家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有幾十萬係手, 但對股票一d都唔識, 仲可以投資係咩地方呢?

子爵府

投資仔女身上啦.唔識就唔好,投資都有風險,你承受倒幾多損失先.???

男爵府

仔仔已經有月供既教育基金. 我只係覺得有d錢係度, 擺銀行好似無咩用, 始終錢搵錢先實際ma. 至於承受到幾多? 我估無人想total loss, 不果如果真係, 對我依家既生活應該唔會有太大既影響, 只係會肉赤死羅.
原帖由 pollybell 於 09-7-8 16:00 發表
投資仔女身上啦.唔識就唔好,投資都有風險,你承受倒幾多損失先.???

侯爵府

好媽媽勳章

買D藍籌股囉, 我都唔識架, 最近賣咗另一層樓先有閒錢玩, 總好過擺銀行, so far 都有少少執 !

子爵府

如果咁買盈富基金2800最穩陣,一定唔會無晒,包括晒恆生成份估,你可以留意下佢之前既資料,做下功課.

大宅

原帖由 雙子媽媽 於 09-7-8 16:33 發表
仔仔已經有月供既教育基金. 我只係覺得有d錢係度, 擺銀行好似無咩用, 始終錢搵錢先實際ma. 至於承受到幾多? 我估無人想total loss, 不果如果真係, 對我依家既生活應該唔會有太大既影響, 只係會肉赤死羅.
...

買舊樓收租, 我媽上星期又買咗層舊樓, 喺大角咀, 有一間己經收緊6仟幾蚊租, 而上星期又買多間

珍珠宮

原帖由 pollybell 於 09-7-8 21:47 發表
如果咁買盈富基金2800最穩陣,一定唔會無晒,包括晒恆生成份估,你可以留意下佢之前既資料,做下功課.

agree 2800

但不是現在買 最好跌下先

另由現在開始多聽多睇財經資訊

平日可聽104財經台

星期六聽 香港電台 第一台 投資新世代

* 這節目可網上重溫 好正

大宅

我會用50%買#341大家樂,年年有派息,在港內需股,不受外來因素影響,年年賺錢的70%用來派息。

禁止訪問

男爵府

Thanks all for your kind suggestion.

Agreed with 尼古丁, you mummy is so how can she do that? Since my $ is limited, can't effort to pay all
原帖由 尼古丁 於 09-7-9 11:21 發表

你媽咪好勁! 可以分享她的經驗嘛, 第一層收租樓full paid定兩層都只係夠3成就放租

大宅

原帖由 尼古丁 於 09-7-9 11:21 發表

你媽咪好勁! 可以分享她的經驗嘛, 第一層收租樓full paid定兩層都只係夠3成就放租

係呀, 我都覺得佢好勁, 好識投資, 我都學唔倒佢10份1, 唉~~, 我終於知佢點解成日要我儲錢, 我而家有咗仔仔先知錢係咁重要, 以前好大駛, 有幾多駛幾多, 係呢幾年先識儲, 我媽 第一間舊樓喺幾年前買, 買番來50零萬(而家應該超過80萬), 一次過比, 而家呢間 70 零萬, 佢本來諗住問銀行借 20-30萬, 但銀行話佢借得少, 佢而家唔諗住借, 因為借得少利息會貴D, 所以佢話一次過比喎, 佢話最緊要儲第一筆, 起碼要20-30萬啦, 佢點解買舊樓係因為博有人會收購, 佢而家買果頭, 附近已經開始有人收購, 應該唔駛一次過比錢, 可以供, 不過要睇銀行可以借到幾多比你囉, 你買之前梗係問銀行估價先啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至