意見反饋
義工

心聲留言 今日: 16|主題: 15974

能不生氣嗎?(給老公的一封信)

複式洋房

國民生產總值:118

能不生氣嗎?(給老公的一封信)

我很生氣,我能不生氣嗎?

1. 一個星期不見,周末回來卻是睡覺,這我不介意,因爲你累,那我就讓你睡了一個下午。可是有空了,你卻看電視上網,不陪我,也不陪兒子玩玩。總說兒子不要你。小孩子是很公平的,你陪他少,和他玩得少,當然就不依你了。
2. 明知道我生氣了,也大概知道我爲什麽生氣,卻不出聲,不認真對待自己的問題,只是偶爾問問我爲什麽哭,我當時傷心怎麽會一下子就告訴你,你卻又去睡了,認爲我第二天就會好了。是的,以前我都是勸自己不要生氣,因爲你很快又要離開我去工作了,不要讓你心煩。可是,太多次了,每次都是這樣,你每次都嬉皮笑臉的,好象我的生氣是在玩,似乎不關你事。
3. 一個星期我都期待著你回來,想著如何天倫之樂。可是你卻似乎並不在乎,也似乎沒有期待過。一個星期,正常妻子都想丈夫回來可以過正常夫妻生活,可你似乎並不需要。你認爲正常的妻子會如何想嗎?

我知道你知道我生氣什麽,是的,你是說我生氣無非都是這些。可爲什麽你不改?不過,我也並不想你刻意去作戲給我看,我希望你是發自內心的。所以我也就不想再談了。我不是沒有和你好好談過,我想是我對你要求太高。你工作很忙,你有很多其他事想,而我就只是想著兒子想著這個家。
我不是故意生這麽久的氣,只是我不想再刻意去壓制自己的情緒去討你開心,我這樣每次都很辛苦。我已經不能短時間恢復心情了,我這次要更多時間去平復自己。對不起!

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

Re: 能不生氣嗎?(給老公的一封信)

whymea:
你先生係做咩野職業架...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

國民生產總值:969

你地倆公婆從來的溝痛關係好唔好??唔好再你猜我度了,有問題,放膽拎出o黎講,總好過收埋收埋o係心,你老公知你唔開心,但可能唔知去到咁嚴重呢,搵個機會傾吓啦!
take care!! :wink:
oceandeep</i>

禁止訪問

國民生產總值:30345

版主

國民生產總值:51445

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如你就將呢封信真係比你老公丫~

大宅

國民生產總值:4168

係呀!就不如將這封信給你老公啦!有時很難用言語去表達自己的感受,可能果刻已經火遮眼,用文字去表達容易d,我試過比老公激到爆炸,好唔開心,後來send e-mail比佢,講比佢知唔開心的原因。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

複式洋房

國民生產總值:118

多謝各位的意見。我發了郵件給老公啦,其實我和老公關係一直不錯。所以我有時會忍在心裏不想他不高興。我老公的工作是經常出差,不過我們正在想辦法解決這個問題。

子爵府

國民生產總值:13254

2019勳章

之前我同老公都有類似你咁既問題,個人一直係一個唔開心既情緒裡面...體重一日一日下降...連我老公都開始覺得有問題...之後我地傾左好耐...佢話"我唔係你肚裡面一條蟲,你唔開心唔講,我係唔會知架,以後有乜問題...你要出聲...我一定會比答案你...你唔講...只係識得喊...我係唔知你到底攪緊乜?"
到左前排我上左一個壓力既課程,個老師話"你既另一半無論佢有幾愛你都好...佢永遠都唔知你心諗d乜,但係你既仔女...就好似你肚裡面既一條蟲,只要你有小小唔開心佢地都會即刻知道...所以如果係工作上有d乜野唔開心都好...千其唔好帶返屋企...因為你既心情...會直接影響你既小朋友"

我覺得個老師講既野好o岩架!因為我有時不自覺"就"眉頭,我個女都會即刻問我"媽咪你唔開心呀?"...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.