少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

死啦,我個仔18個月啦,到E+係都唔肯學講嘢,連一個基本單字都唔肯學,我都唔知教佢好,又唔係唔教佢,但佢死都唔肯講,不過佢又唔算唔識講嘢喎,有時佢都會講吓得唔得,so time呢兩句,有無家長可以教吓我點做呀

大宅

你講野佢明唔明白? 例如你話俾d野爸爸, 佢會唔會照做?

原帖由 cicililee 於 09-6-29 15:35 發表
死啦,我個仔18個月啦,到E+係都唔肯學講嘢,連一個基本單字都唔肯學,我都唔知教佢好,又唔係唔教佢,但佢死都唔肯講,不過佢又唔算唔識講嘢喎,有時佢都會講吓得唔得,so time呢兩句,有無家長可以教吓我點做呀 ...

洋房

我個仔都係成24個月先開始講多D野, 可以多D都同佢講故仔,我會日日同佢重複講幾個單字, 等佢識得講, 再加新字。
我有比啊B睇一套DVD,叫"meet the numbers", "meet the letters", and "meet the colors", 點知啊B自己就跟住講, 依家佢基本上認得哂A至Z,1至10, 同埋D顏色。。
要對啊B有信心,比多D耐性,加油啊!!
希望可以幫到你啦。。

原帖由 cicililee 於 09-6-29 15:35 發表
死啦,我個仔18個月啦,到E+係都唔肯學講嘢,連一個基本單字都唔肯學,我都唔知教佢好,又唔係唔教佢,但佢死都唔肯講,不過佢又唔算唔識講嘢喎,有時佢都會講吓得唔得,so time呢兩句,有無家長可以教吓我點做呀 ...

子爵府

請問meet the numbers 系列 DVD 何處有售?

原帖由 ceciliayou 於 09-6-29 17:02 發表
我個仔都係成24個月先開始講多D野, 可以多D都同佢講故仔,我會日日同佢重複講幾個單字, 等佢識得講, 再加新字。
我有比啊B睇一套DVD,叫"meet the numbers", "meet the letters", and "meet the colors", 點知啊B自己就跟住講,  ...

別墅

我個仔佢完全明白我哋講啲咩,只係唔肯講,好以有時想教佢去廁所都無計,因為唔知佢幾時想去,DVD我都有比佢睇,但佢都唔鍾意睇電視,所以都無用

大宅

如果佢明白你d說話, 咁都唔使好驚, 可以試下比佢用杯飲水, 食野時放佢口邊, 都係比佢用多d條舌.

原帖由 cicililee 於 09-6-29 19:17 發表
我個仔佢完全明白我哋講啲咩,只係唔肯講,好以有時想教佢去廁所都無計,因為唔知佢幾時想去,DVD我都有比佢睇,但佢都唔鍾意睇電視,所以都無用

公爵府

我仔都係27個月讀nusery先講嘢, 你make sure佢唔係聽覺或舌頭有問題, 就唔洗咁擔心, 可以同佢吹bubbles(比佢吹), 多啲同同age的小朋友玩, 一返學, 多啲stimulation就好快講到嘢架喇!

認number, 認abc, 認顏色, 可以照教, 佢唔講到姐, 你問佢, 佢識指都得架, 佢做到就讚佢。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

首頁

尾頁

跳至