自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今年k1,只係教佢應數字 1-10
已經教到嘔血.6,9,10 成日都唔記得
叫佢一路寫一路讀字.唔夠10秒問反佢呢個咩數字 (我問佢6字)佢又同我話係9字
寫完9字,再問9字點寫,佢話佢唔識
再教佢10字,形象化1條香腸加一隻蛋,10秒後又問佢佢同我講係11 我對住佢真係無言以對.....
我真係懷疑佢係咪有讀寫障礙,我好擔心呀
1-10都未識.我又唔想迫佢太緊令佢驚咗讀書
我真係唔知點教佢好呢 

男爵府

原帖由 KATRINE 於 09-7-9 12:24 發表
叫佢一路寫一路讀字.唔夠10秒問反佢呢個咩數字 (我問佢6字)佢又同我話係9字
再教佢10字,形象化1條香腸加一隻蛋,10秒後又問佢佢同我講係11 我 ...

K1,未寫數字喎.試下放松小小,唔使寫住,得唔得呀?
快樂的甜芋快樂的甜芋

子爵府

原帖由 甜芋 於 09-7-9 12:29 發表

K1,未寫數字喎.試下放松小小,唔使寫住,得唔得呀?

佢學校都開始寫架啦
咩其他重未寫架咩 ? 
我真係唔知wor

男爵府

原帖由 KATRINE 於 09-7-9 12:32 發表

佢學校都開始寫架啦
咩其他重未寫架咩 ? 
我真係唔知wor

我囡囡升K2,凈係寫過"1"字咋. 學習邊有夾硬黎0架?! 做超出咗小朋友能力的事情,冇話小朋友啦,大人都做唔掂.

快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

我個女都係升K2, 佢一有壓力就唔理3,7,21答我唔知道, 我就知佢唔想答, 下次再玩過

別墅

不如先記清楚d字先, 唔好要佢寫住. 仲有唔好諗住要佢即刻記得晒. 就算佢今日讀得番比你聽, 明天又可能會唔記得. 所以要不斷重複直至佢真係記得, 先再要佢寫.

大宅

原帖由 KATRINE 於 09-7-9 12:24 發表
再教佢10字,形象化1條香腸加一隻蛋,10秒後又問佢佢同我講係11 我 ...

佢係咪升K2呢,如果佢今年先升K1, 你又駛咩O甘急要識哂1-10呢???我兩個女今年升K2, 佢地本身差唔多識認1-10,不過6,9呢2個數都成日會掉轉,一D唔出奇.仲有10我兩個女有時都會唔記得.不過11佢地又識係十一.一時時.我諗你唔好用做功課形式教佢先,用PLAY GAME形式會好D. 唔好O甘快話個仔有讀寫障礙.呢個階段判斷唔到O架.

男爵府

有時候我個囝都會因為壓力大會數錯或數唔到,數錯下次咪再數過,間中同佢玩時問下佢,又再教過
有d嘢想急都急唔黎,怕佢將來怕左件事仲難搞
進一步挑戰 GO!GO!

男爵府

畀面勳章

你可以去買D有關的POSTER貼係牆上/門上/佢成日會望到的地方,當遊戲咁,日日玩下,指著數目字講,一開始從1-10,識左先再跳著問,等K2時先學寫字啦!

小朋友的記憶唔似我們,要不斷重複先可以真係記住,你唔好太心急,慢慢來啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 甜芋 於 09-7-9 12:37 發表

我囡囡升K2,凈係寫過"1"字咋. 學習邊有夾硬黎0架?! 做超出咗小朋友能力的事情,冇話小朋友啦,大人都做唔掂.

我仔k1已經要寫1-10,其實對呢個年紀既小朋友都幾難,話曬第1年番學,未番學前我只需要佢自由發揮咁畫畫,但功課一黎,焗住要佢做,日日做到喊..... 但唔做又唔得,好在慢慢適應左,認字寫字都好好多,今年k2升k3,寫1-100,單雙數(呢個好難教,停課後要家長自己係屋企教,同埋做工作紙)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

跟教育局指引, K1只可做連線之類訓小肌肉咋喎... 真正要寫字其實係K2先開始!

你就咁俾個字佢認, 睇佢認唔認得啦...
認得係成功嘅一半!
我仔讀完K2, 單一個數字個個都識, 叫佢寫或講就好易出錯... 明明上一個寫緊35, 佢夠膽死下一個變咗做63...
或者54號小巴就同你講45號
放鬆啲啦...

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔都係K2先開始寫咋窩~你個仔K1會唔會難咗D呢?慢慢黎啦!我教我個仔果時都係教到嘔血,同佢唱下數寫多D就會記得嫁喇!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

K1好多小朋友手部机肉都未控制度,你唔好再迫佢啦!

大宅

仲有如果佢係細仔,就更加唔應該迫佢寫字.我兩個女今年9月開學都未夠4歲.所以我都由得佢自由發揮.佢學校都只係連下線,未有寫字.不過佢地自發學寫英文字母,現在能寫A-I,K, O,P等等.我從來冇迫佢地.就係可能o係冇壓力下學返黎.我雖然都緊張佢地,但係有D事真係急唔黎.琴晚我都因功課鬧過細孖,我到而家一諗起都好後悔

大宅

唔使咁緊張, 小朋友仲細!

試下買d 教學vcd比佢睇, 我以前買過套 maisy (十幾二十蚊套, 有十套八套), 有隻教英文, 有隻教數字, 日日比佢睇一陣, 形象化, 入腦易好多, 好快就會記得架啦!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿仔間學校 k1 下學期先開始 "連線" , 開始學寫字應該 k2 先開始.
katrine, 妳仔仔果間進度算快啦. 放鬆 d, 慢慢來
hello hello ~~

水晶宮

唔好太心急,太快反而仲覺得佢係學障或者讀障啦(雖則我都有DD懷疑佢係,6睇成9...),佢始終太細,仲未執好筆寫好字,始終呢D要一步一步咁黎,如果佢連畫線點對點嗰D都練唔好,日後會好影响佢寫字同認字架!

如果想佢易記D,試下以玩既形式教佢認字,先唔好要佢執筆去寫先,同佢浸泡泡浴沖涼時,你又可以响泡上面教佢玩用手指畫字同佢鐘意既公仔,咁樣會好玩好多;

又可以自己print或者用好鮮色既粗線條顏色筆响一張A4紙/圖畫紙上寫一個好大既數目字,一張一個數目字,然後示範用食指好誇張咁慢慢逐個筆劃咁畫出黎俾佢睇,然後教佢自己又試下用手指畫下,佢畫唔到唔緊要,都要讚佢叻,佢畫到即刻大讚佢,畫多幾畫佢對呢D字有印象,到佢開始要執筆寫字時,至開始慢慢教佢用筆寫.

依家暫時你都係主攻教佢數物件,又係以玩既形式,等佢訓練番個邏輯同距離感,因為數學係好講求呢兩樣野,好似我仔天生係數障無咗呢樣野,結果依家佢連十蚊同五蚊邊個多D都分唔清.

男爵府

畀面勳章

試下玩派啤遊戲. (拍棉X. 1-10排序.......)
用遊戲方法去認讀.

複式洋房

原帖由 小倩 於 09-7-9 13:54 發表
跟教育局指引, K1只可做連線之類訓小肌肉咋喎... 真正要寫字其實係K2先開始!

你就咁俾個字佢認, 睇佢認唔認得啦...
認得係成功嘅一半!
我仔讀完K2, 單一個數字個個都識, 叫佢寫或講就好易出錯... 明明上一個寫緊35, ...

呢D濕碎啦,我個仔讀完K2,寫個"3"同個"5"字都成日掉轉啦,即係個肚腩去晒左邊嗰隻呀。咁我覺得我個仔讀書雖然唔叻,但係個人都唔係弱智唔係太蠢嗰隻,所以都唔太理佢啦。想當年,我糼稚園三年都唔知做咗D乜,阿媽阿爸都唔會理我啦!

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

同我仔一樣呀!前幾日我都係度問過,好多媽咪俾咗好多建議我,你都參考下!
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2410433-1-1.html

首頁

尾頁

跳至