母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我是全職媽媽, 諗緊買不買奶泵好

開頭bb吃得唔好, 我要泵奶刺激做奶, 現在bb吃得ok了, 埋身全人奶

現在每天泵1-2次, 泵的都做了冰奶

理論上我不用上班可以每次埋身餵, 但驚谷奶西利時唔泵清佢會影響奶量

你們有什麼意見呢?

大宅

我同你一樣,不過bb不肯吃奶樽,多數泵出來倒比她沖涼,覺得好浪費又麻煩,bb已傢5個月,想放棄泵奶了!

子爵府

我都係全職媽媽,初頭都係半泵半埋身,都係因為bb食得唔好.到4個几月bb唔肯食雪奶,就全埋身,慢慢減少泵奶,之後直情唔泵.只要慢慢減泵,就唔會太谷奶或太易塞.奶量亦會慢慢調節到bb夠食啱啱好.
我覺得唔駛再泵,可以省時間,又可減少身體不必要既負擔,又因全埋身,仲少咗塞添!好好呀!
不過依家bb都介咗母乳啦!

原帖由 Nula 於 09-7-17 10:32 發表
我是全職媽媽, 諗緊買不買奶泵好

開頭bb吃得唔好, 我要泵奶刺激做奶, 現在bb吃得ok了, 埋身全人奶

現在每天泵1-2次, 泵的都做了冰奶

理論上我不用上班可以每次埋身餵, 但驚谷奶西利時唔泵清佢會影響奶量

你們有 ...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

我BB出世個幾星期,一直都係全埋身餵人奶,狀況都算ok,通常佢埋身食一個鐘再補40ml我泵出黎既,佢就ok,但最近就食完都鬼晒咁嘈,好似仲要食,唔肯訓!好啦,尋日下午開始就唔肯埋身食,好似我個乳頭有毒咁,勁喊,唔肯啜,位置明明對晒,有晒奶佢都吐番個乳頭出黎........果刻我真係喊!所以索性泵晒出黎比佢食,食完果80ml,佢就好鬼滿足,訓又訓到,仲要係四個鐘以上,食完奶,你同佢換片佢都唔喊果下神奇!

咁我就咁想,只要佢係飲人奶,唔肯埋身食,泵比佢都ok啦,不過只係泵係咪會影響奶量呢?咁佢唔肯埋身啜我都無辦法喎,咁點好呢?

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 daisychrisbaby 於 09-7-21 11:03 發表
我BB出世個幾星期,一直都係全埋身餵人奶,狀況都算ok,通常佢埋身食一個鐘再補40ml我泵出黎既,佢就ok,但最近就食完都鬼晒咁嘈,好似仲要食,唔肯訓!好啦,尋日下午開始就唔肯埋身食,好似我個乳頭有毒咁,勁喊,唔肯啜,位置明明對晒,有晒奶 ...

我阿b會好"炆爭"時, 都會唔肯埋身食, 尋晚仲一路喊一路食添!
反而我好在意阿b肯唔肯埋身食, 因為我阿b係婆婆湊, 我每日只係見到佢兩三個鐘, weekend仲要比99拎左去湊 (我自己屋企張bb床比左貓貓訓 lu), pump奶實在太花時間, 而且我覺得埋身餵呢種咁close既感覺真係好正, 如果阿b唔肯埋身食, 我諗我到一歲就會轉奶粉, 我寧願用那一點點的時間陪佢玩. 當然full time mama就唔同啦 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊