論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

新請左個印印兩個week 到, 我要佢放星期六, 又話無錢唔放假, 我話唔放假無錢比番...跟住又話想放星期日, ..最後我借左$100 比佢, 但要放星期六, 我唔比佢放星期日, 係咪好衰呢?? 洗唔洗同agent 講聲啊???

大宅

你請佢時有無講明係放星期六?

大宅

佢放假唔係就番你既咩,不過我請佢時講明唔放星期日,所以佢都無咩,
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

珍珠宮

唔比咪唔比囉, 無話衰唔衰的, 再同妳嘈, 放閒日添, 佢地成日掛住玩

原帖由 cherry_bird 於 09-7-17 10:48 發表
新請左個印印兩個week 到, 我要佢放星期六, 又話無錢唔放假, 我話唔放假無錢比番...跟住又話想放星期日, ..最後我借左$100 比佢, 但要放星期六, 我唔比佢放星期日, 係咪好衰呢?? 洗唔洗同agent 講聲啊??? ...

大宅

妳無問題, 係佢有問題! 放邊日係妳話事! 而且佢只做左2星期, 就要求放星期日, 好似大膽左啲. 佢平時聽話嗎?

我識有個人, 佢係半日, 半日咁比工人放, 都係咁!

我對上個工人臨走話我知, 我第日最好放工人平日, 唔得就星期六都好過星期日!

大宅

我個印姐咪又係囉,我見佢時已講明會放平日, 但大家就大家,我最少都會比佢放2-3次星期六或日,係每個月呀, 其實我大多數比工人放星期日, 好啦,早2個星期我同佢講, 14/7 + 17/7, 26/7, 係佢holiday, 夜晚話ok, 到第2朝一早, 我要出門口, 佢就同我講,放假唔係放星期日咩, 佢話佢要學電腦, 我話:你從來無提過有學電腦, 我見你時己係agent面前講明, 我最多心你放2-3次weekend, 但工人來我家2個幾月, so far到係放過2次平日, 跟住都係星期日多, 星期六都少, 我即話, 咁我叫agent打比你啦, 最衺係agent唔記得係contract到寫明,

原帖由 cherry_bird 於 09-7-17 10:48 發表
新請左個印印兩個week 到, 我要佢放星期六, 又話無錢唔放假, 我話唔放假無錢比番...跟住又話想放星期日, ..最後我借左$100 比佢, 但要放星期六, 我唔比佢放星期日, 係咪好衰呢?? 洗唔洗同agent 講聲啊??? ...

大宅

我請佢時講明係放星期六,佢話無問題,到我真係話請佢,佢還我價,話每個月放一次星期日,我ok,照咁睇佢第時黎左後可能會要求放晒星期日,我一定會say no。

別墅

係啊. 我都覺得佢好大膽..但佢平時都算聽話, 係就清潔麻麻..但有改進既地方..

因為屋企平時得佢同我個14個月大既仔..所以唔敢話得佢大緊要...我對佢可以林D,,所以佢肯咁大膽同我講呱!!!
咁佢無錢又想出街..又係好慘既...

點解你對上個工人咁同你講既??

原帖由 PearPear 於 09-7-17 11:13 發表
妳無問題, 係佢有問題! 放邊日係妳話事! 而且佢只做左2星期, 就要求放星期日, 好似大膽左啲. 佢平時聽話嗎?

我識有個人, 佢係半日, 半日咁比工人放, 都係咁!

我對上個工人臨走話我知, 我第日最好放工人平日, 唔 ...

洋房

較早前我都係到講過我個工人,合約無話一定放星期日,總之做七日放一日,因h1n1關係 , 同佢講話暫時放閒日,遲D先放番SUNDAY,佢都話唔得,MUST SUNDAY放假,如果唔係contract 唔可以continues,係第二日一早執埋包服番去agent到喇,攪到我亂晒龍,睇完報紙而家我都唔敢再請,諗住係屋企附近請番個 EE,下午接個仔放學約做4個鐘或者托管,請工人真係好鬼煩,比錢之餘而家仲要睇住佢地面色,買佢怕,日日提心吊胆生活,都唔知食唔食佢煮既野,
諗起以前都有D驚

洋房

寫明咩野都無用,所有都要跟hk勞工法例,見工時托塔都話得無問題 , 黎到又咪係咁,佢地目的係黎hk , 黎到博你炒又有得陪,又可以再搵第二個三個四個老板,agent佣金係咁代,我地僱主係咁比$係咁等

原帖由 interasian01 於 09-7-17 11:25 發表
我個印姐咪又係囉,我見佢時已講明會放平日, 但大家就大家,我最少都會比佢放2-3次星期六或日,係每個月呀, 其實我大多數比工人放星期日, 好啦,早2個星期我同佢講, 14/7 + 17/7, 26/7, 係佢holiday, 夜晚話ok, 到第2朝 ...

別墅

你平時都係一個月前通知個工人放假??就個果WEEK 先同佢講... 咁你個工人開頭黎時無錢出街, 你會唔會比佢啊??? 我佢地個心都唔係份工到..講真有d僱主開頭無得放添啊...佢黎第一個WEEK我巳經比佢放喇...

原帖由 interasian01 於 09-7-17 11:25 發表
我個印姐咪又係囉,我見佢時已講明會放平日, 但大家就大家,我最少都會比佢放2-3次星期六或日,係每個月呀, 其實我大多數比工人放星期日, 好啦,早2個星期我同佢講, 14/7 + 17/7, 26/7, 係佢holiday, 夜晚話ok, 到第2朝 ...

大宅

原帖由 cookingbaba 於 09-7-17 11:31 發表
較早前我都係到講過我個工人,合約無話一定放星期日,總之做七日放一日,因h1n1關係 , 同佢講話暫時放閒日,遲D先放番SUNDAY,佢都話唔得,MUST SUNDAY放假,如果唔係contract 唔可以continues,係第二日一早執埋包服番去age ...

你工人咁惡大你tim 真係唔夠佢地玩,一句講晒就係個正苦無能

複式洋房

而家邊個係僱主?放假緊係佢就你,唔係你就佢,我o地一早講明唔一定放星期日,最多早兩話佢知放邊日!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

簽合約前已經同工人講好, 佢唔一定有星期日放, 無問題先好簽合約, so far 請既工人都無問題, 我大多數放星期六, 久唔久先比佢放一個星期日, 而好多時都係星期四先話佢知係六定日.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

玩具勳章

就佢害自己

我唔會留難班工人,始終人哋來打份工啫,但係我認為你只係管理個工人啫....
一個月咪放佢2個星期日,仲要不定期添....,另外2次咪放星期六或平日囉...唔好比佢話咩就咩....你係主人,呢d都係互相尊重啫....,佢有時話想放某一個星期日,你未就番佢,但唔係次次。法例又無講明一定係星期日....d妹好容易得寸進尺嫁....
你放心,佢哋d妹就算放平日,都會有節目,佢地會去一些家中僱主返咗工的姊妹家....我以前的印印就係咁.... 幾happy ah, 開晒僱主家中的電視、電腦、睇碟煲劇....攤係沙發度....仲痴到用手機影埋相....

大宅

我上個工人係同佢和平分手, 佢last day日同佢傾計, 我話我都唔知下一個工人會點? 咁我就問佢, 其實係咪工人放星期日會易學壞啲. 佢咩好似臨走教下我路咁, 話係呀, 最好放平日, 唔得就星期六好過星期日. 因為星期日最多工人放假, 最易學壞!

原帖由 cherry_bird 於 09-7-17 11:30 發表
係啊. 我都覺得佢好大膽..但佢平時都算聽話, 係就清潔麻麻..但有改進既地方..

因為屋企平時得佢同我個14個月大既仔..所以唔敢話得佢大緊要...我對佢可以林D,,所以佢肯咁大膽同我講呱!!!
咁佢無錢又想出街..又係好慘 ...

大宅

原帖由 魚子媽媽 於 09-7-17 12:08 發表
我唔會留難班工人,始終人哋來打份工啫,但係我認為你只係管理個工人啫....
一個月咪放佢2個星期日,仲要不定期添....,另外2次咪放星期六或平日囉...唔好比佢話咩就咩....你係主人,呢d都係互相尊重啫....,佢有時話想放某一個 ...

去僱主家開p 咁癲?! that's why i want to buy a web cam,豈碼杜絶左呢個可能 :;pppp:

首頁

尾頁

跳至