嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

家有小B晚晚喊既媽咪入來研究o下

我個b由3個月開始就斷斷續續咁響夜晚喊,試過好多方法,時得時唔得,又發現原來有好多b都係咁,想研究下有咩方法解決.

洋房

Re: 家有小B晚晚喊既媽咪入來研究o下

有沒有試過比電視的雪花聲bb聽, 我都是聽電台講的.

別墅

我都聽聞過,話o的聲似響媽咪個肚入面,不過我個b試過就唔係好Work.

別墅

我個b以前都係咁,都現在19個月,如果佢日頭受驚或作病都仲會夜晚喊,以下係其他媽咪教過既方法,妳即管試下啦.
-食保嬰x
-米袋
-喊個陣換下地方,例如由房出廳
-用(咩)帶,等佢有安全感
-CHECK吓房既溫度是否太熱/凍
-衫/被是否過多,令佢難轉身
-環境有無變/有無聲音嘈
-帶玉
-放音樂
-開小小燈
-同大人一齊訓
-叫醒佢(佢可能發惡夢)
-比o的野佢攞往(佢心愛既玩具)
-換下佢訓覺既地方(我上個月搬左屋,亞b至喊小左)

男爵府

我b仔都係架, 由出世到而家就快7個月都未試過一覺訓天光, 一晚起幾次身, 肯連續訓2個鐘我已經好開心啦... 都吾明點解 ?-( ?-( 真係好鬼擔心 :cry: :cry:

珍珠宮

唉! 我阿B應該係典範喇 :evil:

佢由4個月開始到宜家16個月喇, 都係咁!
成晚碌黎碌去, 有時仲無喇咸!
我真係擔心咁對佢發展吾好!
總之1點打後佢就開始碌黎碌去,
都吾知佢有幾多個鐘頭真係熟睡!!!!!
我咩都試個佢都係無變

吾通我家屋吾夾佢???? 定還是佢有病呢?????

別墅

minmin
我同妳都不相伯仲,佢3個月到現在19個月啦.
我同老公試齊各種方法,真係連鬼神之說都信埋.

佢有無病我就唔Sure,我同老公就真係攪有病.

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

It's same as my daughter.
From her birth day until now (1mth+), she cries all the times except drinking milk or sleeping. We did try all methods you suggested, except take 保嬰丹.
The situation improves a bit these two days, as I know she doesn't want to sleep after drinking milk, so I show her the cantoon video, and after 15 min, she tired, cries for a while and goes to sleep.
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

禁止訪問

男爵府

如果小bb可以試吓以下方法-用一張大毛巾包住小b,連手都包埋,等小b有安全感自然會好訓D,家中有印印的通常都會這樣做,佢地包得好靚同好有技巧 :mrgreen:

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

I tried it before, but it didn't work.
pica 寫道:
如果小bb可以試吓以下方法-用一張大毛巾包住小b,連手都包埋,等小b有安全感自然會好訓D,家中有印印的通常都會這樣做,佢地包得好靚同好有技巧 :mrgreen:
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

禁止訪問

大宅

我睇過媽媽寶寶, 好似話可以用一d磁粒去貼住bb耳仔, 令佢訓得好d, 有無媽咪聽過?
我試過去藥房問, 又無呢隻野買, 我個仔都係咁, 無人晚訓到天光, 而家都17個月大...好擔心佢發現問題, 原來好多bb都係咁, 都唔明點解???

子爵府

我個仔最近都係咁, 1 晚哭10 幾次, 於是我比
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

阿囝近呢個月都訓得麻麻, 最近我就用左以下方法, 暫時都仲 ok, 不過我諗最 work 都應該係唔比佢訓~~ :mrgreen:
- 臨訓前同佢搽 lotion (因為我怕佢因為身痕所以訓得唔好)
- 臨訓o個餐奶比佢食飽 d
- 7pm 之後唔好比佢訓, 盡量同佢玩, 直到 11pm 食奶後就訓

民房

My baby is now already 2.5 yrs old.

What experience i get is, new born bb is just doing 3 things-- eating, giving out cc and sleeping ^0^

Anything goes wrong will make her cry. So, she may cry because of any one of the reasons.

Something happened to her may not be important to an adult but it may affect her.

You have to investigate the details just like a police. Or you can state her daily schedule. may be others can help.
8-) 8-)

珍珠宮

Angelo_MaMa,

你個B係男定女呀? 佢真係同我B 有得'輝'

Shan,

你個d 方法試過晒喇!!!! 都係無用

咦! 你吾考慮套圍欄喇?

別墅

Pica, MiuMiu2004,
我相信對於細b來講,訓睡袋,籃,甚至bb車都可能改善倒喊哩個問題,我聽聞話bb訓既地方如果迫,會似佢以前響子宮入面咁,所以有安全感就唔喊,不防一試.
但我個b已經19個月啦 :cry:

別墅

minmin,
我個都係仔,夜晚亞仔訓我右邊(bb牀),老公訓左邊,唔知係咪咁攪到得個"嬲"字呢? :mrgreen:
妳昨晚訓得好嗎?

大宅

我b仔仲勁, 佢要人一路行一路搖先唔喊, 仲唔可以坐, 一坐低又喊, 就算搖到佢訓, 一放落bed又會勁喊, 點攪???

首頁

尾頁

跳至