意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 14|主題: 77824

用米水開奶會便秘?

洋房

國民生產總值:172

用米水開奶會便秘?

我第一次用米水開奶俾bb飲(只係用o黎開左一日裡面o既三餐),不過飲完呢兩日"all" D ng ng好杰同好小,飲奶又小左喎,同用奶水開奶有無關係呢?

大宅

國民生產總值:2918

Re: 用米水開奶會便秘?

應該唔關事喎, 因為我都係咁俾囝囝飲, 佢一飲完就有大大, 都唔覺佢飲少左, 不過我就將奶粉既份量減半安, 因為米水杰杰地, 所以奶粉會少半安, 通常囝囝幾日都冇大大我先煲俾佢既, 冇咩事都唔煲

大宅

國民生產總值:1757

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

the baby will be very big if you keep using 米水開奶.
Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

別墅

國民生產總值:777

我覺得每個bb體質唔同, 如果你bb飲米水後有咁既情形, 就唔好俾佢飲啦, 大d再試下, 米水唔飲都冇咩懷處.

大宅

國民生產總值:1810

我bb隔日飲米水就隔日先有ngng, 不過佢"下爬仔"d奶鮮就好番晒, 白白淨!!

大宅

國民生產總值:4426

我個女3個月大開始用米水開奶, 不過加2片淮山落去一齊煲, 佢日日都有2次大大, 仲好軟身下

洋房

國民生產總值:322

agnesmama,

加2片淮山落去一齊煲,有什麼功效的?

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

charisfong 寫道:
agnesmama,

加2片淮山落去一齊煲,有什麼功效的?

係啦 agnesmama

我都想知有咩功效呀。因為我囡囡係晚晚用米水開奶架,我冇試過你o既做法,唔知有咩好處呢?

請賜教,多謝!

子爵府

國民生產總值:11739

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得唔關米水事。我個B6個月開始餐餐都用米水開奶,佢日日都有大便去,有時一日兩次。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.