想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果黃體唔夠, 有冇機會bingo 呢? 如果真係bingo 左而黃體唔夠, 可唔可以即刻食藥或針增加黃體, 而baby 會唔會有問題呢? 有冇sis 試過而又冇事呢 thanks~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesschi109 於 09-7-5 10:37 發表
如果黃體唔夠, 有冇機會bingo 呢? 如果真係bingo 左而黃體唔夠, 可唔可以即刻食藥或針增加黃體, 而baby 會唔會有問題呢? 有冇sis 試過而又冇事呢 thanks~ ...

如果黃體素唔夠, 可以係 bingo 後 打安胎針/ 塞安胎藥/ 食安胎藥.

男爵府

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 miffymiffy 於 09-7-5 10:40 發表

如果黃體素唔夠, 可以係 bingo 後 打安胎針/ 塞安胎藥/ 食安胎藥.

miffymiffy:

如果之前dr話我可能黃體唔夠,so個卵唔好,開左排卵藥比我食,呢2個月一排左卵即上高溫,仲keep到14日,dr 話唔錯,食多一個月睇下點,如果我真係bingo左,我係唔係一定要打安貽針or塞藥,先ok ga ~因為上次冇問dr~thx

子爵府

咁睇你食左排卵藥之後, 情況真係好好啵....
我一路都有懷疑自己黃體唔夠, 因為我高溫期永遠去唔到14日 (多數係11, 12日)....
而家bingo左, 都會打安胎針, 因為初期胎兒倚靠黃體生長....
原帖由 pigpig3112 於 09-7-5 13:39 發表

miffymiffy:

如果之前dr話我可能黃體唔夠,so個卵唔好,開左排卵藥比我食,呢2個月一排左卵即上高溫,仲keep到14日,dr 話唔錯,食多一個月睇下點,如果我真係bingo左,我係唔係一定要打安貽針or塞藥,先ok ga ~因為上次冇 ...

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

點樣會知黃體唔夠 ? 驗血 ?

子爵府

驗血係得...
不過單靠睇自己體溫都會知....
正常人排卵後有12-16日0既高溫期, 先到下次m來臨.... 平均係14日....
而我為例, 永遠只有11日左右, 即有可能係黃體不足....
黃體不足會影響著床.....
原帖由 Rachel-mi 於 09-7-5 15:10 發表
點樣會知黃體唔夠 ? 驗血 ?
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

原帖由 siufung 於 09-7-5 15:14 發表
驗血係得...
不過單靠睇自己體溫都會知....
正常人排卵後有12-16日0既高溫期, 先到下次m來臨.... 平均係14日....
而我為例, 永遠只有11日左右, 即有可能係黃體不足....
黃體不足會影響著床.....
...

咁你今次 bingo 前, 有冇食 d 咩藥令黃體好d 呀 ?

複式洋房

我都想問下…係咪普通西醫都有排卵葯開…定係要婦科先有排卵葯開??

子爵府

原帖由 Zoey187820 於 09-7-5 15:32 發表
我都想問下…係咪普通西醫都有排卵葯開…定係要婦科先有排卵葯開??

我今個 cycle 第二次食 , 我係睇婦科開架 ~

男爵府

原帖由 siufung 於 09-7-5 15:04 發表
咁睇你食左排卵藥之後, 情況真係好好啵....
我一路都有懷疑自己黃體唔夠, 因為我高溫期永遠去唔到14日 (多數係11, 12日)....
而家bingo左, 都會打安胎針, 因為初期胎兒倚靠黃體生長.... ...

係唔係一定要去婦科到先有安胎針打 ga~,,家庭醫生有冇得打,我過2日CHECK BINGO.如果BINGO先約婦科驚太遲,,要預早好多先約到,,,

男爵府

原帖由 Zoey187820 於 09-7-5 15:32 發表

我係婦科開,同埋佢要我量左3個月體溫先決定開比我

別墅

原帖由 pigpig3112 於 09-7-5 15:37 發表

我係婦科開,同埋佢要我量左3個月體溫先決定開比我

Hello pig pig 3112, 你可唔可以pm你個婦科醫生資料俾我?

複式洋房

哦!!我試左一年!係今過週期開始用紅d及睇中醫…冇量體溫…吾知係咪要有幾個月體溫記錄先至開排卵葯呢?同埋睇呢啲婦科醫生幾$??

子爵府

原帖由 Zoey187820 於 09-7-5 15:57 發表
哦!!我試左一年!係今過週期開始用紅d及睇中醫…冇量體溫…吾知係咪要有幾個月體溫記錄先至開排卵葯呢?同埋睇呢啲婦科醫生幾$??

我嗰個喺中環 , 又唔駛比體温表佢喎 .......... 嗰次我就 $650 包醫生費及藥費 ~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 pigpig3112 於 09-7-5 13:39 發表

miffymiffy:

如果之前dr話我可能黃體唔夠,so個卵唔好,開左排卵藥比我食,呢2個月一排左卵即上高溫,仲keep到14日,dr 話唔錯,食多一個月睇下點,如果我真係bingo左,我係唔係一定要打安貽針or塞藥,先ok ga ~因為上次冇 ...

你DR 都話你可能黃體唔夠, 所以你BINGO的話, 佢應該都會同你打安胎針 或者俾黃體素藥你食/塞.

子爵府

有一路有睇中醫...
但講真對於黃體好似幫助唔大.... 因為我睇左好耐都去唔到14日....
我冇特別食0的乜呀, 不過有飲雞精,奶, 旦, 間唔中食花膠...
原帖由 Rachel-mi 於 09-7-5 15:18 發表

咁你今次 bingo 前, 有冇食 d 咩藥令黃體好d 呀 ?

複式洋房

係咪入到去睇既時候同醫生講話想食排卵葯就得嫁?洗吾洗先驗下啲野先至開(例如…抽血…超聲波等…)?如果乜都吾洗…不如自己去葯房買葯都得呢?

子爵府

食排卵藥有機會整到子宮內膜薄....
唔可能一路食落去...
如果醫生開, 會跟進番病人情況....
但出面就咁買, 始終冇咁好....
真係有0的人唔適合食0架....
原帖由 Zoey187820 於 09-7-5 17:00 發表
係咪入到去睇既時候同醫生講話想食排卵葯就得嫁?洗吾洗先驗下啲野先至開(例如…抽血…超聲波等…)?如果乜都吾洗…不如自己去葯房買葯都得呢?

男爵府

原帖由 salsk 於 09-7-5 15:48 發表

Hello pig pig 3112, 你可唔可以pm你個婦科醫生資料俾我?

pm左你 la ^^

男爵府

原帖由 Zoey187820 於 09-7-5 17:00 發表

最好叫dr開la~有d人要食2粒以上ga ,我就食一粒o既份量,,

首頁

尾頁

跳至