家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

新屋裝收換左隻Roca 坐廁, 效果很差, 只係感到有炸水無規律咁湧下來, 有時甚至二張廁紙都沖唔去, 妳地有無經驗? 由於屋企係低咀轉Roca自由咀, 唔知係去水管問題定Roca 坐廁差是甚麼問題? 而家好懷念舊屋旋轉去水...

水晶宮

環保接龍勳章

同樣問題...Roca真係差D..
我家有2個厠所,1個用toto,1個roca....toto好好多.
原帖由 GCG 於 09-8-4 17:01 發表
新屋裝收換左隻Roca 坐廁, 效果很差, 只係感到有炸水無規律咁湧下來, 有時甚至二張廁紙都沖唔去, 妳地有無經驗? 由於屋企係低咀轉Roca自由咀, 唔知係去水管問題定Roca 坐廁差是甚麼問題? 而家好懷念舊屋旋轉去水... ...

大宅

請問是哪一model?

原帖由 GCG 於 09-8-4 17:01 發表
新屋裝收換左隻Roca 坐廁, 效果很差, 只係感到有炸水無規律咁湧下來, 有時甚至二張廁紙都沖唔去, 妳地有無經驗? 由於屋企係低咀轉Roca自由咀, 唔知係去水管問題定Roca 坐廁差是甚麼問題? 而家好懷念舊屋旋轉去水... ...

男爵府

我屋企剛裝修完,兩個坐廁都係ROCA, 我覺得OK喎,按一次都沖走晒.

子爵府

醒目開學勳章

我都係ROCA,用緊都OK喎。

大宅

用緊都OK喎

大宅

咁我想問你去水係一炸水無規律咁湧下來家旋轉式出去?...

原帖由 Erco 於 09-8-6 12:42 發表
用緊都OK喎

伯爵府

原帖由 a#### 於 09-8-4 20:16 發表
同樣問題...Roca真係差D..
我家有2個厠所,1個用toto,1個roca....toto好好多.

我朋友做這行,話不好買自由咀,係高就用高,係低就用低,自由咀佢的好裝,but no good.
叫我用toto,但我以前用roca正,所以用roca,點知用到 .後侮死我了.
咁咁新裝修,有排用......?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我用 roca 差到離奇, 一張紙都沖唔走, 一路沖一路自已加水

大宅

ROCA其他OK~你地話沖唔到,其實係咪無開盡咸水制?
同牌子無關~

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

唔關事開大咸水就漏水, 開細 d 就沖唔到!!

別墅

我都用Roca成三年,無問題喎!

洋房

我是買樓時發展商裝的, 已用十年, ok 嗃!

洋房

應該唔關牌子問題, 是自由咀問題! 我個屋園係全部用低咀馬桶的, 我新裝修時, 師傅叫我一定要買返低咀, 千萬不要買自由咀(自由咀是方便,容易裝而且), 他說什麼牌子都可以選,最重要是親身坐下, 舒服便可! 當然,低咀就少好多選擇, 結果,買了個低咀,用下來相安冇事 ! 而我個鄰居裝修,買了個自由咀, 就出事啦 , 同你一樣遭遇 !他說他的裝修師傅並冇提省這一點,他都好無奈....

原帖由 20091 於 09-8-22 00:14 發表

我朋友做這行,話不好買自由咀,係高就用高,係低就用低,自由咀佢的好裝,but no good.
叫我用toto,但我以前用roca正,所以用roca,點知用到 .後侮死我了.
咁咁新裝修,有排 ...

大宅

如果係咁就慘啦 ...我屋企原 本係低咀, 個CF仲將條入牆低咀喉由低咀改做中咀, 之後再接Roca自由咀.. , 如果而家改可能好麻煩..

原帖由 CYmami 於 09-9-1 23:41 發表
應該唔關牌子問題, 是自由咀問題! 我個屋園係全部用低咀馬桶的, 我新裝修時, 師傅叫我一定要買返低咀, 千萬不要買自由咀(自由咀是方便,容易裝而且), 他說什麼牌子都可以選,最重要是親身坐下, 舒服便可! 當然,低咀就 ...

公爵府

可能真係低咀轉咗自由咀的問題, 我家是低咀, 買番低咀, 冇問題。

反而個油壓版, 用咗1年半就爛"鉸"喇!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CYmami 於 09-9-1 23:41 發表
應該唔關牌子問題, 是自由咀問題! 我個屋園係全部用低咀馬桶的, 我新裝修時, 師傅叫我一定要買返低咀, 千萬不要買自由咀(自由咀是方便,容易裝而且), 他說什麼牌子都可以選,最重要是親身坐下, 舒服便可! 當然,低咀就 ...

我而家正正裝修都搵緊低咀馬桶, 我尋日行旺角都冇咩得揀

子爵府

我最近裝修都搵緊適合馬桶
之前我都想過用 ROCA. 見你地咁講, 有無其他好介紹. TOTO 牌又如何 ?

複式洋房

Roca / ToTo toilet

Anybody is using ROCA 801396 or ToTo CW862PJ ?
Thanks for your sharing !!

別墅

原帖由 mandylhf 於 09-8-31 11:30 發表
ROCA其他OK~你地話沖唔到,其實係咪無開盡咸水制?
同牌子無關~

可吾可以解釋下同咸水制有咩野關係
兩碼子既事

首頁

尾頁

跳至