嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇mama可以幫到手? 我個囡囡11個月大, 而家all得好辛苦, 一日all幾次, 每次一兩粒好硬好似豆咁細粒, 有時谷到紅晒一粒都冇, 日常食奶, 食粥仔, 生果容, 牛奶蕉, 乳酪, 牛油果, 西瓜...etc
點樣可以另佢D便便正常返all得舒服D呢? 而家睇到都心痛!
聽聞可以飲葡萄寧, 請問係咪得呢?
thanks!

大宅

我仔仔都TRY過咁呀,你try下開奶茶先,next day再買d谷牙"mak"牙當水飲,呢個唔涼的,都可以開奶飲,而飯仔,加多d栗米容(我用攪x機攬碎的)or用番薯,唔好月咁多肉住,keep住飲多d水,再唔得買支apple/"sai mui" juice比佢飲,希望可以help你啦,不過d poopoo唔會立刻軟反ka,我仔仔係咁都要幾日先正常反(banana同apple就唔好食住啦)

最好同bb做多d exercise,搓下肚仔,比佢爬多d,都有help ka

別墅

原帖由 nokia6300 於 09-7-23 08:54 發表
我仔仔都TRY過咁呀,你try下開奶茶先,next day再買d谷牙"mak"牙當水飲,呢個唔涼的,都可以開奶飲,而飯仔,加多d栗米容(我用攪x機攬碎的)or用番薯,唔好月咁多肉住,keep住飲多d水,再唔得買支apple/"sai mui" juice比佢飲, ...

agree, 食多d菜啦, 另外飲多d水, 唔肯飲水, 煲d蘋果啤梨水佢飲, 甜甜地佢地應該會鍾意飲, 飲多d水, 便便自然容易去,

男爵府

飲多d水~~~~~
多d菜~~

大宅

試下轉奶粉

大宅

佢其實飲好多水的.所以都唔明佢會有便秘問題.唔該咁多位媽咪, 我try try 先.

大宅

this is also same as my boy ka, he drinks lot of water, fruits everyday and alll rice with vegtables, but still has hard poopoo, now, once i saw he has a little bit hard poopoo, will give him corn rice and "fire-dargon", keep 2 days, then poopoo will normal again, add oil ah mami

別墅

乜banana唔係幫助大便的嗎? 我bb六個幾月, 都係大便好硬, 我仲買皇帝蕉, 幾乎每日或隔日俾佢食添!!

原帖由 nokia6300 於 09-7-23 08:54 發表
我仔仔都TRY過咁呀,你try下開奶茶先,next day再買d谷牙"mak"牙當水飲,呢個唔涼的,都可以開奶飲,而飯仔,加多d栗米容(我用攪x機攬碎的)or用番薯,唔好月咁多肉住,keep住飲多d水,再唔得買支apple/"sai mui" juice比佢飲, ...

別墅

我bb每次飲完開奶茶, 隔半個或一個鐘都會嘔d奶出黎, 不過量就唔係好多....點解呢?

大宅

回覆 8# mayaent 的文章

I dont know b4 of this ka, just learnt fm bk mamis here. but i think it is true coz when i keep giving apple to my son when he had hard poopoo, for 2-3 days, poopoo becomes very hard, so i change to other fruits instead. pear is a best choice.

reagarding 開奶茶,really not sure why yr bb will 嘔,i use to buy this fm yu-yan-sang coz i think the quality is better. as told fm my mum, she used to buy this fm a shop very many years, the man fm the shop said many of this is very 涼 & 削胃的, or u may try try 余仁生

複式洋房

原帖由 mayaent 於 09-7-24 01:38 發表
乜banana唔係幫助大便的嗎? 我bb六個幾月, 都係大便好硬, 我仲買皇帝蕉, 幾乎每日或隔日俾佢食添!!

食大蕉先幫到去大便架..皇帝蕉好似冇乜幫助喎...

子爵府

我B一歲時都係每次大便都喊, 我試過以下方法:-
1/ 轉奶粉 (要請教醫生轉邊隻先適合你BB)
2/ 飲西梅汁
3/ 飲多D水/食多D生果蔬菜
4/ 飲開奶茶(兩星期一次)

以上方法其實幫唔到我呀B, 直到歲半時番健康院, 姑娘教食麥皮, 自始我每朝比佢麥皮做早餐, 問題從此解決.
當然, 以上1-4/都要keep住做.

希望幫到你.

別墅

麥皮如果用bb的配方奶煮爛d, 可以俾6個幾月大的bb嗎?

別墅

兒科醫生推介,加乳酸菌落奶俾bb飲,可改善腸胃,令便便正常暢通.

別墅

乳酸菌? 係點架? 6個月bb ok 嗎?

別墅

原帖由 mayaent 於 09-7-25 18:20 發表
乳酸菌? 係點架? 6個月bb ok 嗎?

是乳酸菌粉,一小包一日,醫生話2個月bb都可以食.有興趣可pm你牌子.

大宅

我個女轉飲咗羊奶一排後,由之前三四日粒粒硬大便後就轉為現在日日或兩日一次軟便便,有時佢去咗便便,我都唔知,可以叫做唔再見到佢因為便便問題而cry到死死吓及luckily無肛門滴血嘅情形!

原帖由 MelodyM 於 09-7-27 09:42 發表

是乳酸菌粉,一小包一日,醫生話2個月bb都可以食.有興趣可pm你牌子.

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

用天然方法猛飲水...食生果/金奇異果/西瓜/香蕉/火lung果...都好work..試下la...

首頁

尾頁

跳至