訪問

子爵府

我99都好好.雖然佢無其他D好99咁又比錢買樓, 又幫手做家務咁樣. 不過她係一個好公道好明事理既人. 由我結婚到宜家, 佢同我甚至三個新抱都無嘈過.

佢知道我外家多事幹, 成日都叫C6體諒我.佢知道我每個月都要比好多錢外家,但佢唔會比說話我聽, 只係有時會叫我量力而為, 唔好辛苦自己.
大嫂係信耶穌, 太99成日就叫佢拜神燒衣紙. 99就次次都出來幫佢解圍.

一到過年, 佢就會準備三份一樣既海味比我地攞返外家, 總之個個都一樣,唔會有多有少.

對D孫仔女都係一樣,佢係唔會偏心偏出面,個個都咁鍚, 個個既生日都記得,封定個利是仔同帶佢地出去玩.

講漏左, 其實62都好好, 只係比99寵壞左. 99好其怪,D仔孫佢唔寵, 就係寵個老公,乜都以個老公行先. 出嫁從夫係咁架啦!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至