烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

請問, 如果想自己攪魚肉, 應該點整, 用其他魚得唔得 ??
如果我用 一條條果 d 魚完 魚肉切片, 再攪爛, 得o麻 ?? 有無咩秘訣之類 ??

因我一向係街市買果 d , 原來已調味... (我以為無.. )
果次我多口問魚檔, 個阿叔重好 hill 咁 話 : 『調左味o架哪... 好野o黎o架... 家x 牌(雞粉)...』

我仔一食得多味精會敏感.....

大宅

任何魚都可以, 不過要大條d.........

膠魚, 沙孟魚, 鰻魚都得............

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 mimosa 於 09-7-10 15:22 發表
任何魚都可以, 不過要大條d.........

膠魚, 沙孟魚, 鰻魚都得............

thx ~~~

係咪, 求其買一隻魚, 任何位置, 跟住攪爛就得 ??
駛唔駛去細骨, 或者好似 魚完 魚片咁, 要切片切斷 d 細骨呀 ???

男爵府

在街市應有不加味的(鯪)魚肉呵,我都成日買,
跟住自己加生粉及鹽攪。

男爵府

原帖由 jolo 於 09-7-10 15:38 發表

thx ~~~

係咪, 求其買一隻魚, 任何位置, 跟住攪爛就得 ??
駛唔駛去細骨, 或者好似 魚完 魚片咁, 要切片切斷 d 細骨呀 ???

jolo:

其實用鯪魚肉,係可以做到爽滑彈牙嘅效果,其他魚一樣可以攪爛嚟做魚膠,但口感冇咁正,會腍d呢~

我屋企附近嘅街市(將軍澳厚德街市)淡水魚檔,係有賣冇落調味嘅攪好鯪魚肉呢~ 價格會貴過攪好鯪魚肉少少,但就可以方便自己口味,自己買番去自己加調味同生粉攪呢~

如果想再新鮮d,佢仲可以幫你攪新鮮鯪魚肉,但價錢又會再貴d呢~ 要幫襯佢差不多卅十蚊,佢就會即刻開機幫你攪呢~

其實我都試過自己剁鯪魚肉,真係剁餐飽,但都仲有好多漏網之魚(有番咁上吓份量嘅碎骨)~ 如果佢用部機幫你攪,好少有大條嘅碎骨呢 ~

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 kt2007 於 09-7-10 16:37 發表
在街市應有不加味的(鯪)魚肉呵,我都成日買,
跟住自己加生粉及鹽攪。

由細買開, 明明街市果 d 係無落味...
好耐無買o黎食 , 近幾次, 發現我自己加味後, 好似咁同左...
有次, 咪無調就咁 整熟少少試, 有味喎...
第 2日多口問魚檔, 得個咁o既答案... 我樹得兩檔, 一檔話有雞粉, 重話我知另一檔係落味精唔係雞粉添...
唉 ~~~~ (又無哂公仔...)

翡翠宮

好媽媽勳章

cherrylung,
厚得好遠呀 ~~

thanks ~~~~~~~

首頁

尾頁

跳至