母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

由進入第3個week開始bb就係咁了
成日食5min就喊呀
郁身郁世
大家知唔知係咩事
我去泵奶係有奶架

男爵府

係唔係bb唔鍾意d 奶噴出黎呀??
我bb係咁嫁

伯爵府

原帖由 babycute2009 於 09-8-2 13:01 發表
係唔係bb唔鍾意d 奶噴出黎呀??
我bb係咁嫁

咁又唔知喎
你知點bb唔鐘意d奶嘖出來呀?

複式洋房

會唔會太谷佢食唔到?可以先PUMP走D, 又可轉下姿勢再食...
又可能佢真係飽左, 要睇下佢下一 餐幾時再食 ...
又可能你食左某D野, 令D奶唔同左味道??

原帖由 crystalpui 於 09-8-2 08:12 發表
由進入第3個week開始bb就係咁了
成日食5min就喊呀
郁身郁世
大家知唔知係咩事
我去泵奶係有奶架

子爵府

回覆 1# crystalpui 的文章

我個b都係唔鍾意d奶噴出嚟,一噴佢就lur返出嚟,等噴完先肯再啜,你個b食完5min唔肯再食,咁佢有無喊食唔飽,定係5min食完就瞓呀?我個b都係每次食幾min咋,佢而家7week大
未經本人許可, 不得轉載

伯爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-2 23:53 發表
我個b都係唔鍾意d奶噴出嚟,一噴佢就lur返出嚟,等噴完先肯再啜,你個b食完5min唔肯再食,咁佢有無喊食唔飽,定係5min食完就瞓呀?我個b都係每次食幾min咋,佢而家7week大 ...

bb唔啜個時,d奶係一的的咁流出來既
唔係噴出來架喎
佢有時係食完5min就可以等3個鐘至食
有時又食完過一陣又要食
我都唔知佢想點
改左泵出來
食左60ml, 唔知點解又一定要埋身食5min先得
我以家都唔知我bb係食幾多.......

bb以家3week, 仲係唔覺有猛長期既表現, 好擔心
係唔係我餵人奶有問題

子爵府

如果佢夠濕片同屎片,d屎又唔係好水,其實5min都可以飽肚架,有時佢眼瞓就會係咁而食到少少飽就瞓,如果佢食完5min 一陣又想食,你都可以照比佢食,佢都係3week大啫,都係 feed on demand,我估你個b係鍾意埋身食多d,同埋60ml未必夠佢食,如果亞b識啜,5min可以食到好多架
原帖由 crystalpui 於 09-8-3 00:08 發表

bb唔啜個時,d奶係一的的咁流出來既
唔係噴出來架喎
佢有時係食完5min就可以等3個鐘至食
有時又食完過一陣又要食
我都唔知佢想點
改左泵出來
食左60ml, 唔知點解又一定要埋身食5min先得
我以家都唔知我bb係食幾多.. ...

伯爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-3 00:18 發表
如果佢夠濕片同屎片,d屎又唔係好水,其實5min都可以飽肚架,有時佢眼瞓就會係咁而食到少少飽就瞓,如果佢食完5min 一陣又想食,你都可以照比佢食,佢都係3week大啫,都係 feed on demand,我估你個b係鍾意埋身食多d,同埋60m ...

其實我想問下
d屎點先算唔係好水?
我覺得我bb d屎好似水水地
但就一定夠濕片
一日換over 10條片(尿+屎)
如果d屎水水地點算呀

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我阿b每次都係食3-6分鐘就停左,好似飽左咁,唔通佢大左,食得快d,唔洗食咁耐?

伯爵府

我亞b如果佢冇訓
過半個鐘又可以食5min...
我都唔知佢想點

子爵府

我個b有時都係咁架,真係估佢唔到 d屎唔好水到好似水咁,黃色,唔好太稀就可以,總之佢夠濕片又有重,就唔駛擔心,佢想食咪比佢食,唔食咪由佢,bb越大就食得越叻,唔會好似初生咁一日10次每次1個鐘,唔駛咁緊張

伯爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-3 13:26 發表
我個b有時都係咁架,真係估佢唔到 d屎唔好水到好似水咁,黃色,唔好太稀就可以,總之佢夠濕片又有重,就唔駛擔心,佢想食咪比佢食,唔食咪由佢,bb越大就食得越叻,唔會好似初生咁一日10次每次1個鐘,唔駛咁緊張 ...

濕片一定夠啦
有多冇少
一日at least 10片走唔甩....
bb出世7月15日8.3磅
7月21日8.04磅
7月28日就8.7磅
今日9.6磅
算唔算重得好呀?

子爵府

好好呀,你同bb都好叻喎,健康院個標準係每日最少要重0.02kg,你個b唔夠1week就重成磅,滿月果日可能會over11磅,唔駛擔心啦
原帖由 crystalpui 於 09-8-3 13:42 發表

濕片一定夠啦
有多冇少
一日at least 10片走唔甩....
bb出世7月15日8.3磅
7月21日8.04磅
7月28日就8.7磅
今日9.6磅
算唔算重得好呀?

伯爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-8-3 13:47 發表
好好呀,你同bb都好叻喎,健康院個標準係每日最少要重0.02kg,你個b唔夠1week就重成磅,滿月果日可能會over11磅,唔駛擔心啦

多謝你支持我
我有時餵到佢真係好氣餒
成日食5min就唔食
過一個鐘又食
我真係好怕9月返工唔知佢會點
今日11點半
食左40ml
之後訓
到12點3
冇啦啦喊
叫工人俾埋d奶佢食
又食到70ml
我都唔知佢一餐應該食幾多
唉~~~~

水晶宮

No worry la, first 2 months is normal with irregular eating time. Sometime they may need sucking for comfort. After 2 month, (~at the time u go to work) eating time will be much more stable and cry less la. And i think you are rich mama la!!

伯爵府

原帖由 jenniecatcat 於 09-8-3 14:47 發表
No worry la, first 2 months is normal with irregular eating time. Sometime they may need sucking for comfort. After 2 month, (~at the time u go to work) eating time will be much more stable and cry le ...

謝謝你
我以家泵2邊都有140-160ml
但bb食唔到咁多
我次次都要泵
有時我懶
用手榨
榨到唔谷就算了
榨就一邊40ml-60ml啦
睇下我之前食餵邊一邊
不過左胸好似多奶過右胸
我希望我bb可以4個鐘食一次
咁我可以訓得好d