母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

早兩日開始左邊胸有d痛,今日仲摸到有一粒粒嘢.... 仲有少少燒添... 不過就未有白色一點點,於是去睇醫生。
醫生叫我唔好餵左邊住,不過要pump出來倒左佢,因為發炎有細菌會俾bb食左,開左消炎止痛葯俾我,想問下d細菌係咪真係會俾bb食左架?
我唔想咁side d奶, 呢度d mami講,越塞越要餵多d喎....

大宅

好媽媽勳章

淨係乳腺塞就要餵多d, 通番乳線.

乳線發炎又唔同了,加上你有d發燒, 都係聽e生講, 泵走d奶, 快d好番, 就可以快d埋身餵囉.

別墅

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-28 12:45 發表
早兩日開始左邊胸有d痛,今日仲摸到有一粒粒嘢.... 仲有少少燒添... 不過就未有白色一點點,於是去睇醫生。
醫生叫我唔好餵左邊住,不過要pump出來倒左佢,因為發炎有細菌會俾bb食左,開左消炎止痛葯俾我,想問下d細菌係咪真係會 ...

無菌嫁,痛果邊仲要比bb食多啲添呀,你去健康院吖,佢會話比你知點做架喇

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

你夠勤力的話一日就無事架喇

邊食邊按痛果度,如果bb唔鐘意你攪佢的話,你就按鬆咗比佢食,如果bb肯的話比佢多幾次痛果度,加油

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我之前都應該係塞左
發燒
睇E生又係叫我唔好餵食左藥先
我不知幾後悔
停左2日少左好多奶呀

侯爵府

我個醫生都叫我keep 餵, 仲話even 我食左個d藥都無問題可以照餵.

不過最終我一粒藥都無食, 比bb啜, 比老公啜再用熱毛巾fu 左2日. 通返. 不過奶量就少左一安.

大宅

其實醫生講時我都有d疑惑,唔係咁信佢... 我都係決定唔食葯住,希望bb合作啜多d,過多兩日睇下點先算啦... 希望無事。

別墅

我發覺琴晚開始右邊好似有少少塞, 我想問下點先知塞咗??

大宅

塞左會摸到有一粒粒嘢,會掂下都痛囉... 同埋個胸明明谷奶,但係又pump唔到好多... 咁就係塞左了... :;pppp:

別墅

回覆 1# 冰糖小圓子 的文章

你通返未呀?上來報告下啦

別墅

原帖由 ROSEC 於 09-7-28 18:12 發表
我發覺琴晚開始右邊好似有少少塞, 我想問下點先知塞咗??

按下左邊,睇下同右邊是咪唔一樣咪知攞
有的話可能是pump唔清啫,咁就要推鬆啲再pump/用手楂,唔係就好易發炎架喇

侯爵府

上次我左邊塞左, 好明顯見到個胸紅左. 係好明顯一條線甘紅, 通返之後條線無左. 同埋個胸好痛, 係連唔洗掂一舉手都痛. 通返之後, 打都唔痛.

男爵府

我最近都塞左兩次, 我就係靠阿仔幫我食同埋自己飲通草水, 通返.

我昨日又係塞塞地, 咁又要同大仔去街, 都好鬼擔心, 就帶定支通草水出街飲. 過左幾個鐘, 塞左的位, 乳頭開始有乳汁出, 不過, 阿仔食過都通唔到.
不過, keep 住餵, 到後來半夜, 再餵阿仔, 唔知點解, 就通晒. 都幾work.

通草, 我就隨意, 拿兩執, 放入3碗水煲佢10分鐘, 加一點柚子蜜飲. 就係咁簡單.

禁止訪問

大宅

原帖由 keiying0607 於 09-7-29 22:47 發表
我有些台灣朋友說台灣的醫生教哺乳媽媽吃卵磷脂可令母乳容易點排出, 減低患乳腺阻塞和乳腹炎的機會

係呀,我就係食卵磷脂2日,而家通番了... ... 唔駛食葯,阿囡又食到奶奶... 真開心﹗﹗

大宅

如果塞左, 而D奶無變綠色係可以照餵BB的, 我第1次時唔識, 睇屋企付近的醫生, 佢又係叫停餵, 到最近又試過發燒, 決定睇番囡囡個兒科醫生, 因為佢好BUY餵人奶, 應該幫到我~ 佢講其實媽媽食的藥, 只係過到1%比BB, 佢教我每次BB食完都要再泵清佢, 而且要KEEP住餵, 除左D奶變綠色啦, 咁個邊就唔可以餵啦~

當遇到塞時, 最好第1時間, 用手JI清佢, 真係好通架, 但你唔整通佢, 仲麻煩~ 我會去沖個熱水涼, 沖多D個胸等佢易D JI通番佢, 另外要飲多D水, 等D奶無咁"咭"身, 易通D, 緊記塞左, 就唔好飲咁多上奶湯, 我試過飲多左豆漿就塞啦~

希望我的經驗幫到大家啦~

公爵府

原帖由 冰糖小圓子 於 09-7-31 22:48 發表

係呀,我就係食卵磷脂2日,而家通番了... ... 唔駛食葯,阿囡又食到奶奶... 真開心﹗﹗

it happened to me few times, sometimes got fever, sometimes just blocked. Took panadol coz so painful then let bb suck more often...

May I know where to buy 卵磷脂?? any brand?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

萬0有得賣
我買GNC牌:GNC Lecithin 500 (留意買淨Lecithin,佢有一種係加埋其他維他命的)
好似百幾蚊...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊