母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

就快返工, 要學pump奶, 但有問題, 請指教!

Dear BK Moms,

我的BB六週大, 差不多是全母乳的 (只是一星期飲一兩次奶粉), so far 奶量也算充足. 我還有3星期便要返工, 所以今天試吓學pump奶. 我是用pigeon的電pump, 但可惜左右各pump了半小時, 每邊也只有兩三oz, 肯定不夠bb吃 (因bb如吃奶粉已可吃5-6oz.) 而且pump完後個胸仲隱隱作痛. 請問 (1) 何解用pump奶量會如此少? and (2) 用電pump個胸有痛楚是否正常? 我真的很想在返工後仍能keep到餵mama奶, 煩請各位指教! Thanks !

新手媽媽 Becky
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

大宅

Re: 就快返工, 要學pump奶, 但有問題, 請指教!

我有個NUK的電Pump完全唔得, 我用佢只係泵到2安(還要是漏出來的), 我睇過pigeon個電pump, 同NUK果個設計是一樣的. 但係用Avent的手泵就又快又Pump得多,可以泵到6-8安(10-20分鐘可以了). 你真係可以試下. 我剛返左三日工, 之前也擔心泵得耐又或泵唔到,好在還可以. 返工之前果幾個星期如果密密泵, 泵到清, 奶會多D. 返工第一二日好慘, 谷奶谷到好痛. 因為只係係中午Pump奶, 真係痛得好唔舒服, 但係第三日(即係今日)就無咁谷啦(又好驚會無奶).

至於痛, 我初時都係泵到個胸好痛, 後來泵下泵下就無野啦(都成十幾廿次泵奶之後的才不痛).

我都係新手媽媽, 個BB有兩個月大啦, 希望幫到你.

別墅

NxK同PIGXXN個電泵真係好唔掂架!除左AVENT手泵,MEDELA既MINI ELECTRIC PUMP 都唔錯,好多媽咪用過都覺得好!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

大宅

Thanks 兩位媽媽! Avent 手泵 sounds like very good por! 我要買個試吓! 這兩天因pump奶的問題而真的很困擾, 好擔心. 我D朋友,同事or同學, 一係未生, 就算生咗又唔太多餵人奶. :cry:

My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

大宅

beckylui
我都係呀,所以多d上bk真係學到好多野架
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

別墅

係呀! 我都係用avent既手泵, 好好用的, 不過我就手軟d.

早上如果邊餵邊泵既效果會比較好, 餵完一邊再掉轉兩邊黎邊餵邊泵都仍可有乳汁的, 因為會有噴奶反射既反應, 如未放完產假, 半夜都keep住邊餵邊泵, 半夜既奶量好重要, 而bb半夜又唔係食得咁多.

努力! 返工要餵人奶既媽媽係好偉大架!!! 大家努力!

男爵府

你半夜邊餵邊泵會係返睡房泵,定去另一間房泵,會唔會嘈到人地...
我六點九要出門口,五點半就要起身泵,唔想嘈到我老公,我會去書房邊餵邊泵,但係現在咁凍,好唔想離開張床...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊