自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

余志穩認為綜援金應只有香港人申領
【16:22】2009年08月04日

【on.cc 專訊】即將退休的社會福利署署長余志穩認為,持雙程證的父母來港所生的兒童,及在港尋求庇護的人士,均不應獲綜援援助,因這些人不是以香港為家,香港的福利應該只有香港人享用。余志穩又指,現時的綜援受助人中,7成屬老弱傷殘,3成屬失業、低收入及單親家庭的人士,當局冀將這七成及三成的受助人分開類別計算,減低公眾對綜援受助人的歧視。

http://news.on.cc/hknews/index.html?file=ncbrka00_20090804162259

子爵府

十分十分支持!

複式洋房

講得好

大宅

一早就覺得應該......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

十卜,十卜~

大宅

而家先實行
都好過遲遲唔實行嘅

禁止訪問

子爵府

呢位高官可能真係臨退休先敢講真心話,不過真係講得好好!!!!!!!

大宅

原帖由 joyeeso 於 09-8-4 23:25 發表

【on.cc 專訊】即將退休的社會福利署署長余志穩認為,持雙程證的父母來港所生的兒童,及在港尋求庇護的人士,均不應獲綜援援助,因這些人不是以香港為家,香港的福 ...

係啦!攞錢就識,有冇納過稅呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

講得好!!講出好多香港人既心聲明

伯爵府

好媽媽勳章

個人覺得余志穩係個好唔錯既AO。

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持...................

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

一早應該係咁

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁...請問lee個死人"正苦"會唔會聽下心底話呢???

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

得個講字~~~
無話有D咩新措施bor
---生命無價,請支持領養---

大宅

萬二分支持!
ありがとう!!!

伯爵府

支持, 不過真係估唔到一位在職高官夠膽咁講

大宅

好媽媽勳章

個個國家都係咁喇,你唔係果個國家嘅公民,佢一定唔會比福利你,都無交稅,點解會有福利

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 joyeeso 於 09-8-4 23:25 發表

【on.cc 專訊】即將退休的社會福利署署長余志穩認為,持雙程證的父母來港所生的兒童,及在港尋求庇護的人士,均不應獲綜援援助,因這些人不是以香港為家,香港的福 ...

哎!......好一句(署長認為) 我想知道...事實又係咪咁先... 只係香港人可以有的福利..

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

事實係咁樣先公平

最現實一樣嘢

佢哋有納稅嗎??

但總有人企出來話唔公平...歧視=.=
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

首頁

尾頁

跳至