想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

醫生用乜野準則o黎開排卵丸?
你地係醫生確定冇排卵先開定係自己要求醫生開?

因我試過去睇婦科, 要求醫生開排卵丸比我, 佢話我有排卵(體溫紀錄), 唔肯開比我, 你地呢??
thanks~

子爵府

我係 m 唔準 , 呢一年內 , 試過兩三個月都唔嚟 , 即係就算有排卵都會好遲 , 又或者比正常人少咗次數排卵 , 所以醫生開藥比我 , 話幫我加返密 d 班次喎 ~

如果你有排卵 , 點解你要食排卵藥呢 ??

複式洋房

因試左大半年都唔bingo, 已經用晒紅D check 排卵, 而我想食左排卵丸會多機會中麻~~

子爵府

原帖由 jesschi109 於 09-6-29 10:44 發表
因試左大半年都唔bingo, 已經用晒紅D check 排卵, 而我想食左排卵丸會多機會中麻~~

食排卵藥都有少少副作用架 ~

或者你睇多個醫生聽吓意見先啦 !

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我量體溫表都幾靚,睇得出有排卵,但早2cycle醫生都有開,原因是:1. 我超高齡 , 2. 我想做natural iui。

原帖由 jesschi109 於 09-6-29 10:44 發表

子爵府

原帖由 lalamike 於 09-6-29 10:54 發表
我量體溫表都幾靚,睇得出有排卵,但早2cycle醫生都有開,原因是:1. 我超高齡 , 2. 我想做natural iui。

請問咩叫 natural iui 呀 ?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

natural iui 係人工受孕其中一種較輕微的方法。就是自己計好排卵期(eg用紅d check),之後由醫生放入已洗精(篩選好)的精子在子宮腔內。
如果加埋排卵丸,咁會有多點機會排出多過一粒卵子,成孕機會亦會大少少。

原帖由 Rachel-mi 於 09-6-29 11:10 發表

請問咩叫 natural iui 呀 ?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jesschi109 於 09-6-29 09:45 發表
醫生用乜野準則o黎開排卵丸?
你地係醫生確定冇排卵先開定係自己要求醫生開?

因我試過去睇婦科, 要求醫生開排卵丸比我, 佢話我有排卵(體溫紀錄), 唔肯開比我, 你地呢??
thanks~ ...

我係自己要求既!! 我排卵都好正常, 不過醫生都覺得可以增加機會!!

子爵府

原帖由 lalamike 於 09-6-29 11:23 發表
natural iui 係人工受孕其中一種較輕微的方法。就是自己計好排卵期(eg用紅d check),之後由醫生放入已洗精(篩選好)的精子在子宮腔內。
如果加埋排卵丸,咁會有多點機會排出多過一粒卵子,成孕機會亦會大少少。

...

oh , icic, thx ~

複式洋房

私家做 natural iui 成個療程是什麼價錢?
係唔係醫生確定可以做先做, 唔係你話想做就可以做?

做 IUI 係咪要打排卵針? 每日都要打? 唔想日日請假, 自己打可以嗎?

THANKS~

男爵府

我醫生無叫我做iui, 不過自己好心急,
and
C6 精子嘛嘛地........
如果吾使打針, iui $4000 內一定ok. (包括day 12 返去照旦)

原帖由 jesschi109 於 09-6-29 12:22 發表

做 IUI 係咪要打排卵針? 每日都要打? 唔想日日請假, 自己打可以嗎?

THANKS~ ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesschi109 於 09-6-29 12:22 發表

THANKS~ ...

natural iui 約 3-4千左右.

IUI 可以食排卵藥 或者打排卵針. 可以自己打.

別墅

我之前有朱古力瘤的(已微創了), 之後試左半年都唔得, 跟住我返西ec度覆診,話比佢知, 我好想快d生bb, 我的cycle 係維持25-29日. 佢話咁様應有正常的排egg.
所以佢就開左兩個cycle的排egg藥比我食.等我可以排多egg出來, 授孕的機會會大d...呢個可能係ec的準則吧(不過都唔成功).

之後我話比中e知,我吃了兩cycle的排egg藥,咁個中ec就話, 排egg藥其實會把一些未完全成熟的egg"隔梗"排出.
係拔苗助長, 唔好的, 所以我今個cycle都無再吃了.

首頁

尾頁

跳至