自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

女士們有否發覺與男士同枱食飯,食量會較平日少,但與三五知己女友人晉餐,就會大吃特吃?原來這是普遍現象,外國更有研究指若當中有異性,所攝取熱量更少。
學術期刊《 Appetite》刊登一項研究,若四名女士一同晉餐,平均每人會進食 800卡路里食物,三人用餐每人只有 650卡路里,女士與男士用膳,選擇的食物只有 552卡路里,但男士卻沒有類似現象,無論與誰用餐,攝取的卡路里均維持在 716。

想吸引異性
專家難以解釋女士突然「細食」的原因,但認為是常見的社交現象,女士想在異性面前展示出吸引的一面,尤其是有異性在場,因窈窕被視為吸引,故會不自覺地減少食量,令自己變得吸引異性。此現象也在兒童出現,肥胖兒童與同樣肥胖的友人進食,抑制感會減低,像有「進食許可」一樣,較與正常體重的友人一同進食吃得還要多。兒童或女士若要減肥,大可從飲食對象中入手。

少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

珍珠宮

哈!點解我唔係咁既?!

禁止訪問

伯爵府

原帖由 彤b^^ 於 09-8-7 18:21 發表
C火囉,
我係咪唔係女人呀....
我對住任何人食野都係咁多
me too~美食當前,我話之劉華同我同枱呀,我都一樣食咁多架~我好大食架~~同我食自助餐一定唔會蝕錢
大b駿逸細b駿晞

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我拍拖第1個月都有扮下細食
LUNCH食件西多士咋....

第二個月....呵呵
仲扮乜鬼吖
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

結婚前或者會

男爵府

伯爵府

畀面勳章

果陣對住心儀果d係架wo我,fd就唔會架wo

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我唔會.... 我同 c6 拍拖個時都係一樣咁食, 佢仲塞很多嘢比我食.... 食到我肥晒...

男爵府

無論對住男or女, 我都食到好似侏羅紀d恐龍咁.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 JoJo* 於 09-8-7 21:13 發表
無論對住男or女, 我都食到好似侏羅紀d恐龍咁.

我都係牙 我C6話我一日24個中我食足48個中TIM 但我食幾多都係106磅左右

大宅

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

同你一樣,
我老鍾意我嘅其中一個好主要嘅原因就係因為我乜都食,咁大家一齊食先開心!

我反而覺得幾個女友一齊食會食少d,
因掛住吹水食唔切 .....
原帖由 catjeffcat 於 09-8-7 21:05 發表
我唔會.... 我同 c6 拍拖個時都係一樣咁食, 佢仲塞很多嘢比我食.... 食到我肥晒...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果初相識可能真係會咁,因為緊張嘛

我第一次同我老公約會食飯就係咁,平時可食哂一碟碟頭飯,個次竟然食到大半左右,好在我先知先覺未食之前已同老公(當時男朋友都未係)講自己食唔哂分d俾佢,而佢又剛好肚餓認為佢碟飯唔夠多 。之後熟落左唔再咁緊張就食量照常囉。

結左婚之後問過佢類似問題,原來佢好睇重女仔有冇衣食,佢好唔鍾意d女仔同佢食飯時特登食淨野(佢個ex就係咁令佢好反感,當然仲有其他問題),又或者明知食唔哂又唔一早分俾人或唔肯打包。而家做左人阿媽,永遠都係最後離開食飯枱0個個

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

應該係話如果你對果個男士有feel,一定會食得檢點d...如果無的話, 咪照刷可也...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至